Dilruba hakim karşısına çıktı: Duruşma ertelendi!
İzmir'de, sokak röportajındaki sözleri nedeniyle tutuklanıp, serbest bırakılan ve 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçundan yargılandığı davada 7 ay 15 gün hapis cezası verilen Dilruba Kayserilioğlu, bu kez 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle hakim karşısına çıktı. Duruşmada savcı sanığın, Cumhurbaşkanına hakaretten cezalandırılmasını istedi. Mahkeme, Dilruba Kayserilioğlu'nun adli kontrol kararının kaldırılıp, sanık avukatının, savunma hazırlığı talebi üzerine duruşmaya erteledi.
- Ege Postası
- 26.09.2024 - 14:51
- Güncelleme: 26.09.2024 - 16:43
EGEPOSTASI / DHA- İzmir'de bir sokak röportajında Instagram'ın erişime engellenmesi ve hayvan yasasını eleştiren Dilruba Kayserilioğlu, 12 Ağustos'ta tutuklandı. 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama' ve 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamaları yöneltilen Kayserilioğlu'nun tutukluluğuna avukatı Hüseyin Yıldız, itiraz etti. Ancak itiraz reddedildi. İkinci kez yapılan bir itiraz üzerine Dilruba Kayserilioğlu'nun 'Hakaret' suçlamasından tutukluluğu kaldırıldı ve yurt dışı yasağı getirildi. 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçlamasıyla tutukluluğu süren Dilruba Kayserilioğlu'nun serbest bırakılması için tekrar itiraz edildi. Bu son itiraz üzerine Kayserilioğlu, 29 Ağustos'ta tahliye edildi.
Dilruba Kayserilioğlu, TCK’nın 216/1 ve 2 ile 218 maddelerinden 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçunu basın yoluyla işlenmekten 6 yıla kadar hapis istemiyle 3 Eylül'de İzmir 35’inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Mahkeme, Dilruba Kayserilioğlu hakkında 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik' suçu oluşmadığından beraatine karar verdi. 'Halkın bir kesimini alenen aşağılamak' suçundan ise 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, bu eylemin basın yayınla yapıldığı için cezayı TCK 218 maddesi gereği yarı oranında arttırarak 9 aya çıkardı. Mahkeme ayrıca, 1/6 indirim iyi hal indirimi uygulayarak cezayı 7 ay 15 güne düşürdü. Hakim, hükmün açıklanmasını geri bıraktı.
CUMHURBAŞKANINA HAKARET İDDİASIYLA 4 YIL 8 AY'A KADAR HAPSİ İSTENDİ
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Dilruba Kayserilioğlu hakkında bu kez de 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla iddianame hazırladı. Kayserilioğlu bu kez de 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis istemiyle 62’nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı. Basın mensupları salona alınmadı. Duruşmaya tutuksuz sanık ile avukatları katıldı. Sanık Dilruba Kayserilioğlu, düşünce özgürlüğü kapsamında fikirlerini açıkladığını söyledi. Sanık avukatları da Kayserilioğlu'nun beraatini talep etti.
Savcı, iddianamede de olduğu gibi sanığın, Cumhurbaşkanına hakaretten ceza almasını istedi. Mahkeme başkanı, Dilruba Kayserilioğlu'nun adli kontrol kararını kaldırdı. Ayrıca sanık avukatının, savunma hazırlığı talebi üzerine duruşma 31 Ekim saat 14.30’a ertelendi.
‘HUKUKUN DOĞRUDAN YANA OLACAĞINA İNANIYORUM’
Kayserilioğlu ve avukatları ile birlikte İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Dilruba Kayserilioğlu, açıklamasında, “Ben her zaman üstüne basa basa söyledim, yine söylüyorum; ifade özgürlüğü kapsamında eleştirilerimi dile getirdim. Hala eleştirilerimin arkasındayım çünkü fikir ve ifade özgürlüğü var. Dava halen daha devam ediyor, bu dava şahsi alındı. Gündemde hiçbir suç yokmuş gibi, katiller kol gezmiyormuş gibi, güllük gülistanlıkmış gibi devam ediyor. Ben suçsuz olduğumu her zaman söylüyorum. Beraat edeceğime inanıyorum. Fikirlerimin her zaman arkasında olduğumu savunuyorum. Avukatlarım da davanın takipçisi, gittiği yere kadar onlar da götürme niyetinde. Vatandaş olarak haklı olduğum için kazanacağıma, hukukun da doğrudan yana olacağına sonuna kadar inanıyorum” dedi.
GÜVENİMİZ TAM
Kayserilioğlu’nun avukatlarından Hüseyin Yıldız, “Bugün sokak röportajı yüzünden açılan ikinci davasının ilk duruşmasına girdik. İlk duruşmada savcı esas hakkındaki mütalaasını Dilruba’nın cezalandırılmasına yönünde açıkladı. Biz de beyanlarımızı sunmak için süre talebinde bulunduk. Duruşma, 31 Ekim saat 14.30’a ertelendi. Normalde biz asliye cezada bu kadar kısa sürede duruşma tarihi alamayız ama burada aldık. Türkiye’de hukuka güven yüzde 20’nin altına düşse de bizim güvenimi tam. Biz müvekkilimizin ifade özgürlüğü kapsamında beyanlarını her Türk vatandaşı gibi yönetime karşı eleştirilerini dile getirdiğine inanıyoruz. Suçsuz olduğuna inanıyoruz, beraatinin kuvvetle muhtemel olduğuna inanıyoruz. Zira Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınmış ifade özgürlüğü var. Yöneticiler biraz daha eleştiriye açık olmalı. Hukuk, adalet gün gelecek elbet bize doğruyu söyleyecektir” dedi.
Yorum Yazın