Davutoğlu- Kılıçdaroğlu görüşmesi sona erdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümeti kurma görevi verdiği AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, ilk koalisyon görüşmesini CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptı. Görüşme 1 saat 40 dakika sürdü. Görüşme sonrası ilk açıklamayı Davutoğlu yaptı. Görüşmenin olumlu geçtiğini söyleyen Davutoğlu, Cumhurbaşkanı konusunun ise hiç açılmadığın dile getirdi.
- Ege Postası
- 13.07.2015 - 14:17
Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Merkezi'ne sivil plakalı bir araçla geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu merdivenlerde karşıladı.
Davutoğlu CHP 'nin merdivenlerini çıkarken gazetecilere tebessüm ederek el salladı.
Görüşmenin saat 14:00'te başlaması gerekiyordu. AK Parti heyeti 12 dakikalık gecikmeyle CHP Genel Merkezi'ne geldi. Davutoğlu'nun, görüşmenin ardından AK Parti Genel Merkezi'nde basın toplantısı yapması bekleniyor.
CHP Genel Merkezi'nin 12'nci katında, basına kapalı gerçekleşen görüşme, 14.15'te başladı.
İlk koalisyon görüşmesi yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü. Davutoğlu ve AK Parti heyetini girişte olduğu gibi Faik Öztrak uğurladı.
CHP "TUTANAK TUTULSUN" DEDİ, HEYETE BAŞDANIŞMAN EKLENDİ
CHP ile AKP arasındaki koalisyon görüşmelerinin Genel Başkanlar artı dörder kişi oluşması planlanmıştı. Ancak görüşmeden hemen önce CHP'den AKP'ye bir talep gitti; CHP, görüşmenin tümünün "tutanak altına alınmasını" istedi.
Bunun üzerine de, heyete CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun danışmanı Rasim Bölücek dahil edildi. Bölücek, tüm görüşme boyunca tutanak tuttu.
İŞTE O İSİMLER
AK Parti'nin koalisyon heyetinde yer alan isimler:
Ömer Çelik
Numan Kurtulmuş
Cevdet Yılmaz
Ayşenur Bahçekapılı
Mücahit Aslan
CHP'nin koalisyon heyetinde yer alan isimler:
Haluk Koç
Selin Sayek Böke
Faik Öztrak
Akif Hamzaçebi
Rasim Bölücek
DAVUTOĞLU ELİ BOŞ GELMEDİ
Sivil plakalı bir araçla CHP Genel Merkezi'ne gelen Davutoğlu'nu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak karşıladı. Öztrak ile tokalaşan Davutoğlu ve beraberindeki heyet, daha sonra Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmeye geçti. Ak Parti heyeti, CHP Genel Merkezi'ne, gümüş tepsi içerisinde Kadir Gecesi nedniyle kandil simidi ve çikolata getirdikleri öğrenildi.Davutoğlu binaya girdikten sonra AK Parti görevlileri Kadir Gecesi nedeniyle gümüş tepside kandil simidi ile tatlı getirdi.
Başbakan Davutoğlu, CHP Genel Merkezi'ne sivil plakalı araçla geldi
ASIL PAZARLIK BAYRAMDAN SONRA
Davutoğlu'nun bugün başlayacak ve üç gün sürecek olan ilk tur görüşmelerinin "nezaket ziyaretleri" olması bekleniyor.
Nitekim CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da hafta sonunda yaptığı açıklamada, "ilk tur görüşmelerden sonuç çıkmaz. İkinci tur görüşmelerde belki daha sağlıklı sonuç elde edilebilir" demişti. Kılıçdaroğlu, CHP'nin koalisyon kurmak için açıkladığı 14 ilkeden taviz verilmesinin mümkün olmadığını da söylemişti.
Genel Başkan Davutoğlu, koalisyon turları kapsamında yarın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, çarşamba günü ise HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile görüşecek.
