Dolar 34,5697
%0.04
Euro 36,3178
%0.05
Altın 2.918,890
%-2.88
Bist-100 9.660,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Demirtaş: Ev fiyatına S plaka

Demirtaş: Ev fiyatına S plaka

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, servis otobüslerine verilen 300 adet 'S' plaka ihalesine ilişkin muhammen bedel tespitinde Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın 250 bin lira önerdiğini belirterek, “Ev parası. Aslında o plakanın parası mı olu? İhtiyacı olana Büyükşehir verir. Bu parayı kim alıyo? Belediye alıyor. Belediye plaka taciri değil ki" dedi.

  • Ege Postası
  • 30.03.2016 - 17:44
İzmir Ticaret Odası meslek komitelerinin sorunlarının tartışıldığı toplantıda konuşan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen ay kurumların görüşü alınarak belirlenen 'S' plakayı gündeme taşıdı. İzmir Büyükşehir bünyesinde verilecek 300 adet 'S' plakanın muhammen fiyatın belirlenmesi sürecinde Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile İTO görüş bildirmiş, belediyle fiyatı 174 bin lira olarak belirlemişti. Demirtaş, 'S' plakanın belirlenme sürecinde oda olarak 36 bin 500 lira önerdiklerini EBSO'nun ise 250 bin lira teklif verdiğini belirterek şu sözlerle tepki gösterdi: 

“250 bin lira ev parası. Aslında o plakanın parası mı olu? İhtiyacı olana Büyükşehir Belediyesi verir. Bu parayı kim alıyo? Belediye alıyor. Belediye plaka taciri değil ki. Böyle bir şey olamaz belediye 300 plakadan ihtiyacı olmadığı halde para alacak. Kim ödüyor bu paray? Plakayı alan m? Hayır, biz ödüyoruz. Fabrika servisleri bu fiyata göre teklif veriyor. Bu son derece yanlış. Plakanın ticari bir meta haline gelmesini değiştirmemiz lazım. Bu süreçte maalesef Sanayi Odası ortalamayı yükseltti. Onlarla hiç alakası yok. Ama biz işin peşini bırakmayacağız. Takipçisi olmaya devam edeceğiz."


İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Mart ayı olağan meclis toplantısında ekonomideki olumlu göstergelere rağmen çarşı pazarda durumun tam tersi olduğunu, boş işyerleri ile 'kiralık' ve 'satılık' levhalarının arttığını söyledi. Demirtaş, piyasada kredi, senet ve çeklerin döndüğüne dikkat çekerek, karşılıksız çeklerin son yılların zirvesinde olduğunu ifade etti. 

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ekonomik göstergeler olumlu olsa da Kemeraltı ve Alsancak başta olmak üzere birçok semtte, boş işyerlerinin çoğaldığını, kiralık ve satılık levhalarının arttığını piyasada kredi, senet ve çeklerin döndüğünü belirterek, şunları söyledi:

“Tüm olumsuzluklara rağmen bütçe performansı iyi gidiyor. Asgari ücrete zam, diğer seçim vaatleri, savunma harcamaları ve mültecilerin mali yüküne karşın ilk iki aylık gidiş olumlu. Küresel durgunluğa ve terörle mücadele nedeniyle artan harcamalarımıza rağmen bütçe, Ocak- Şubat döneminde 6.6 milyar lira fazla verdi. Ancak çarşı, pazarda durum aynı değil. Kemeraltı ve Alsancak başta olmak üzere birçok semtte, boş işyeri çoğaldı kiralık ve satılık levhaları arttı. Piyasa, kredi, senet ve çekle dönüyor. Çek, senet ve iflas erteleme ekonomide alarm veriyor. Karşılıksız çek ve protestolu senet tutarlarında artış var. Karşılıksız çek tutarı, son yılların zirvesinde. İflas erteleme mevzuatının kötü kullanıldığına yönelik şikayetler artıyor."

“İFLAS ERTELEME DÜZENLEMESİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ" 
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, firmaların iflas ertelemeye başvurduğunu ticaret mahkemelerine başvuran şirketlerin sayısı her geçen gün arttığını belirterek, şöyle konuştu: 

