Dolar 34,1795
%0.13
Euro 38,0675
%-0.46
Altın 2.929,780
%-0.12
Bist-100 9.795,00
%-0.34

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Damlacık sakinlerinden yargı sinyali

Damlacık sakinlerinden yargı sinyali

Konak Tünelleri Projesi nedeniyle zorlu günler geçiren ve yaşadıkları mağduriyetleri gün geçtikçe artan tarihi Damlacık semti sakinleri mülkiyet hakları için direnmeye devam ediyor. Yaşadıkları belirsizlik ve kamulaştırma söylentileri nedeniyle diken üstünde mahalle halkı, Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile gerçekleştirdikleri toplantıda tepkisini dile getirirken, mahkemeye gideceklerini ve haklarını arayacaklarını duyurdu.

  • Ege Postası
  • 03.06.2014 - 09:23
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü ortaklığında yapımına devam eden Konak Tünelleri projesi tarihi Damlacık halkını sosyal bunalıma sürükledi. Yeşildere ile  Konak’ı birleştirecek proje nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan 100 yıllık geçmişe sahip tarihi semtin sakinleri, sorunlarını masaya yatırmak amacıyla Damlacık Spor Kulübü bünyesinde Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile bir araya geldi. AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, AK Partili belediye meclis üyeleri ve mahalle muhtarlarının da katılım gösterdiği toplantıda sorunlarını dile getirmek isteyen 72 hanenin sakinleri kendilerine kalıcı bir çözüm önerisi sunulmadığını ve sorularına tatmin edici cevaplar alamadıklarını belirterek yaşananlara tepki gösterdi.
 
 CAN VE MAL GÜVENLİĞİ İÇİN TÜNEL YAVAŞ İLERLİYOR
Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü, planlara aykırı başladığı ve gerekli zemin etütleri yapılmadığı gerekçesi ile büyük eleştiri toplayan ve kentteki meslek odalarının da yargıya taşıdığı Konak Tünelleri ile ilgili olarak halkı dinledi. Geçtiğimiz hafta Damlacık semtindeki konutlara inşaat çalışmalarını yürüten yüklenici firma tarafından gönderilen gelen gayrı resmi tahliye kağıtları nedeniyle gerginliği katlanarak artan ve sokaklarda yaptıkları eylem ile seslerini duyurmak isteyen semt sakinlerinin sesine kulak veren yetkililer, gelen çağrıya kulak verdi ve halkın taleplerini yenide dinledi. Kamulaştırma dedikodularıyla ilgili olarak yoğun şikayetlerini dile getiren halka tünel çalışmaları hakkında bilgi veren Karayolları 2. Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu, şunları dile getirdi:

“Sizlerin can ve mal güvenliği için günde 5-6 metre gidebileceğimiz tünel çalışmalarında ancak 80 cm ilerleyebiliyoruz. Yaptığımız zemin tespitleri neticesinde çalışmalarımızın riskli olduğunu gördük. Çalışma yönetimini belirlemek ve kamulaştırma tespiti için sondajlar yapıldı. Tünelin geçtiği koridorum üzerinde kalan konutların tamamını kamulaştırmak istiyoruz. Bunların dışında kalan 57 ev çalışmadan etkilenmesi muhtemel alan ve buraları boşaltmak durumundayız. Ancak kanunen kamulaştırmıyoruz. Bu yüzden sizlere kira yardımı ve taşınma bedeli ödeyerek çalışmalar bitene kadar burayı boşaltmak istiyoruz. Tünel çalışmaları bittiğinde burada yeniden bir tespit yapacağız. Eğer binalarda sıkıntı olursa buraları kamulaştıracağız, yoksa evlerinize tekrar yerleşebileceksiniz. Burada Karayolları Bölge Müdürlüğü adına yetkili benim. Eksik bilgilendirme varsa, her türlü sorunuza yanıt vermeye hazırım.”

