Devlet kendi malına sahip çıkamadı
İzmir'in tünel mağduru Damlacık semtini hırsızlar esir aldı. Konak Tüneli inşaatı nedeniyle Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından kamulaştırılan ve mülkiyeti devlete geçen 8 adet tescilli tarihi yapı enkaza dönerken, binalardan geriye sadece tavanları kaldı. Devlet kendi malına sahip çıkamadı
- Ege Postası
- 29.09.2016 - 11:12
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Bir zamanlar İzmir'in en gözde semtlerinden olan, kentin önde gelen yerleşim alanlarından tarihi Damlacık mahallesi kaderine terk edildi. Konak Tüneli'nin yıkıp geçtiği semtten geriye viraneleri aratmayan manzaralar kalırken, enkaza dönen kent merkezindeki yerleşim alanlarının dört bir yanında şimdilerde hırsızlar kol geziyor.
Önceki yıl Mayıs ayında tamamlanarak dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından hizmete açılan Konak Tüneli'nden geriye kalan dram bitmek bilmiyor. Aradan geçen süre zarfında kent merkezinde yarattığı tahribat ve ortaya çıkan yıkım manzaraları ile sıkça gündeme gelen Damlacık'ta şimdi de kamuya mal olan tarihi tescilli yapılar soyguna uğradı.
TESCİLLİ YAPILAR TALAN EDİLDİ, GERİYE ENKAZI KALDI
Tünel inşaatında oluşan çatlaklar ve zemindeki kayma nedeniyle Konak'taki güzergah üzerinde kamulaştırılan 64 konutun yanı sıra, yine Karayolları Bölge Müdürlüğü'nce 8 adet tarihi tescilli yapının da istimlak edilerek korumaya alınması öngörülmüştü. Ancak ne yazık ki, önceki yıl boşaltılan İzmir'in tarihi kimliğini yansıtan bu yapılara bir türlü sahip çıkılamadı. Semte dadanan hırsızlar sahipsiz buldukları tarihi yapılara girerek kapı, cam, aksesuar ve evler içerisindeki sabit olmayan her türlü malzemeyi zaman içerisinde çaldı. Yaşananlar bununla da sınırlı kalmazken, meydanı boş bulan hırsızlar hurdacı arabalarıyla yanaştıkları tarihi evlerin içini güpegündüz boşaltmaya devam ediyor.
DEVLETİN MALINI GÜPEGÜNDÜZ ÇALIYORLAR!
Mülkiyeti kamuya geçen ve devlet malı statüsüne sahip mülklerin sahipsiz halini fırsat bilen kimliği belirsiz yağmacılardan geriye evlerin sadece sabit olan duvarları ve tavanları kalırken, ortaya İzmir'e yakışmayan manzaralar çıktı. Yaşanan görüntüler "Devlet kendi malına böyle mi sahip çıkacaktı'" sorusunu akıllara getirirken, semt sakinleri ise tarihi yapıların korumaya alınıp restore edileceğiyle ilgili verilen sözlerin arkasında durulmadığını belirterek yaşananlara tepki gösterdi.
"HIRSIZ VAR DİYE BAĞIRSAK DUYAN OLUR MU'"
Tünelin yarattığı yıkımın ardından semtte kalan az sayıda vatandaş, dün kenti ziyarete gelen Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan'a seslenerek, "Tünel inşaatının ardından burada kamulaştırmalar yaparak söz konusu tescilli tarihi yapıların mülkiyetini alan Karayolları Bölge Müdürlüğü ne yazık ki malına sahip çıkamadı. Kendilerine defalarca ilettiğimiz şikayetlere rağmen, bu 8 adet tarihi eser yağma, talan ve soygunla karşı kaşıya. Bizi dikkate almıyorlar, şikayetlerimize kulak vermiyorlar. Giden tarih geri gelmeyecek. Devletin malını soyuyorlar, oralı olan yok. Hani bu yapılar restore edilecekt? Hani müze yapılacakt? Onca söz verildi. Yazıktır, günahtır... Devlet malına böyle mi sahip çıkılı? Karayolları Bölge Müdürlüğü ve inşaatı üstlenen taşeron firma işini bitirince buralardan çekip gitti. Semtimiz adeta Teksas'a döndü. Burası dağ başı mı, kent merkezi mi belli değil... İşin acı tarafı kentin göbeğindeyiz, emniyet ve valilik gibi resmi devlet kurumları buraya 500 metrelik mesafede, her gün on binlerce insan, yüzlerce araç buradan gelip geçiyor. Onca ihbar, şikayet sonuçsuz kaldı. Bunca şeyi gören de mi yo? Daha ne yapalı? Hırsız var diye bağırsak bizi Konak Meydanı'ndan duyarlar m? Karayolları Bölge Müdürlüğü ve emniyet yetkililerine bir türlü derdimizi anlatamadık. Bu nasıl vurdumduymazlıktı? Sayın Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan'ın semtimize gelmesini ve burada yaşanan rezalete tanık olmasını rica ediyoruz" şeklinde konuştu.
Yorum Yazın