Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Diyanet'in yanlış kitap basımı kamuda 11 milyon lira zarara yol açtı

Diyanet'in yanlış kitap basımı kamuda 11 milyon lira zarara yol açtı

12 Temmuz 2023 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından basılıp 81 ile dağıtılan 'Hadislerle İslam' isimli kitapta ciddi bir baskı hatası tespit edildi. Bu durum en az 11 milyonluk bir kamu zararı yarattı.

  • Ege Postası
  • 04.10.2024 - 10:18

Uzun zamandır kendisine ayrılan bütçe ile gündeme gelen Diyanet İşleri Başkanlığı, bir hataya daha imza attı. Vatandaşın milyonlarca liralık parasını zarara uğrattı. Diyanetin bu seneki bütçesi 91 milyar 824 milyon 805 bin TL olarak belirlenmişti.

20 BİN ADET HATALI KİTAP BASILDI

Diyanet İşleri Başkanlığı, hatalı basımı yapılan eserden geçen sene temmuz ayında 20 bin adet bastırdı. Arapça hadislerin okunamadığı kitapta, sayfa kaymaları da olduğu tespit edildi. Hatalı şekilde basılan kitapların camilere dağıtılması teklif edildi.

Hem Diyanet'in satış yaptığı kendine ait sitede hem de birçok online kitap satış platformunda satışa çıkan eser, 11 milyon 60 bin TL'lik bir basım maliyetine sahip. Yapılan ek maliyetler ile beraber bu sayı milyonlarca liralık kamu zararına yol açtı. Kitapta yapılan hatalar, satışlarının yoğun olduğu bir önemde fark edildi.

GEREKLİ KONTROLLER SAĞLANMADI MI?

Eserin Döner Sermaye Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü tarafından kendilerine gönderilen bir PDF dosyası olduğunu söyleyen Diyanet, gönderilen hazır dosyada hiçbir değişiklik yapmadan direkt matbaaya gönderdiklerini ifade etti. Baskıya kontrol edilmeden gönderilen dosyanın altındaki imzanın Basılı Yayınlar Daire Başkanı Önder Özkan’ın imzası olduğu iddia edildi. Özkan, bu hatanın asıl sorumlusu olarak gösterildi.

Hatalı basılan 20 bin adet kitap için Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Huriye Martı ile genel müdürler ve daire başkanları bir toplantı düzenledi. Toplantıda, hatalı basılan eserlerin camilere gönderilmesi önerisi sunuldu.

SORUMLULAR HESAP VERMELİ

Yaşanılan duruma ilişkin BirGün'e açıklamalarda bulunan bir Diyanet personeli, başkanlıktaki liyakat eksikliği nedeniyle bu olayın yaşandığını söyledi. Personel, yanlış basım nedeniyle oluşan kamu zararı için sorumluların hesap vermesi gerektiğini vurguladı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.