Dolar 34,6424
%0.25
Euro 36,5046
%0.56
Altın 2.928,440
%0.36
Bist-100 9.671,00
%0.12

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dayakçı polislere verilen cezaya vekillerden tepki var

Dayakçı polislere verilen cezaya vekillerden tepki var

İzmir’de elleri kelepçeli kadını feci şekilde döven iki polise, verilen aylık 30 liralık cezaya, TBMM de isyan etti

  • Ege Postası
  • 14.02.2013 - 10:46

ANKARA- İzmir’deki Karabağlar Karakolunda elleri kelepçeli olan Fevziye Cengiz adlı kadını feci şekilde döven iki polise, ayda 30 lira maaş kesintisi cezası verilmesi TBMM’yi de isyan ettirdi. Meclis İnsan Hakları Alt Komisyonu olayla ilgili yaptığı inceleme sonucu bir rapor hazırladı. Raporda, polislere verilen ayda 30 liralık ceza ve bir yıl kıdem durdurma yeterli bulunmadı. Daha ağır ceza verilmesi istendi. Rapor İçişleri Bakanlığına da gönderilecek.


İSTANBUL’DA ÇALIŞIYORLAR

Bir gece kulübünde eğlenirken kimliği olmadığı gerekçesiyle göz altına alınan Fevziye Cengiz, 16 Temmuz 2011’de karakolda elleri kelepçelenerek dövülmüş ve kamera görüntüleri ortaya çıkmıştı. İçişleri Bakanlığı iki polis için  12 ay kıdem durdurma ve ayda 30 liradan bir yıllık 360 lira maaş kesintisi cezası vermişti. Polisler hakkında  “Basit yaralama” suçundan dava açılmış, dayak görüntülerinin basına yansımasının ardından dava, ‘’İşkenceye’’ dönüşerek, ağır cezaya gönderilmişti.  Hakan Y. ve Beyit S. adlı iki polis olaydan sonra İstanbul’a tayin edilmişti. Fevziye Cengiz hakkında polislere "Hakaret ettiği’’ gerekçesiyle 6.5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılırken, polisler için de 5 yıl 9 ay hapis cezası isteniyor. 

İZMİR KARAKOLLARI SINIFTA KALDI

İnsan Hakları Komisyonu, İzmir'deki bazı karakollarla ilgili raporunu tamamladı. Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, şiddet iddiaları sonrasında İzmir'deki bazı karakollarda yaptığı incelemelerine ilişkin raporu tamamlandı. Raporda, Karabağlar Polis Merkezinde Fevziye Cengiz'e şiddet uygulayan polislere verilen cezanın yetersiz olduğuna dikkat çekiliyor, Polis Disiplin Tüzüğünde değişiklik öneriliyor. İzmir'de bazı polis merkezlerinde kaba davranıldığı, ifade alma sırasında şiddet uygulandığı ve orantısız güç kullanıldığına ilişkin 41 başvuruyu değerlendiren Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, iddiaları yerinde inceledi. Balçova, Yeşilyurt, Karabağlar ve Kadifekale Polis Merkezlerinde yapılan ziyaret sonrasında hazırlanan alt komisyon raporu, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun toplantısında ele alınarak kabul edildi.

Balçova tamam,  Karabağlar ve Kadifekale yeniden yapılsın

10 sayfalık raporda, Balçova Polis Merkezi'nin fiziki şartları olumlu bulunurken, Karabağlar ve Kadifekale Polis Merkezlerinin taşınmasının veya yeniden inşa edilmesi öneriliyor.

Karakollardaki kameralarda standart istendi

Raporda, ifade alma odalarında kamera ve ses kaydının alındığına ilişkin uyarıların bulunmadığının tespitine yer verilirken, bunun sağlanmasının yapılan işlemin hukuksuz olduğu yönünde çıkabilecek şikayetlerinin önüne geçeceği belirtiliyor.

Raporda, polis merkezlerinde kamera bulunmasının olası şiddet olaylarının tespiti açısından önemli olduğu ancak yerleştirildikleri alanlar konusunda standart olmadığına vurgu yapılıyor.

İncelenen bazı nezarethanelerde doğal ışıklandırma, havalandırma ve ısıtma imkanlarında eksiklik olduğu belirtilen raporda, kötü muamele ve dayak konusundaki yaptırımların ağırlaştırılması gerektiğine işaret edildi.

"Karakolda kadına dayak" haberine atıf

Raporda, 2011 yılında meydana gelen ve Fevziye Cengiz'in darp edilmesine ilişkin olaya da dikkat çekici vurgu yapılıyor.

Raporda vurgu yapılan polis yalanı

"Karakolda kadına dayak" başlığıyla kamuoyuna yansıyan haberlere atıf yapılan raporda, "Karabağlar Polis Merkezindeki olayın disiplin soruşturmasında ortaya çıkan failler arasında, polis merkezinde görevli memurların bulunmadığının belirtilmesi, doğru bilgilendirme açısından faydalıdır" denildi.

"Polis Disiplin Tüzüğü değiştirilmeli"

Olaydaki faillerin Asayiş Şube Cinayet Büro Amirliğinde görevli olan iki memura verilen "12 ay süreli durdurma" şeklindeki disiplin cezasının olayın ciddiyeti karşısında yetersiz olduğunun altı çizildi. Bu nedenle Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğünde insan hakları perspektifinde değişiklik önerildi.(Gazeteport)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.