Dolar 38,3100
%0.02
Euro 43,6242
%0.57
Altın 4.129,770
%0.75
Bist-100 9.312,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dem Partili Akın’dan Yerlikaya’ya 'İzmir Limanı' önergesi: Uyuşturucu trafiğinin stratejik noktası oldu!

Dem Partili Akın’dan Yerlikaya’ya 'İzmir Limanı' önergesi: Uyuşturucu trafiğinin stratejik noktası oldu!

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, İzmir Limanı ve etrafında dönen uyuşturucu kaçakçılığına ilişkin soru önergesini İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya yöneltti. Akın, "İzmir Limanı’nın uluslararası deniz taşımacılığı ve lojistik merkezi olmasının da etkisiyle, uyuşturucu trafiği açısından stratejik bir nokta haline geldiğini göstermektedir.Bu durum, limanın denetimi ve şeffaflığı konusunda ciddi tartışmalara yol açmakta, uyuşturucu trafiğinde rolü olan veya bu ticaretin tepe noktalarında yer alan kişi ve grupların deşifre edilmediği/edilemediği tartışmalarına yol açmaktadır." dedi.

  • Ege Postası
  • 21.04.2025 - 11:40

EGEPOSTASI- DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın, İzmir Limanı ve etrafında dönen uyuşturucu kaçakçılığına ilişkin soru önergesini İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya yöneltti.

Akın, Yerlikaya’ya 4 adet soru yönelterek, İzmir Limanı’nın Varlık Fonu’na devrildikten sonra son yıllarda sıklıkla uyuşturucu operasyonlarına sahne olduğunu açıkladı.

Öte yandan Akın, limanın uyuşturucu trafiği açısından stratejik bir nokta haline geldiğini de belirtti.

Önerge şu şekilde:

Bilindiği gibi İzmir Limanı'nın özelleştirilmesi, 2007 yılında başlayan ve çeşitli hukuki engellerle karşılaşan bir süreçtir. İlk ihale 3 Mayıs 2007'de Hutchison, Global ve EİB LİMAŞ konsorsiyumu tarafından 1 milyar 275 milyon dolar teklif vererek kazanılmış, ancak bu satışa ilişkin Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı vermesi nedeniyle satış süreci tamamlanamamıştır. İkinci ihale 21 Eylül 2012'de yapılmış, ancak yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının itirazları nedeniyle bu ihale de iptal edilmiştir. Üçüncü ihalede ise imar planlarında yapılan değişiklikler nedeniyle Konak Belediyesi'nin itirazı reddedilmiş ve süreç devam etmiştir.

10 Şubat 2017 tarihinde İzmir Limanı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Varlık Fonu'na devredilmiştir. Varlık Fonuna devredilen İzmir Limanı, son yıllarda sıklıkla uyuşturucu kaçakçılığı operasyonlarına sahne olmuştur. Bu operasyonlar sonucunda;

  • Nisan 2019’da 5 ton toz esrar,
  • Temmuz 2021’de Aliağa Limanında 13 ton eroin üretilebilecek kapasitede 26 ton kimyasal madde,
  • Ağustos 2024’te Çeşme Limanında 40 kilo kokain,
  • 2025 Mart ayında bir Türk şirketine ait konteyner gemisi olan Mersin Express’te, İtalya'nın Livorno limanında yapılan kontrolde gemide1.800 blokta iki ton kokain bulunduğu ve bu uyuşturucunun piyasa değerinin ise yaklaşık 22 milyar lira olduğu basına yansımıştır.

Ayrıca İzmir Limanı çıkışlı gemilerde, yabancı ülkelerin limanlarında ele geçirilen uyuşturucunun miktarı da dünya kamuoyunda ciddi yankılar uyandırmıştır. Kasım 2024’te ArkasLine’a ait bir gemide İspanya’da yapılan baskınlar sonucunda önce 24 kg, ardından 524 kg kokain ele geçirildiği basına yansımış olaylardan biridir.

Bu operasyonlar ve ele geçirilen uyuşturucu, İzmir Limanı’nın uluslararası deniz taşımacılığı ve lojistik merkezi olmasının da etkisiyle, uyuşturucu trafiği açısından stratejik bir nokta haline geldiğini göstermektedir.Bu durum, limanın denetimi ve şeffaflığı konusunda ciddi tartışmalara yol açmakta, uyuşturucu trafiğinde rolü olan veya bu ticaretin tepe noktalarında yer alan kişi ve grupların deşifre edilmediği/edilemediği tartışmalarına yol açmaktadır.

Bu bağlamda;

  1. İzmir Limanının uluslararası uyuşturucu trafiğinde giderek önemli hale gelmiş olması konusunda Bakanlığınızın yapmış olduğu bir değerlendirme var mıdır? Varsa bunun sonuçları nelerdir?
  2.  İzmir Limanı’nın Varlık Fonuna devredilmesinden sonra uluslararası uyuşturucu trafiğinde sıklıkla gündeme gelmesinin nedenleri hakkında güvenlik birimleri tarafından bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa ulaşılan sonuçlar nelerdir?
  3. Halen Varlık Fonunda bulunan İzmir Limanı odaklı uluslararası uyuşturucu trafiğinin Türkiye içindeki bağlantıları ve bu trafiğin kimler tarafından yönetildiği güvenlik birimlerince tespit edilmiş midir?
  4. Sıklıkla uyuşturucu madde yakalanmasına karşın İzmir Limanı merkezli uluslararası uyuşturucu madde trafiğinin ve bu trafiğin yöneticilerinin güvenlik birimleri tarafından deşifre edilememiş olmasının ve trafiğin engellenememesinin, sorumluların yargı önüne çıkarılamamış olmasının gerekçeleri nelerdir?

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.