Denizli'de tabakhane’ye hayat verecek proje
DENİZLİ Belediyesi, Kirişhane Mahallesi'nde 1935 yılından bu yana dericilerin faaliyet gösterdiği Tabakhane'yi kentsel tasarım projesiyle cazibe merkezine dönüştürecek.
- Ege Postası
- 27.01.2013 - 13:03
Denizli Belediyesi'nin ÇEKÜL Vakfı'yla birlikte kentin geleceğini belirlemek için 'Denizli Geleceğini Arıyor' toplantılarında, Tabakhane Bölgesi'nin turizm bölgesi olması yönünde karar alınmış, Belediye Meclisi bölgeyi içkili yer ve turizm bölgesi ilan etmişti. Kirişhane Mahallesi'nde 40 bin metrekare alanda kurulu, 102 parselden 38 ruhsatlı işletmenin bulunduğu, ancak şu an 9 işletmenin faaliyet gösterdiği Tabakhane'de işletmeler 5 ay içinde Deri Organize Sanayi Bölgesi'ne taşınacak.
CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRİLECEK
Denizli Belediyesi, tabakhanelerin taşınması nedeniyle bölgeyi çekim merkezi haline getirmek için ÇEKÜL Vakfı'nın danışmanlığında 'Tabakhane Bölgesi Rehabilitasyon Projesi' hazırladı. İtalyan Insula Architecture ve Türk Atölye 70 mimarlık şirketlerine hazırlatılan projenin tanıtımı için Denizli Belediyesi Danışma Meclisi'ni topladı. Tabakhane'ye düzenlenen gezinin ardından Belediye Meclis Salonu'nda projeyi hazırlayan mimarlar Faruk Göksu ve Doğu Kaplan sunum yaptı. Vali Abdülkadir Demir, Ak Partili milletvekilleri Nihat Zeybekci ve Bilal Uçar'ın da katıldığı inceleme gezinde Danışma Meclisi üyeleri bölgenin durumunu ve deri işletmelerini inceledi.
Denizli Belediye Başkanı Ak Partili Osman Zolan, Tabakhane'nin 1935 yılında kurulduğunu, 70 yıldır Denizli'ye hizmet verdiğini belirterek şunları söyledi:
"Burası gerçekten deri anlamında ilk adımın atıldığı yer. Bizim o kültürümüzü yansıtıyor. Bugün şehirin ortasında kaldı, çevre kirliliği ve güvenliği anlamında çok olumsuzlukar getirmekteydi. Derici esnafımızın Organize Sanayi Bölgesi'ne taşınmasıyla bu bölgeyi mimari güzelliklerini koruyarak gelecek nesillere taşımak için proje geliştirdik. Burası artık çöküntü alan olmasın, Denizli'nin tadını, özelliğini, kültürünü yansıtan bir alan olsun arzusuyla bu projeyi gerçekleştirmek istiyoruz. Esnafımızla, mal sahiplerimizle en güzeli yapmak konusunda projemizin detaylarını göreceğiz. Proje bittiğinde Tabakhane, Denizlimize yeni bir tat, yeni bir nefes olacak, turizm bölgesi olacak."
RESTORE ETMEK İSTEMEYEN YIKACAK
Başkan Zolan, bölgede binaların bir bölümünün korunacağını, mal sahiplerini bu konuda serbest bıraktıklarını belirterek, "Mal sahipleri isterse yıkacak, isterse projeye uygun restorasyonunu yapacak. Bizim hazırladığımız mimari projeye uymak koşuluyla iç mekanlarda istediği düzenlemeyi yapacak" diye konuştu.
Projeyle ilk kez yapılaşmada bonus sistemi de getiriliyor. Bölgedeki arsalarını anlaşarak iki komşu birleşirse taban alanının yüzde 25'i kadar, ada birleşmesi halinde taban alanının yüzde 50'si kadar fazla yapılaşma hakkı verilecek. Yapı yoğunluğunun iki kat olarak belirlendiği projede sadece eğlence alanları değil, müzeler, ofisler, konutlar, pansiyonlar da oluşturularak bölgenin yaşam alanı haline dönüştürülmesi hedefleniyor. Mal sahipleri bonus uygulamasından 4 yıl süreyle faydalanabilecek. (DHA)
Yorum Yazın