Depremzededen ‘kira’ isyanı: Bir emekli maaşıyla nasıl ödeyeceğiz
Geçtiğimiz cuma günü meydana gelen İzmir depreminde arama kurtarma çalışmalarının sona ermesinin ardından depremzedelerin mağduriyetleri de yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başladı. Depremde ağır hasar gören Hayatibey Apartmanı’nda yaşayan Ayla Çizmeci, sahibi olduğu evin tahliye edildiğini ve kiralar çok yüksek olduğunu belirtti. Devletten kira desteği isteyen Çizmeci, “Bir emekli maaşıyla nasıl ödeyeceğiz” dedi.
- Ege Postası
- 05.11.2020 - 08:57
TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir geçtiğimiz Cuma günü AFAD verilerine göre 6.6, Kandilli Rasathanesi verilerine göre 6.9 şiddetinde depremle sallandı. Çevre illerden de hissedilen depremde en büyük yıkım Bayraklı’da oldu. İlçede 5 bina yıkılırken 19 bina ağır hasar aldı.
Depremin hemen ardından başlatılan arama kurtarma çalışmaları bugün itibariyle sona erdi. Depremde 114 kişi hayatını kaybederken bin 35 kişi yaralandı.
Deprem nedeniyle evleri yıkılan, hasar gören ya da riskli olan 15 bin vatandaş günlerdir çadırlarda kalıyorlar.
Deprem sonrası müdahalelerin başladığı andan itibaren ihtiyaç ve eksiklikleri hızla giderilen depremzedelerin mağdur olmaması için gerek belediyeler gerek AFAD gerek bakanlıklar gerekse vatandaşlar büyük bir dayanışma örneği gösterdi.
Ancak depremzedelerin esas mağduriyeti enkazların kaldırılmasıyla kendini göstermeye başladı.
Depremde yıkılmasa da birçok bina ağır hasar gördü. Ağır hasar gören binalar da yıkılacağı ya da yıkılma riski taşıdığı için boşaltılmaya başlandı.
Depremde kolonları büyük hasar gören ve yan yatan Hayati Bey boşaltılmaya başlanan apartmanlardan biri. Apartmanda yaşayan ve ev sahibi olan 60 yaşındaki Ayla Çizmeci, depremin kendilerini mağdur ettiğini ancak kendileriyle ilgilenen bir yetkili olmadığı için mağduriyetlerinin giderilmediğini belirten Çizmeci, “Devlet bize yardım etsin” dedi.
“NORMAL DEĞİLİZ”
Binanın altında oto yıkamacı olduğunu ve oradan akan suların zemine gittiğini kaydeden Çizmeci, deprem sürecini şu sözlerle anlattı; “Deprem gününden beri çok kötü günler yaşadık. Damarlarım bile titriyor. İki depresyon ilacı kullanıyorum. O kadar kötü benim için. Sağlık sorunlarımız da var. Kronik astım hastalığım var. Eşim kalp hastası, pil takılacak. Adamın kalbi durdu. Normal değiliz.”
Depremde evlerinin büyük hasar gördüğünü belirten Çizmeci, “Binamız riskli, taşınmamız gerekiyor. Ancak ne devlet ne de belediye bize taşınmamız için bir yer göstermeyi bırakın depo bile vermediler. Depremde evi yıkılanlara 30 bin lira hasar tazminatı verilmesi gerekiyor. Şu anda taşınmamıza izin vermelerinin sebebi de bu 30 bin lirayı vermemek. Binamız raporda ağır hasarlı yıkılacak listesinde ilk sıradayken şu anda orta hasarlıya döndürüldü” dedi.
“DEVLETTEN KİRA DESTEĞİ İSTİYORUZ”
Çözümlerin kısa süreli olduğunu ifade eden Çizmeci yaşadıkları mağduriyetle ilgili şunları söyledi; “Ben akrabamda kalıyorum. Eğer kendi imkanlarımız olmasa gidecek yerimiz yok. Bizim başka bir evimiz yok. Bize yol gösteren, taşınmamızı kontrol eden ya da bizimle ilgilenen biri yok. Bize destek veren hiç kimse yok. Deprem sigortamızı ödüyoruz. Gerekli başvuruları yaptık ama henüz oradan da bir geri dönüş olmadı. Mağduriyetimiz var ama giderilen bir mağduriyet yok. Biz 1-2 ay nasıl akrabamızda kalalı? Devletten kira desteği istiyoruz. Bu evlerin yapılması en azından beş yıl sürecek. Benim o kadar bütçem yok ki! Ben bir emekli maaşıyla nasıl ödeyeceği? Bin liralık evler 2 bin lira olmuş, 2 bin liralık evler 3 bin lira olmuş. Biz bin 900’lük liralık maaşla nasıl ödeyeceğim bun? Bunu ödesem faturaları nasıl ödeyeceğim, ne yiyip içeceği? Ben ev sahibiydim. Daha da büyük zararımız var. Bu biizm kendi evimizdi. Bize başımızı sokacak bir evimiz yok. Bize bir kira bedeli versinler. Bize herhangi bir bilgi de vermiyorlar. En azından para yardımı ya da destek ile ilgili bir şeyler söyleseler bizim de içimiz rahat etse.”
Yorum Yazın