Davutoğlu, AK Parti'nin Meclis Başkan adayını açıkladı
Davutoğlu, AK Parti'nin Meclis Başkan adayını açıkladı: İsmet Yılmaz
- Ege Postası
- 26.06.2015 - 12:20
Davutoğlu, şunları söyledi:
Son iki gün içinde takip ettiğiniz gibi 50’şer kişilik topluluklar halinde istişareler yaptık. Biz ilk andan itibaren cumhurbaşkanımızın partimizin kuruluşunu gerçekleştirdiği andan itibaren ortak akla değer verdik. Hem seçimin değerlendirilmesi, hem koalisyonda takınılacak tavır, hemde meclis başkanlığı konusunu gündemimizde tuttuk.
2 İSİM ÖNE ÇIKTI
Her bir milletvekilimizin kanaatini tek tek aldım. Yazılı olarak tarafıma bildirildi. Dün bu kanaatleri değerlendiren bir çalışmadan sonra iki arkadşaımızın isminin çok açık şekilde öne çıktığı ortaya çıktı. Sayın Nabi Avcı ve İsmet Yılmaz. Dün akşam iftarda birlikteydik. Her iki arkadaşımızla ayrı ayrı görüştük. Ve sonra birlikte görüştük.
İKİSİ DE DİĞER ARKADAŞI LEHİNE FERAGAT ETTİ
Hiçbir arkadaşımız kendi düşüncesini öne koymadı. Dün de her iki arkadaşımızla görüştüğümüzde, diğer arkadaşı lehine feragat etmesinin doğru olacağını ifade ettiler. Bu bende büyük bir memnuniyet oluşturdu. En büyük grup olarak biz Meclis başkan adayını belirlerken, hiçbir tartışma yaşamadan, en son iki isim üzerinde bu istişareler yoğunlaştığı için zikrediyorum. 300’ü aşkın arkadaş fikir beyan etmiş oldu. bu ahlaki olgunlukları dolayısıyla arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
Bu iki arkadaşımızla ortak değerlendirmemizde bir arkadaşımızın ismi öne çıktık. Ben de kanaatimi de bugün MYK’ya aktardım. Her iki arkadaşımız da üstün vasıflara sahip arkadaşlar. Diğer ismi geçen ve vekillerimizden destek alan arkadaşlar da sahipti.
İSMET YILMAZ'I ÖNERMEYİ KARARLAŞTIRDIK
TBMM Başkan adaylığı için AK Parti olarak sayın İsmet Yılmaz’ı önermeyi kararlaştırdık. Kendisi için, partimiz için, TBMM’ye katılan vekiller için hayırlı olmasını diliyorum.
Kendisi bugünden itibaren temasları yapacak. En hayırlı kararın oluşacağı kanaatimi belirtmek istiyorum.
İSMET YILMAZ KİMDİR'
İsmet Yılmaz, 10 Aralık 1961'de Sivas Gürün'de doğdu. Hukukçu, Yönetici ve Gemi Mühendisi; İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Makine Bölümünden ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Yüksek lisanslarını İsveç Dünya Denizcilik Üniversitesinde "Gemi İşletmeleri Teknik Yönetimi" alanında ve Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk ABD'de yaptı. Doktorasını Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü deniz hukuku alanında tamamladı. Kamu ve özel sektörde yaklaşık 20 yıl mühendis, müşavir avukat olarak çalıştı. 2002'de Denizcilik Müsteşarı olarak atandı. Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini yürüttü. 2007'de Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı görevine getirildi. Anayasanın 114. maddesi uyarınca 1 Kasım 2007'de TBMM dışından Ulaştırma Bakanlığına atandı. 24. Dönem Sivas Milletvekili olarak TBMM'ye girdi. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 3. döneminde Vecdi Gönül'ün yerine Milli Savunma Bakanlığı'na atandı. 25. Dönem Sivas Milletvekili olarak TBMM'ye tekrar girdi. İngilizce bilen Yılmaz, evli ve 3 çocuk babasıdır.
SORU-CEVAP
Kılıçdaroğlu'nun ifadelerini olumlu buluyorum
Bundan sonra istişarelerin devam edeceğini ifade ettiniz. Bugün CHP liderinin kamuoyuna yansıyan açıklamaları oldu. Uzlaşmacı ifadeleri yansıdı. “Güven sorunu var ama rövanşizmle hareket edilmez” ifadesini kullandı. Bir de koalisyon için Deniz Baykal’ın aday olarak gösterilmesi ilk işaret olarak yorumlanıyor. Siz nasıl okuyorsunuz'
Sayın Baykal çok tecrübeli bir siyasetçidir. Geçici Meclis Başkanımız olarak da hepimizin saygıyla yaklaşması gerekir. Ancak sayın Baykal, CHP’nin adayıdır. Partimizin adayı da sayın İsmet Yılmaz’dır. Koalisyon görüşmeleri başlamadan, sanki pazarlık parçası gibi telakki edilmesini kesinlikle doğru bulmam. Ve en büyük gruba sahip olan parti olarak da siyasi teamüller bir iki istisna dışında, meclis başkanının en büyük siyasi gruba sahip partiden çıkmasıyla meydana gelmiştir.
