Depresyon yaşı da düştü
Çocuklardaki huzursuzluk, mutsuzluk, hırçınlık, isteksizliğin nedeni de ‘çağımızın hastalığı’ olabilir.
- Ege Postası
- 18.04.2018 - 06:14
Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Tiryaki, Türkiye’de depresyonun görülme oranının yüzde 15’lerde olduğunu söyledi. Prof. Tiryaki, depresyonun basit bir hastalık olmadığını ve tedavi edilmesinin gelecek için çok önemli olduğunu vurguladı.
Tiryaki “Yüzde 15 yüksek bir oran. Ruhsal bozukluklar, genel olarak toplumun üretkenliğini etkileyen hastalıklar arasında en sık görülenlerdendir ve bunlar içerisinde de depresyonda olanlar ilk sırada yer alıyor” diye konuştu. Tiryaki, şu anda Türkiye’de hızlı bir dönüşümün devam ettiğine dikkat çekerek “Kentlerdeki yaşamın çeşitli ruhsal bozukluklar açısından bir risk faktörü olduğunu biliyoruz. Bir başka boyutuyla da kentlere göç etmiş, işsiz, o kente ait olamamış gruplar, gençler bir de alkol-madde kullanımına başlamışsa, istismara uğramışsa depresyon için ciddi riskler söz konudur” dedi.
“Yaşadığımız her hastalık artık çocuklarımızda da görülüyor, depresyonda da yaş sınırı düşük ve çocuklar da risk altında” diyen Tiryaki, özetle şunları kaydetti:
“Depresyon çocuklarda huzursuzluk, mutsuzluk, hırçınlık, isteksizlik gibi kendini gösterebilir. Ruhsal hastalıklarda temel sorun kabullenmedir ve gerçekle yüzleşememe sebepleri arasında da toplumsal algı belirleyici bir rol alıyor. Ruhsal bozukluklara, damgalayıcı bir bakış açısı da var. Genel bakış şöyle, ‘hipertansiyon hastası olabilirsiniz ama depresyon geçirmemelisiniz çünkü depresyon bir kişilik zayıflığıdır’. Ruhsal hastalıklarda ilaçların kısa süreli kullanılması gerektiği gibi bir algı var. Halbuki ruhsal hastalıkların da birçok tıbbi hastalıkta olduğu gibi, nüksetme ya da kronikleşme gibi riskleri var, bu nedenle tedavide kalmanız gerekiyor. İlaç kullanmanın kişi için bir tür zayıflık olarak görülmesi, kişinin başlanan tedaviyi bırakmasına neden olabiliyor. Antidepresanlar bağımlılık yapmayan ilaçlar. Ne kadar kullanırsanız kullanın bırakılabilirler.”
Yorum Yazın