“MAHKEMEYE GİDERSEK KAMULAŞTIRMA İKİ AYDA BİTER”

Dokuz Eylül Üniversitesi’nin yaptığı çalışma neticesinde binaların birinci derecede riskli olduğuna dair tespitler elde edildiğini belirten Karayolları 2’inci Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu, “Tünel çalışmaları tamamlandıktan sonra evlerinize tekrar gelebileceğinizi düşünmüyorum. Kanunen burayı boşaltıp kamulaştırma yetkimiz var. Daha önceden 37 civarında evi kamulaştırdık. Rakamlar belli. Mahkemeye gittiğimiz takdirde en fazla iki ay içerisinde sonuç alırız” diye konuştu.
 
DENİZLİ: BEN DE ZORLANIRDIM
Uraloğlu'nun ardından Damlacık halkına seslenen AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli gergin geçen toplantıda, “Sizlerle aynı durumu ben yaşasaydım ben de zorlanırdım. Kentsel dönüşümün olduğu Roman mahallesinde de aynı şey söz konusu. Herkes evinde kalmalı, bundan yanayız. Burası İzmir’in görünen yüzü. Önemli olan sizlerin görüş ve talepleri. Gerekli tespitler yapılacak, bazı konutlarda kamulaştırma gerekli. Bu kentte bir şey yapmaya çalışırken, iyi niyetli davranıp, ortak akıl oluşturularak çözüm üretilmeli” dedi.
 
“KİMSENİN BURNU KANASIN İSTEMEYİZ”
Yaşanan bilgi kirliliğinin mahalle sakinlerini galeyana sevk ettiğini belirten vatandaşlara, konutların ciddi sıkıntıları olduğunu söyleyerek yanıt veren Denizli sözlerine şöyle devam etti:

“Evet, biz de evlerin kalmasını istiyoruz. Ancak, evlerin mühendislik anlamında ciddi sıkıntıları var. Binalarınız yorgun. Kimsenin burnu bile kanasın istemeyiz. Evlerin halini düşündükçe ödüm kopuyor. En kısa sürede bu evleri boşaltmalıyız. Burada önceliğimiz kamulaştırmayla ilgili süreç olmalıdır. Aşağıdaki mahallede kamulaştırma işlemi yapıldı. Burayla ilgili rayiç bedellerine bakalım. Ona göre işlem yapalım ve alış verişimizi o rakamlar üzerinden yapalım.”
 
ESAS MAĞDUR KİRACILAR
Bölgede esas mağdurun kiracılar olacağına dikkat çeken mahalle sakinlerinden Gündüz Bağcı, “Bu konu bizim mahallemizin meselesi. Ben mahallemi seviyorum. 300 TL’ye kirada oturuyorum. Hiçbir yerde keseme göre ev yok. 500 TL’nin altında kiralık ev bulunmuyor. Kiracılar mağdur. Benim ev  sahibim ile bir problemim yok” derken, bir başka semt sakini de “Eşyamızı topladık evlerimizde bekliyoruz. İstimlak edilecek evlerin geri dönüşü yok. Bize sunulan kira yardımı da kalıcı bir çözüm değil. Mahallemizden kopmak istemiyoruz” şeklinde konuştu.


 
VATANDAŞ TEPKİ GÖSTERDİ
Gergin bir havada geçen toplantının ilerleyen dakikalarında tansiyon giderek yükselirken, mahalledeki evlerin büyük bir kısmının bitişik nizam olduğuna dikkat çeken Naime Yazıcı, “Evlerin kimisi kamulaştırılacak, kimisi kamulaştırılmayacak. Benim yanımdaki ev yıkılacak. Peki benim evim nasıl ayakta kalaca? Biz buraya dönsek bile nasıl insan gibi yaşayacağı? Benim annem yaşlı, onu bu yaştan sonra nasıl taşıyacağı? Nereye gideceğiz, benim gelirim belli, evimden başka hiçbir şeyim yok. Bir yeri yaparken bir yeri yıkamazsınız. Sizler bunun vebalini alamazsınız. Bizler canımızın derdindeyiz, siz ise millete fetva veriyorsunuz” diyerek mahallenin tamamına yönelik kamulaştırma yapılmasını istediklerini belirtti.
 