Hürmetimiz, saygımız vardır ama meclis başkanlığı konusu koalisyon görüşmelerinin bir parçası değil. karşılıklı görüşler fikirler beyan edilmiştir. Kılıçdaroğlu’nun ifadelerini son derece olumlu buluyorum. Seçimin ilk günlerinde söz konusu olan yüzde 60’lık blok, gibi yaklaşımlardan sonra görüşmelerin yaklaştığı dönemde, her türlü görüşe açık olduğunu vurgulaması önemlidir. Bizim için de dün de vurguladım. Cumhurbaşkanlığı makamına gösterilmesi gereken saygı, sadece cumhurbaşkanımızın partimizin genel başkanlığı, başbakanlığı dolayısıyal değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin en üst makamı olması hasebiyle bu tartışmaların dışında tutulması gerektiğini düşündük. Ve o açıdan diğer konularda rövanşizm gibi bir yaklaşım olmaması doğrudur. Ümit ederim ziyaretlerimiz gerçekleştiğinde olumlu adımlar atılrı. Yine ümit ederim ki sayın MHP de HDP de de aynı yaklaşımla ele alınır. Şu an siyasi gerilimlere değil, uzlaşı içinde ülkeyi yönetecek hükümet yapısına ihtiyaç var. Kobani’yle ilgili birilerinin hesabı olursa da buna karşı bütün siyasi partilerin, siyasi aktörler olarak ortak tavır sergilemeleri önem taşıyor.
Kim bizimle görüşmek isterse kapımız açık
AK Parti’nin gündeminde eğer koalisyon olursa bakanlık sayısının artırılması ve üç dönem kuralının kaldırılması söz konusu m? İkincisi, Baykal ile görüşme gerçekleştireceksiniz. Diğer partilerin adaylarıyla da görüşecek misiniz'
Kim bizimle görüşmek isterse kapımız açıktır. Benimle görüşmek isteyen AK Parti Genel Başkanı olarak da Başbakan olarak da, bu ülkede her bir vatandaşın güvenliğini huzurunu bir anlamda emanetini üstlenmiş kişi olarak da herkesle görüşürüm.
Üç dönem kuralı, AK Parti’nin kuruluşundan itibaren konulan bir kuraldır. Bu kural kapsamına giren arkadaşlarımızın, siyasi aşkını hiç etkilemediğini de son seçimler gösterdi. Hepimiz ortak bir gaye için çalışıyoruz. Şu anda koalisyon kurulması gündemde olduğu için, normal bir dönemde seçim yapılacağı düşüncesinde olduğumuz için, şu an gündemimizde yok. Seçim tarihinde değişiklik olursa ilgili kurullarımızda bu ele alınır.
Bakanlık sayısı, bizim 13 yıllık tecrübeye dayalı olarak bakanlıklarımızın bazılarının yeniden yapılandırılması konusunda bazı ön görüşlerimiz var. Bakanlıkların icap ederse yeniden yapılandırılması konusunu değerlendirilmişti. 2011’de de bazı düzenlemeler yapılmıştı. İhtiyaç hasıl olursa bu düşünülür. Koalisyon sebebiyle bakanlık sayısındaki artış düşünülmez.
Her iki adayın da büyük olgunluk gösterdiğini söylemiştiniz. Nabi Avcı affını istedi mi'
Hayır. Her ikisi de benim çok eski dostlarımdır. Her iki arkadaşımız da iftar sonrasında ayrı ayrı görüştüm. O anlamda değil, her iki arkadaşımız da diğer arkadaşımızın daha hayırlı olacağı kanaatini yürekten söylediler. Bu da beni çok duygulandıran, siyaset ahlakı sahibi arkadaşlarla aynı yolda yürüyor olmaktan da şükrettiğim bir akşam oldu dün akşam. Eğer AK Parti bir çok badireyi atlatmışsa, bu oturduğumuz koltuklar sebebiyle değil, siyasi ahlak sebebiyledir. Bir araya geldiğimizde de üstün vasıflara sahip arkadaşlar. Bir iki şey hususunda nabi beyin ismet beyle ilgili söylediği kanaatler ağır bastı. İsmet Bey'in söylediği değil. İsmet Bey de aynı güçde ifadeler kullandı ama tamamıyla teknik prosedür olarak hususiyetler ortaya çıktı.
MYK’da farklı değerlendirme olmuş olsaydı, tekrar konuyu ele alırdık. Tam bir mutabakatla tercih edildi. En ufak bir tartışma yaşanmadı. AK Parti 258 vekille İsmet Yılmaz’ın arkasında. Ama eminim biz parti grubu ahlakı ve İsmet Yılmaz’ın güçlü şahsiyeti sebebiyle, ilk turlarda dahi netice alabileceğimiz ümidini taşıyorum.
Yorum Yazın