GÖRÜŞME SONRASI BAŞBAKAN DAVUTOĞLU AÇIKLAMA YAPIYOR
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşme sonrası Başbakan Ahmet Davutoğlu AKP Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda şunları dile getirdi:
7 haziran seçimleriyle milletimiz, beklentilerini partilere açık şekilde ortaya koymuştur. Burada çıkan tablo uzlaşma temelli koalisyon oluşması zarureti tablosudur. 7 haziran akşamı burada, balkon konuşmasında da birkaç hususu paylaşmıştım. Birincisi milli iradeye saygı tartışmayız dedim. İkincisi Türkiye’yi bir anda hükümetsiz bırakmamak için her türlü tedbiri alacağız dedim. Üçüncüsü de süreç kendi doğasıyla seyredecektir dedim. Bu kamuoyumuza güven vermemiz dışında, bizim ahlaki değerlerimizin doğal yansımasıdır. İki önemli aşama geçildi. Her pasrti kendi değerlendirmesini yaptı. AK Parti olarak biz özen gösterdik ve ortak bir akıla dayalı bir tutum belirlemek için zemin oluşturduk.
Yemin töreni, Meclis Başkanı seçiminin yapılması, divanın oluşması ve cumhurbaşkanımızın beni hükümet kurmakla görevlendirmiş olmasıdır. Hem siyasal aşama hem hukuki süreç tamamlandı. Bugün mübarek bir günde üçüncü aşamaya geçmiş bulunuyoruz. Bütün milletimizin kadir gecesini tebrik ediyorum. bugünler herkesin kendi muhasebesini yaptıktan sonra, milletin bütünüyle ilgili beklentilerini ortaya koyma günlerdir. Şahsi çıkarlarımızı ülke çıkarlarının önüne geçirmemesi gereken günlerdir.
Biz de kılıçdaroğlu görüşmemizin öncesinde, bir anlamda millete olan görevimizin gereği olarak çok yoğun bir mutfak çalışmasını yaptık. AK Parti içinde, kendi tabanımızın temayüllerini almak dışında her partiyle ilgili özel komisyonlar kurduk. Partilerin seçim beyannameleri, koalisyon tutumlarıyla ilgili de kendi bakışımızı geliştirdik. Dün bir vesileyle basınla paylaştığım gibi, bizim gördüğümüz tabloda en önemli unsur karşılıklı güvenin ihdas edilmesidir. Ondan sonra muhtevanın detaylarına girmek mümkün olabilir.
Bugün Kılıçdaroğlu’na usül çerçevesinde görüşlerimizi paylaştık, yarın Bahçeli ve devamında HDP ile bunlar görüşülecek. Bizim hükümet kurma görevinde, ilk turda, muhataplarımızla genel başkanlarla ilk değerlendirmeler karşılıklı ilkesel duruşlar, güven ortamının sağlanması hedef edilecek ve niyet ve irade konusunda hepimizin berrak bir neticede buluşması temin edilmeye çalışılacak. Daha sonraki aşamada, mutabık kalınırsa, kılıçdaroğlu ile mutabık kalındı. İkinci tur öncesinde, diplomaside kullandığımız istikşafi tarzda, her iki tarafın birbirini anlaması, bir ön görüşme, müzakere öncesi öngörüşme şeklinde her iki tarafın birbirini anlamasını temin edecek ve olabilecek uzlaşı alanlarıyla, resmini çizecek bir çalışma yürütmek.
AYNI TEKLİFİ BAHÇELİ'YE GÖTÜRECEĞİM
Aynısını Bahçeli’ye teklif edeceğim. Görüşmede karar vereceğiz. Kılıçdaroğlu ile görüşmemden bahsetmek gerekirse, samimi dosthane bir atmosferde geçti. Çok sıcak bir ortamda, ramazanın havasına uygun şekilde karşılıklı görüşlerimizi paylaştık.Merak edilmesi bağlamında söylüyorum, en son Saraybosna ve Bosna ziyaretlerimdeki intibalarımı da paylaştım. Daha sonra usul çerçevesinde, Kılıçdaroğlu’na ve ekibine, bizim onların zikrettiği 14 ilke, benim vurgulamış olduğum 9 temel ilke, seçimlerden iki hafta önce Diyarbakır’da bir tv konuşmasında zikrettiğim hayata geçireceğimiz atacağımız ilk adımlar çerçevesinde 10 temel adım, seçim beyannamesiyle ilgili detaya girmeden bu çerçevede görüşlerimizin karşılıklı olarak malum olduğunu, bir an önce güçlü hükümetin sağlam temellerde güçlü bir hükümetin kurulmasını arzu ettiğimizi ifade ettim. Kendisi de görüşlerini dile getirdiler. Aynı şekilde güven esasına vurgu yaptılar.