“Çünkü iflas erteleme firmalar için son çare. İflas erteleme kararı çıkarsa bir süre nefes alıyor. Bu sürede hiçbir yasal takip yapılamıyor. Eğer karar çıkmazsa kepenk iniyor, icralar başlıyor. Tam tersine firmaların iflas erteleme kararlarını kolayca almaları ve tedbir kararı konması nedeniyle, borçlu firmalar borçlarını ödemiyor. Bu durum, ekonomik risklerin ve olumsuzlukların artmasını beraberinde getiriyor. Bu nedenle iflas erteleme düzenlemesi tekrar gözden geçirilmeli. Bu karar sadece ekonomik kriz, afet gibi mücbir sebep gerektiren bir durum varsa verilmeli. Yasal boşluktan yararlanmak isteyenlere prim verilmemeli. Bankalar yıllardır çalıştıkları firmalara daha insaflı olmalı. Kredileri geri çağırmakta acele etmemeli. Bir diğer önemli konu ise, ticari ahlak yoksunu bazı iş adamı geçinenler, bilinçli olarak yıllarca alışveriş yaptığı firmalara yüz binlerce lira takarak, onlarca bankayı dolandırarak, yeni firma kurup adam gibi, tüccar gibi, işadamı gibi piyasada dolaşmaya devam ediyor olmaları. Kendilerine inananları da girdabın içine çekiyorlar. O nedenle kefil olurken, çek değiştirirken dikkatli olun."

İŞSİZLİĞİN NEDENLERİ
İTO Başkanı Demirtaş, Aralık ayı işsizlik oranının İzmir'de yüzde 15 olduğunu hatırlatarak, bunun en büyük nedeninin dışarıdan gelen düşük ücretlerle ihtisas istemeyen işlerde çalışanlar ile işini beğenmeyip, daha rahat iş arayanlar olduğunu söyledi. Demirtaş, ABD'li araştırma şirketi Conway'in Dünyanın En Rekabetçi Şehirleri Raporu'na göre İzmir, 2015 yılında uzay-havacılık, kimya-plastik ve enerji sektörlerinde Doğu Avrupa ve Orta Asya'nın en rekabetçi ilk beş şehri arasına girdiğini belirterek, şöyle konuştu:

"İzmir Doğu Avrupa ve Orta Asya'nın, uzay ve havacılık sektöründe en rekabetçi şehri, kimya, plastik ve enerji sektörlerinde de en rekabetçi üçüncü şehri oldu. Raporda, İzmir'in gelecek 5 yılda yüksek büyüme sergileyeceğinin ön görülmesi, Türkiye'nin ikinci en büyük ticaret merkezi olması, Türkiye'nin sanayi üretiminin yüzde 9.3'ünü gerçekleştirmesi, genç ve dinamik 4 milyonluk nüfusa sahip olması, 5'i özel toplam 9 üniversiteye sahip olması, büyük ölçekli yatırımlara ev sahipliği yapmasının da katkılarıyla öne çıktığı ifade ediliyor. Raporda İstanbul'un yanısıra Türkiye'den sadece İzmir'in adının geçmesi gurur verici."

“KENDİ GEMİMİZ NEDEN YOK'"
İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, bombalı saldırılar nedeniyle turizmin baltalandığını kruvaziyer turizmde iptallerin yaşandığını vurgulayarak, meclis üyelerine “Kendi gemimiz neden yok'" diye sordu. Demirtaş, 13-16 Mart tarihlerinde ABD'de düzenlenen Cruise Shipping Fort Lauderdale Kuvaziyer Fuarı'na katıldıklarını, fuardan çok umutlu dönmediklerini belirterek, şöyle konuştu: 

“Çünkü tüm firmalar güvenlik konusunda hassas. Yaz aylarında duruma bakacaklar. O nedenle, 'gelin bekliyoruz' demekle, gemilerin gelmeyeceğini biliyoruz. Tekrar ayakbastı ücretini vermeyi düşünmeli, devlet olarak da yakıt desteği yapmalıyız. Yıllardır düşünüyoruz, söyleyemiyoruz. Kendi gemimiz neden yo? Kendi şirketimizi neden oluşturmuyoru? Artık bu soruları, fuara katılan Karadeniz ve Akdeniz Liman yetkililerine söylemeye, bunun üzerine tartışmaya başlamış durumdayız. 2016 yılı için şu ana kadar rezervasyon yaptıran 49 gemi vardı. Bu sayı artar mı yoksa eksilir mi bunu bilmemiz mümkün değil derken iki gün önce yine iptaller geldi, dokuz sefer daha iptal edildi, gemi sayısı 40'a indi."

HİZMET BİNASI İNŞAATINA EK ÖDEME
İTO meclis toplantısında Kordon'da yapımı süren hizmet binası inşaatının kazık çakma işleminin yüzde 95 oranında tamamlandığı, Haziran ayında tamamlanacağı belirtilirken yapı denetim ihalesine çıkılırken inşaat alanının 15 bin 430 metrekare olduğunu, Konak Belediyesinin alını 17 bin metrekareye çıkarması nedeniyle yapı denetim hizmetlerinin satın alındığı şirkete 7 bin 593 liralık ek ödeme yapılması gerektiği vurgulandı ve bunun için meclisin onayı istendi. Meclis oybirliği ile onay verdi. (Elif Demirci/DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.