VATANDAŞLARDAN “DAVA AÇACAĞIM” ÇIKIŞI
Tansiyonun yükselmesi üzerine Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkilileri toplantıyı yarıda kesme kararı alırken, araya giren AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, “Sizlere tek tek telefon edip bölge müdürlüğüne davet  edelim. Orada bir değerlendirme yapalım. Birlikte bir yol haritası çizelim. Süreci hızlandıralım ve bu işi tamamlayalım” dedi. Bazı konut sahiplerinden “Ben bu sürece karşı çıkacağım. Evimin kamulaştırılmasını istemiyorum. Dava açacağım” yanıtı geldi.
 
KARAYOLLARI’NDAN “DAMALACIK” AÇILIMI
Toplantının ardından vatandaşlarla bire bir görüşen Karayolları 2’inci Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu, kurum olarak yaptıkları çalışmalarda eksiklikler olduğunu belirterek, bölgede kamulaştırma yapıldığı takdirde, söz konusu yerin yeşil alan ya da dinlenme alanı olarak kullanılacağını söyledi. Ev sahipleri ve kiracıların farklı şikayetlerine de yanıt vermeye çalışan Uraloğlu, “Burada problem ev sahiplerinde. Bununla ilgili açılım yapılacak. Biz çalışmalarımızı en geç bir haftada bitirerek bu konuyu sizlere şantiyemizde konuşalım. Riskler var, gerekli tespitleri yapacağız. Tünel çalışmaları henüz buraya gelmedi. Ancak evlerde birinci derecede risk var” diye konuştu.
 
TÜNEL GECİKECEK Mİ'
Toplantının ardından basın mensuplarının tünelin bitiş tarihi ve yapılması planlanan kamulaştırma çalışmalarının detayları hakkındaki sorularını yanıtsız bırakan Karayolları 2’inci Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu, “Sorularınızı yazılı şekilde iletin, yazılı olarak cevap vereyim” şeklinde karşılık verdi.



VATANDAŞIN CAN GÜVENLIĞI BIRINCI ÖNCELIĞIMIZ
Toplantıdan sonra yazılı açıklama yapan Milletvekili Denizli, şu ifadelere yer verdi: 

"Bir tarafta İzmir’in ulaşım sıkıntısını hafifletecek Konak Tüneli’nin inşaatının bir an önce bitirilmesi gerekiyor. Bir yandan da kişisel tarihlerinin tamamının geçtiği adeta büyük bir aile oldukları mahallerinden ayrılmak istemeyen bir kısım hemşerilerimiz var. Ancak en önemlisi de burada yaşayan insanların can güvenliği. Biz tünelin inşaat çalışmalar sırasında zeminden ve binaların kalitesinden dolayı ortaya çıkabilecek tatsız durumu ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Vatandaşımızın can güvenliği birinci önceliğimiz"

Denizli Konak-Yeşildere tünelinde inşaatın hangi aşamada olduğunu da açıkladı. “1674 metre uzunluğundaki Konak-Yeşildere Tüneli iki tüp olarak inşa edilmekte ve sol tüpte 1.147 sağ tüpte de 1.130 tünel kazı çalışması tamamlanmıştır. Tünellerin imalatının yapıldığı zemin gerçekten çok zorlu bir yapı arz ediyor. Bazı sokaklarımızdaki binalarımız yıllardır bakımı onarımı yapılmamış, bazılarının mühendislik hesabı bulunmuyor. Yılların yorgunluğunu binalarımızda görüyoruz. Onun için bazı sokaklarda Karayolları risk oluşmaması için kamulaştırma işlemlerine başladı. Ben de bu çerçevede yıllardır o bölgede oturan İzmirlilerle görüşmek onları doğru ve ilk ağızdan bilgilendirmek için bir toplantı yapmayı istedim. Çok verimli bir toplantı oldu. Katılımcılar sıkıntılarını aktardılar, süreçle ilgili bilgilendiler. Böylece farklı yerlerden gelen bilgi kirliliği yaratan konuşmalarla ilgili olarak vatandaşlarımızı en doğru şekilde bilgilendirmiş olduk. Daha güvenli ve hızlı hareket etmek için bir yol haritası oluşturduk" dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.