Davutoğlu'ndan koalisyon talimatı
Davutoğlu'ndan il başkanlarına talimat: "Seçmenleri koalisyona hazırlayın!"
- Ege Postası
- 29.06.2015 - 09:09
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Meclis Başkanlığı seçimlerinin ardından hükümet kurma görevinin de bu hafta sonuna doğru verilmesiyle koalisyon görüşmelerine resmen başlayacak. İl başkanları ile yaptığı toplantıda, “Seçmenimizi koalisyona hazırlayın” mesajı veren Davutoğlu, her 3 parti ile ilgili koalisyon seçeneklerini farklı farklı isimlerden dinleyerek analiz etti.
Pazarlık yok
Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan hükümeti kurma görevini aldıktan sonra her üç partiden de randevu isteyecek. Resmi olmayan görüşmelerle partilerin nabzını yoklayan Davutoğlu, CHP, MHP ve HDP ile yapılacak görüşmelere “ne istediklerini bilerek” oturacak ve burada “genel” mesajlar verilecek. Görüşmelerde sadece “ana ilkelere” ilişkin açık mesajlar verilecek.
Davutoğlu ilk tur görüşmelerin ardından bazı kurmayları ile alınan mesajları masaya yatıracak ve oluşturulacak komisyonlar ile “eş zamanlı” olarak CHP, MHP ve HDP ile görüşecek. Ancak Ak Parti kaynakları ikinci turda HDP ile görüşmenin dahi olmadan kapının “HDP’den kaynaklı” kapanabileceğini vurguluyor.
Olumlu olabilir
Ak Parti’de partilere göre ayrı ayrı analizler yapıldı. Çözüm sürecinin CHP ile “sekteye uğramayacağı”, anayasada ortaklaşan konularda hemen değişiklik yapılabileceği, dış dünyaya daha “ılımlı” mesaj verilebileceği, Aleviler ile ilgili adımların daha kolay atılabileceği, ekonomi çevrelerinin beklediği “olumlu havanın” yaratılabileceği değerlendirmesi yapılıyor.
CHP ile yapılacak “Büyük koalisyon” ile taşeron konusunun çözümü, emeklilere yönelik bazı adımlar da atılabileceği, tarım kesimiyle ilgili de ekonomik bazı kararların daha kolay alınacağı değerlendiriliyor.
Olumsuzluklar olarak da CHP içindeki “muhalif sesler” gösteriliyor. CHP’nin açıkladığı 14 maddeye Ak Parti’de olumsuz yaklaşılmazken “Cumhurbaşkanı’nın örtülü ödenekten faydalanmaması” noktasında müzakere edileceği ve anlaşma zemini aranacağı ifade ediliyor.
Ak Parti, “dönüşümlü Başbakanlık” formülüne ise kesinlikle sıcak bakmıyor. CHP’nin ısrarla isteyebileceği İçişleri, Dışişleri ve Adalet bakanlıklarından sadece Dışişleri’nin verilebileceği de vurgulanırken “eşit bakanlık dağılımı” Ak Parti gündeminde bulunmuyor. Ak Parti, 4 bakanla ilgili yolsuzluk komisyonu kurulması sürecini ise “ayrı bir süreç” olarak değerlendiriyor. Bu şartın koalisyon protokolünde yer almayacağı ancak Meclis’e bir partinin getirmesi halinde “Ak Parti oyları dışında” kabul edilebileceği ve komisyonun kurulabileceği değerlendiriliyor.
Ak Parti’de, taban ve milletvekillerinin büyük bölümü, il başkanlarının büyük çoğunluğu MHP ile koalisyon istiyor. MHP ile yapılacak koalisyonun daha “uyumlu” olacağı savunulurken MHP lideri Bahçeli’nin “partisine daha hakim” olduğu belirtiliyor. Ak Parti kurmayları, “MHP ile koalisyon kolay, Devlet Bahçeli ile zor” yorumları da yapıyor.
Uzaklaşma tehlikesi
Ak Parti’de bazı isimler, “Aşırı güvenlikçi politikaların” yeniden hayata geçip, “devlete yaklaşırken milleten uzaklaşma” tehlikesine dikkat çekiyor. Çözüm sürecinin iktidarın en önemli projesi olduğu vurgulanırken MHP’nin çözüm sürecine olan “uzlaşmaz, sert” tutumu da Ak Parti’de bir soru işareti olarak yerini koruyor.
Hedef 4 yıl
Muhalefet ile yapılacak görüşmelerde “Hedefimiz 4 yıl sonra zamanında seçim yapmak” mesajı verilecek. Erken seçim beklentisiyle yola çıkılırsa bunun zarar vereceği ve hükümetin bir seçim hükümeti olacağı algısının ortaya çıkacağı değerlendirilecek.
5 yıldızlı iftar uyarısı
Ak Parti’de Ramazan ayı için teşkilatlara dikkat çeken bir uyarı gittiği de ifade edildi. Beş yıldızlı otellerde ya da lüks restoranlarda iftar programı organize edilmemesi istenirken iftarların belediye çadırlarında ya da sokak organizasyonlarında yapılması ve teşkilat olarak katılım sağlanması isten
Yorum Yazın