Dayanışma ruhu enkazlarla birlikte kaldırıldı: Depremzedelere mobilya mağduriyeti
İzmir’de 30 Ekim tarihinde meydana gelen depremin ardından birçok bina acil yıkım kararı ile kontrollü olarak yıkıldı. Binası yıkılan binlerce vatandaş ise eşyalarını dahi alamadılar ve birçok mağduriyet yaşadılar. Acil yıkım kararıyla yıkılan Deniz Apartmanı’nda ikamet eden Mevlüt Dikili, evlerinin yıkılmasıyla başlayan mağduriyetin yeni eve taşındıklarında da devam ettiğini aktardı. Dikili, evlerine mobilya aldıkları ünlü bir mobilya markasının yaklaşık 50 gün olmasına rağmen mobilyalarını teslim etmediğini söyledi.
- Ege Postası
- 27.12.2020 - 17:50
TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir 30 Ekim tarihinde 6.9 büyüklüğünde depremle sarsıldı. 117 kişinin hayatını kaybettiği depremde bin 35 kişi de yaralanmıştı. Depremde, 17 binanın yıkılmış, 178 binada ağır, 176 binada orta ve bin 143 binada hafif hasar meydana gelmişti.
Depremden hemen sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri hasar tespit çalışmalarına başlamışlardı. Çalışmalar neticesinde kent genelinde 506 bina için acil yıkım kararı verilmişti.
Depremin mağduriyeti ise enkazların kaldırılmasıyla birlikte kendini göstermeye başlamıştı. Acil yıkım kararı verilen binalardan sadece ziynet eşyaları ve önemli eşyaların alınması için 10-15 dakika gibi kısa bir süre verilirken bazıları için o süre de verilmemişti.
Evleri yıkılan vatandaşlar bir şekilde yeni konutlara yerleşirken yaşadıkları mağduriyetlere yenileri eklendi.
Acil yıkım kararı verilen Sezen Sitesi Deniz Apartmanı’nda ikamet eden Mevlüt Dikili, evlerinin yıkılmasıyla başlayan mağduriyetin yeni evde mobilyalarla devam ettiğini belirtti. Ünlü bir mobilya markasına 9 Kasım tarihinde mobilya sipariş ettiklerini, depremzede olmalarına rağmen mobilyaların teslimi için 1 ay süre verdiklerini ancak yaklaşık 50 gün olmasına rağmen mobilyaların tamamının hala teslim edilmediğini söyledi.
"DERDİMİZE ÇARE OLUNAMADI"
Dikili, yaşadıklarını şu şekilde aktardı; “Bizim binamız eşyalı olarak acil yıkılacaklar listesine alındı. Evimizden eşya alamadan 10 Kasım günü binamız yıkıldı. Bunun üzerine bir hayırseverin de katkısıyla 9 Kasım tarihinde yatak odası ve oturma odası mobilya siparişi verdik bilinen bir mobilya markasına. İsterseniz idare edebileceğiniz bir şey verebiliriz ya da 1 ay içerisinde teslim ederiz dediler. Biz de bir ayı geçmemek şartıyla mobilyalarımızı istedik. Ama koltuk takımımız bile yaklaşık yaklaşık 45 günde geldi. Yatak odası takımımız daha gelmedi bile. Aralık sonunda teslim edileceğini söylediler ama gelir mi gelmez mi bilemiyorum. Biz mağazayı defalarca kez aradık. Deprem mağduru olduğumuzu, eşyalarımızın olmadığının, betonda yattığımızı söyledik. Ama ne yarsak yapalım bir türlü derdimize çare bulunmadı. Gecikmenin nedeni olarak da koronavirüsü gösteriyorlar. Bize teslim tarihinin aralık ayı sonuna uzayabileceğini söylediklerini söylüyorlar. Ama bizim elimizde satış sözleşmesi var ve bahsettikleri gibi bir ibare yok.”
“GÜVENİMİZİ KAYBETTİK”
Mağduriyetlerinin depremden sonra devam ettiğini belirten Dikili, “Zaten biz depremzede olduğumuz için bırakın 48-50 günü en geç 1-2 hafta içerisinde eşyaların teslim edilmesi lazım. Biz depremden çıkmışız, soğukta evimizde sobamız yok, betonun üstünde yatıyoruz. Kimse şikayet edel? Mahkemeye versek en azından 6 ay sonra sonuçlanacak. Çaresiz bir şekilde bekliyoruz. Kimseye derdimizi anlatamıyoruz. Artık birisi ‘Size yardım edeceğim’ dese bile ona bile şüpheyle bakar olduk. Güvenimizi kaybettik. Ben eşya almaya gittiğimde ‘Depremzedeyim’ demeye çekiniyorum. Eğer söylersem daha da geç mi teslim ederler diye düşünüyorum. Zaten depremzedelere eşyalar için verdikleri meblağ da 30 bin lira. Biz 30 bin lirayla ne alabiliriz ki” dedi.
Yorum Yazın