Dolar 34,0973
%0.24
Euro 38,0933
%0.1
Altın 2.875,160
%1.62
Bist-100 9.900,00
%-0.76

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dilruba Kayserilioğlu hakim karşısına çıktı: Hapis cezası verildi!

Dilruba Kayserilioğlu hakim karşısına çıktı: Hapis cezası verildi!

Bir sokak röportajında Instagram yasağını eleştirdiği için tutuklanan ve daha sonra tahliye edilen Dilruba Kayserilioğlu bugün hakim karşısına çıktı. Mahkeme heyeti, Dilruba Kayserilioğlu'na 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama' suçundan 7 ay 15 gün hapis cezası verdi.

  • Ege Postası
  • 03.09.2024 - 15:08
  • Güncelleme: 03.09.2024 - 23:24

BERİVAN KAYA/ EGEPOSTASI-İzmir'de bir sokak röportajındaki sözleri nedeniyle 12 Ağustos'ta tutuklanan ve daha sonra 29 Ağustos'ta gece yarısı sessiz sedasız tahliye edilen Dilruba Kayserilioğlu hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Dilruba Kayserilioğlu için TCK 216/1 ve 2 ile 218 maddelerinden 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçunu basın yoluyla işlenmekten 6 yıl hapis istemiyle yargılanmasına başlandı. Kayserilioğlu'nun davası bugün 35. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Ayrıca İzmir Barosu Başkanı Avukat Sefa Yılmaz duruşmayı gözlemci olarak izledi.

İddianamenin okunmasının ardından başlayan mahkemede hakim, Dilruba Kayserilioğlu'na 'konuşmaları yaptın mı?' diye sordu.

Dilruba Kayserilioğlu ise, "Konuşmalar bana ait ama kesinlikle halkı kin ve düşmanlığa sevk ederek değil şahsi eleştirilerde bulundum. Hiçbir partili, kişi, kurum veya kuruluşu kastetmedim. Düşünce özgürlüğü kapsamına yapılan eleştirilerdir. Kin ve nefret amacıyla yapmadım. Fikirlerimi belirttim. Beraatimi istiyorum." dedi.

Dilruba'nın konuşmasının ardından Hakim, "Herkes gerizekalı derken kimi kast ettin?" diye sordu.

Dilruba ise yanıt olarak, "İfademde geçen beyni emcükleniş gerizekalı ifadeleri bir fikri destekleyen o fikre destek veren ibarelerdir" ifadelerini kullandı.

İnstagram yasağı sorusu üzerine iddianamenin metninde yazılı sözlerin tamamını eksiksiz söylediği görüntüler mahkeme salonunda izletildi.

"TROLLER TARAFINDAN PAYLAŞILDI" 

Müvekkilinin beraatini ve yurt dışı çıkış yasağının kaldırılmasını talep eden Dilruba'nın avukatı Hüseyin Yıldız  ise savunmasında, "Bir sokak röportajında beyanda bulunmuş akabinde troller tarafından paylaşılmış ve RTÜK başkanın açıklamasıyla 12 Ağustos'ta gözaltına alınıp tutuklama verilmiştir. İstanbul Sözleşmesi sokak hayvanları ve ekonomik kriz tüm bunların birikimiyle anayasal hakkının ifade özgürlüğünü kullanan müvekkilim ifade özgürlüğü hakkını kullanmıştır. İddianamede  216/ 1'inci fıkrada yer alan beyana göre sosyal sınıf zümreyi kastetmemiştir ayrıca 216/1 için kamu güvenliğinin açıl bir tehlikeye girmesi gerekir, kaldı ki müvekkilim böyle bir güce sahip değildir. Müvekkilimin eylemleri suç deniyor. Kim zarar gördü? Kaldı ki bir tehlike oluşturmamıştır nefret ve şiddet çağrısı içermemektedir. İfade özgürlüğü kapsamında beyanda bulunmuştur" dedi. 

"BERAATİMİ İSTİYORUM!"

Dilruba ise savunmasında, "Kin ve nefrete teşvik gayesi ile bu sözleri söylemedim beraatimi istiyorum. Dediklerim farklı yerlere çekilip, bana saldırı yapılacağını bilmiyordum. Bu yönden pişmanlığım var" ifadelerine yer verdi.

HAKİM KARARI AÇIKLADI!

Dilruba Kayserilioğlu'nun son sözlerinin ardından hakim kararını açıkladı.

Dilruba Kayserilioğlu hakkında, 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçundan beraatine karar verildi. TCK 216/2 yani 'Halkın bir kesimini alenen aşağılamak' suçundan 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bu eylemin basın yayın yoluyla yapıldığı için TCK 218 maddesi gereği 1/2 oranında artırılarak 9 aya çıkardı. Ayrıca 1/6 indirim iyi hal indirimi uygulayarak cezayı 7 ay 15 güne indirdi  Hakim, ayrıca hükmün açıklanmasını geri bıraktı ve adli kontrol kararını kaldırdı.

GEREKİRSE AİHM'E GİDECEK! 

Dava sonrası basın açıklaması yapan Avukat Hüseyin Yıldız, karara tiriaz edileceğini belirterek, "Görülen davada müvekkilimiz hakkında TCK 216/1’den beraat kararı verildi. Ama TCK 216/2’den 7 ay 15 gün hapis cezası verilerek hükmün açıklanması geriye bırakılmıştır. Gerekçeli karar hazırlandıktan sonra bizler tarafından bir üst mahkemeye gerekli itirazlar yapılacaktır. Hukuk mücadelemiz devam edecektir. Bu karar beraate dönene kadar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Biz de Dilruba gibi müvekkilimizin suçsuz olduğuna ifade özgürlüğü kapsamında fikrini açıklamasını cezalandırılamayacağını düşünüyoruz. Önce iç hukuk yollarını tüketeceğiz. Akabinde AİHM’e kadar götüreceğiz. Devam eden bir soruşturma daha var akıbeti hakkında sizi bilgilendireceğiz" diye konuştu. 

"SUÇSUZ OLDUĞUMA İNANIYORUM"

Dilruba Kayserilioğlu ise açıklamasında, "Suçsuz olduğuma inanıyorum, bir an bile şüphem olmadı. Hiçbir zaman suçlu olduğumu düşünmüyorum, hukuk önünde gereni aramaya devam edeceğiz" dedi. 

DURUŞMADA DİKKAT ÇEKEN AYRINTI

Öte yandan duruşmada dikkat çeken bir olay yaşandı. Bir yurttaş, davaya müdahil olmak için dilekçe verdi. İlgili dilekçede 'Tayyib'in yargılanmadığı bir ülkede ceza davası görülemez' ifadeleri kullanılırken mahkeme başkanı dilekçeyi suç unsuru  gerekçesi ile cumhuriyet savcılığına sevk etti.

NE OLMUŞTU?

Kentte bir sokak röportajında Instagram'ın erişime engellenmesini ve hayvan yasasını eleştiren Dilruba Kayserilioğlu, 12 Ağustos'ta tutuklandı. 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama' ve 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamaları yöneltilen Kayserilioğlu'nun tutukluluğuna avukatı Hüseyin Yıldız, itiraz etti. Ancak itiraz reddedildi. İkinci kez yapılan itiraz üzerine Dilruba Kayserilioğlu'nun, 'Hakaret' suçlamasından tutukluluğu kaldırıldı ve yurt dışı yasağı getirildi. 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla tutukluluğu süren Dilruba Kayserilioğlu'nun serbest bırakılması için tekrar itiraz edildi. Bu son itiraz üzerine Kayserilioğlu, 29 Ağustos'ta tahliye edildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.