İlk olarak bir niyet ve karşılıklı anlayış içinde görüşmelerin devam etmesi konusunda ortak anlayışa ulaştığını görüyorum. Bu nihai bir müzakere aşaması değil, ilk temas sonrasında, özellikle yaklaşımları görme çalışması. Aynı usulü Sayın Bahçeli’ye de teklif edeceğim. Yani bir mutabık kalınmış koalisyon müzakereleri değil bunlar. Bunlar tarafların birbirlerini doğru anlamalarını temin edici ön görüşmeler. Bir yanlış anlaşılma varsa bunun giderilmesi, istikşafi, muhtemel bir müzakere zemini varsa o da ikinci turda ortaya çıkabilecek bir durum. Bu temaslarımız arkadaşlarımız arasında devam edecek. İkinci turda nasıl bir yol alabileceğimizi genel başkanlar olarak değerlendireceğiz. Bu sadece CHP’ye değil, MHP’ye de teklif edeceğimiz usuldür.
CUMHURBAŞKANLIĞI KONUSU AÇILMADI
Sayın Demirtaş ile de görüşme yapacağız. Oradaki tabloya göre de değerlendirmelerimizi sürdüreceğiz. Milletimize de ifade etmek isterim ki, küresel ve bölgesel alanda çok yoğun gelişmelerin yaşandığı bir dönemde, bütün siyasilere düşen temel gören, ülkemizin geleceğini ufkunu açacak bir hükümet yapısının bir an önce ortaya çıkmasıdır. Bu konuda bizim samimiyetimiz açıktır. Bu görüşmelerde inşallah karşılıklı zemin oluşması halinde görüşmeler devam eder, milletimize hayırlı haberleri verme imkanına kavuşuruz. Kılıçdaroğlu’na teşekkür ediyorum. bazı farklı düşüncelerimizin de dile getirildiği hususlar vurgulandı. Partilerin bizatihi varlığı farklı görüşlere dayanır, bugün de siyasetin doğası uzlaşma gerektiriyor. Cumhurbaşkanlığı makamıyla ilgili konu görüşmede açılmadı.
Zaten Türkiye demokratik kurumları yerleşmiş bir ülkedir. Cumhurbaşkanlığı makamı bir hükümet ortaklığı görüşmelerinin gündemi olacak husus değildir. Bu çerçevede de bu konu açılmadı. Ama anayasa, yapılacak demokratik reformlar vesaire, bunlar da genel ilkeler olarak konuşuldu. Diğer görüşmelerde ele alınacak hususlar, Türkiye’deki siyasal ekonomik konular ilkesel olarak ele alındı.
CHP İLE GÖRÜŞMEMİZ OLUMLU GEÇTİ
CHP ile görüşmemiz olumlu geçti ama hem CHP hem MHP ile yakınlığımız ve uzaklığımız aynı. Şu anda da aynı tutumumuzu sürdürüyoruz. CHP ve MHP ile uzaklığımız, veya yakınlığımız diyelim, yakınlığımız aynı. Eminim yarın sayın Bahçeli’yle görüşmemizde aynı sıcak ortamda geçecektir. Bu ülkeye hizmet ederken birbirimize duyduğumuz saygı millete de güven verecektir.
GÖRÜŞMELERİ HEYETLER YAPACAK
Koalisyon kuracağız kararı alınıp görüşmeler değildir bunlar. Biz müzakere, hükümet ortaklığının test edileceği bir ön görüşme süreci başlayacak. Bu arkadaşlarımız tarafından yürütülecek. Bu bilgiler istikametinde ikinci tura… Şunun için planladık. Ben de sayısız diplomatik görüşmelerde bulundum. Ama biz uzlaşı zemini bağlamından, önce karşılıklı güvenin sağlanması, psikolojik bariyerlerin aşılması önemli. Sonra da zemin yoklanması önem taşıyor. Çok çabuk verilecek bir karar, hayal kırıklığına yol açabilir. Ben süreç mantığının bu tür müzakerelerde önem taşıdığı kanaatindeyim. Heyetlerimiz arasında yapılır. Ortak zemin dediğim gibi keşfedilmeye gayret edilir. Bize bilgiler sunulacak. İkinci turda da heyetlerimizin temsilcileri, genel başkanlar değerlendirme yapacağız. Tutanak her parti kendi tutanağını tutar. Ama bir protokol yazım aşamsına geldiğinde noktasına virgülüne kadar her türlü ele alınır. Ben koalisyon protokollerini bizzat inceledim. En sağlıklı hükümet, ortaklık sürecinin ve protokolün oluışması için elimizden geleni yapacağız.
Yorum Yazın