Davutoğlu'na 'sözünüzü tutun' uyarısı
Çankaya’da Başbakan Davutoğlu başkanlığında yapılan 7 saatlik toplantıya, toplumdaki kamplaşma ve baskı endişeleri damga vurdu.
- Ege Postası
- 13.11.2015 - 11:17
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ekonomi kurmaylarının, işçi, memur, esnaf, çiftçi ve işveren temsilcileriyle önceki gece Çankaya Köşkü’nde yaptığı 7 saatlik toplantıda katılımcılar ülkedeki “korku ikliminden” yakındı. İnsanlar üzerinde büyük baskı olduğu ifade edildi. Toplantıda yapılan değerlendirmeler özetle şöyle:
‘Baskı var’: DİSK Genel Başkanı Kani Beko, toplantıda katılımcıların ülkedeki “korku imparatorluğundan” yakındıklarını söyledi. İnsanlar üzerinde büyük baskı olduğuna dikkat çekilen toplantıda, “korku imparatorluğu” yerine birlik, beraberlik olması gerektiği ifade edildi. Çalışanların iş akitlerinin keyfi olarak feshedildiği, kamu çalışanlarının sürgüne yollandıkları, görevden alındıkları belirtildi. Eleştiriler üzerine Başbakan bundan sonra görevlerinin tansiyonu düşürmek olduğunu ifade etti.
Yüzde 50 var: Türkiye Kamu- Sen Başkanı İsmail Koncuk, insanların korktuklarını, hukuk devletinin sağlanması gerektiğini söyledi. Hâkimlerin bile karar verirken korktuklarını dile getiren Koncuk, Türkiye’de artık bunların bitmesi gerektiğini anlattı. Koncuk, “Bunlar yapılmazsa; her ne kadar yüzde 49.5 oy almış olsanız da karşınızda yüzde 50.5’lik bir kitle var. Türkiye’de bu kamplaşma çok derinleşti, sınırlar keskin hatlarla ayrıldı” dedi.
Başkanlık: Toplantıda “başkanlık sistemi” bir işadamı tarafından sınırlı olarak gündeme getirildi. Kamu-Sen Başkanı Koncuk ise, yeni anayasanın “başkanlık” tartışmasının gölgesinde kalmamasını istedi. Koncuk, başkanlık sistemi konusunda Davutoğlu ile aynı görüşte olmadığını da ifade etti.
657’ye dokunma: Koncuk, toplantıda 657 sayılı Devlet Memurları Yasası’na dokunulmamasını istedi.
Memur-Sen’in derdi kravat: Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, memurlara kıyafet serbestisi getirilmesini isteyerek kravat takmanın zulüm olduğunu söyledi.
Kıdem raftan iniyor
Toplantıda işveren temsilcileri kıdem tazminatını da gündeme getirerek, kıdem tazminatının fona dönüştürülmesinin de, özel istihdam bürolarının da, esnek çalışmanın da konuşulmasını istedi.
Buna işçi temsilcileri anında tepki gösterdiler ve kıdem tazminatının kendileri için kırmızı çizgi olduğunu vurguladılar. Bunun üzerine Başbakan, Cumhurbaşkanı’nın daha önceki açıklamalarına dikkat çekerek bu konuda sosyal tarafların uzlaşısını arayacaklarını söyledi.
Yorum Yazın