Damlacık'ta ikinci kamulaştırma krizi
Hükümetin İzmir’deki çılgın projesi Konak Tünelleri nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan tarihi Damalcık semtinde bilirkişi krizi yaşanıyor. Kamulaştırma sürecinde Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü ile mahkemelik olan semt sakinleri, bilirkişi heyetinin evlerine rayiç bedeller altında fiyat biçmesi nedeniyle bir kez daha şoka uğradı. Damlacıklılar, “Evlerimizi cebren elimizden almaya çalıştıkları yetmiyormuş gibi, bir de ucuza kapatmaya çalışıyorlar” diyerek yaşadıkları duruma tepki gösterdi.
- Ege Postası
- 20.08.2014 - 09:15
VATANDAŞ ZORDA KALDI
Ulaştırma Bakanlığı ve Karayolları Bölge Müdürlüğü ortaklığında yürütülen ve 2015 yılının başında tamamlanacağı duyurulan Konak Tünelleri Damlacık’ı bir kez daha derinden sarstı. Tünel çalışmaları sebebiyle evleri hasar gören ve konutlarını otuz gün içerisinde boşaltmaları istenen vatandaşlardan kiracı olanlar için mahalleden kaçış başlarken, mal sahipleri ise evlerini bırakmak istemedi. Kamulaştırma çalışmalarını bir önce neticelendirmek için hak sahiplerini aleyhinde dava açarak yargı sürecini başlatan Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün bu hamlesi sonrasında değer tespit çalışmaları da başlarken, ortaya çıkan rakamlar ise mahallede tam anlamıyla deprem etkisi yarattı.
YOK PAHASINA!
Mahkeme heyeti tarafından belirlenen bilirkişi heyetinin yaptığı keşifler incelemeler sonrasında açıklanan kamulaştırma bedelleri Damlacık sakinlerine kaderin ikinci tokadı oldu. Mahkeme süreci öncesine göre ortalama yüzde 20 oranında düşen bedeller, evlerini terk etmekle yüz yüze kalan vatandaşları zorda bıraktı.
İTİRAZ EDECEKLER
Yasal olarak “evleri boşaltın” tebligatını vatandaşlara ileten Karayolları 2’inci Bölge Müdürlüğü, şimdiden sonraki süreçte bankaya yatırılan kamulaştırma bedellerini hak sahipleri adına banka hesaplarında bloke edecek. Evlerini boşaltan vatandaşlara binaların tescil hakları için de dava açabilecek olan Karayolları, mülkiyet haklarını hak sahiplerinden alabilecek. İlerleyen süreçte mahkemenin vereceği karar doğrultusunda, itiraz hakkı bulunan mahalle sakinleri, yeniden bilirkişi incelemesi isteyebilecek. Avukatları aracılığıyla belirlenen kamulaştırma tutarlarına itiraz edeceğini duyuran konut sahibi vatandaşlar, belirlenen bedellerin arttırılmasını isteyecek.
“BU PARAYA TUVALET BİLE ALAMAYIZ”
Tünelin hemen önündeki 426 Sokak’taki evinde 67 yaşındaki KOAH hastası eşi Süreyya Sabah ile yaşayan 73 yaşındaki Ali Sabah ise umutsuz bir bekleyişe girdiklerini söyleyerek, “3 katlı evimize 100 bin TL veriyorlar. Biz bu para ile bırakın evi, tuvalet bile alamayız” dedi. Sayısız zorluk ve sağlık problemleri ile boğuşan yaşlı çift, “Bir sabah evinizden çıkın diyecekler korkusuyla uykularımız kaçıyor. Devlet bize acımıyor. Yemeden içmeden kesildik” diyerek yaşa
Yorum Yazın