Dolar 34,6580
%0.04
Euro 36,6795
%0.83
Altın 2.942,970
%0.39
Bist-100 9.640,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dikmen: Basın için 10 Ocak bayram olmaktan çıktı

Dikmen: Basın için 10 Ocak bayram olmaktan çıktı

İZMİR Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, gazetecilerin bayram olarak kutladığı 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nün bayram olmaktan çıktığını söyledi. Türkiye'de bugün gazetecilerin işten çıkarılma, işsiz kalma, tutuklanma gibi korkularla mesleği yürütmeye çalıştığına dikkat çeken Dikmen, “Durum vahim. Sözün bittiği yerdeyiz" dedi. TGS İzmir Şube Başkanı Halil Hüner de, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü bundan sonra işsiz gazeteciler günü olarak anacaklarını ifade etti.

  • Ege Postası
  • 10.01.2016 - 10:54
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şubesi, ortak basın açıklaması yaptı. Toplantıda son dönemde gazeteciliğin ve gazetecilerin yaşadığı sıkıntılar paylaşıldı. Basın özgürlüğü kavramının Anayasa'da bir madde olarak varlığını koruduğunu hatırlatan İGC Başkanı Dikmen, “Basın özgürlüğünün, halkın özgürlüğünün olmadığı ortamda demokrasiden bahsetmek de mümkün değil. Bugün ülkemizde işten çıkarılma, işsiz kalma, tutuklanma gibi korkularla bu mesleği yürütmeye çalışan arkadaşlarımızla bugün ne yazık ki bir bayramı kutluyoruz ama bayram olmaktan çıktı. 212 Basın Yasası ile bayram estiren 10 Ocak, 55 yıl sonra bugün bambaşka sorunlarla ve içeriğindeki bütün özelliklerini yitirerek bugün kağıt üzerinde duruyor. Sözün bittiği yerdeyiz" dedi. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde meslek kurumları ve gazetecilerin yaşadığı sıkıntıları rakamlarla ifade eden Dikmen, Türkiye'nin basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 149'uncu sırada olduğuna dikkat çekti. Kısa bir zaman diliminde bin 200 gazetecinin işsiz kaldığını, 137 gazetecinin görevi başında şiddet gördüğünü ifade eden Dikmen, “234 gazeteci yargılanıyor. 31 gazeteci cezaevinde. 8'i uluslararası medyadan olmak üzere 100 gazeteci ve medya çalışanı gözaltına alındı. 15 televizyon kanalı kapatıldı. 2 gazeteye el konuldu. 56 farklı olayda gazetecilere akreditasyon engeli getirildi ve giderek genişliyor. 128 yayın engellendi. 877 internet sitesine erişim engeli konuldu. Demokrasimizi, mesleğimiz çerçevesinde kararlılıkla korumaya, mücadeleye devam edeceğiz" diye konuştu. 


10 OCAK'I İŞSİZ GAZETECİLER GÜNÜ 
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şubesi Başkanı Halil İbrahim Hüner de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlamayacaklarını, 10 Ocak'ı İşsiz Gazeteciler Günü olarak anacaklarını bildirdi. Hüner, "2015 yılında gazeteciler yine işsiz kaldı. Basın sektöründeki işsizlik Türkiye'deki işsizlik ortalamasının üç katına çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 7 bin gazetecinin işsiz olduğunu açıkladı. Medya sahipliğinin şeffaf olmaması, aynı basın kuruluşunda çalışan gazetecilerin farklı şirketlerde çalışıyormuş gibi gösterilebilmesi, çalışanların bir şirketten diğerine kolayca kaydırılabilmesi; işyerlerinde sendikal örgütlenme ve toplu iş sözleşmesi yetki alma sürecini olanaksızlaştırdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda karşılaşılan bürokratik engeller, kolaylaştırılmış gibi gösterilen, çalışanların örgütlenme hakkını daha bir ihlal boyutuna ulaştı. Gazetecilik işkolunda sendikal örgütlülük, salt basın emekçilerini ilgilendiren bir konu değildir. Medya patronlarının ve onların temsilcisi konumundaki üst düzey yayın sorumlularının baskısı altında çalışan gazetecilerin sendikal örgütlülükten yoksun olmasının, halkın haber alma hakkının da ihlal edilmesi sonucunu doğurması açıktır" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.