Dolar 34,1741
%0.03
Euro 38,1473
%-0.05
Altın 2.913,890
%-0.22
Bist-100 9.777,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Doğudan batıya kurban sevkiyatı başladı yollarda denetimler arttı

Doğudan batıya kurban sevkiyatı başladı yollarda denetimler arttı

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala doğu ilerinden batıya kurban sevkiyatları ile birlikte denetimler de başladı. Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü...

  • Ege Postası
  • 24.09.2013 - 10:02
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala doğu ilerinden batıya kurban sevkiyatları ile birlikte denetimler de başladı.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri ilde hayvancıkla uğraşan vatandaşların ağırlarını ve işletmelerini denetliyor. Ekipler kurbanlık hayvanların kulak küpesi başta olmak üzere sağlıkla ilgili gerekli kontrollerini yapıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, Yozgat Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Şube Müdürlüğü ekipleri ile birlikte Yozgat E-88 Karayolu Çalatılı Mevkii'nde doğu illerinden batı illerine gitmekte olan hayvan yüklü TIR ve kamyonları durdurup kurbanlık hayvan sayılarını, veteriner sağlık raporunu, büyükbaş hayvanlara ait pasaportlar ve kulak küpelerini kontrol ediyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Onur Polat, Yozgat Merkez ve köylerdeki hayvan işletmelerini gezerek gerekli kontrol ve incelemeleri yapıp vatandaşları bilgilendirdiklerini söyledi. Polat, "Hayvanları sağlık kontorllerinden geçiriyoruz ve kulak küpelerinin olup olmadığını inceliyoruz. İlimiz genelinde 20 bin büyükbaş, 10 bin de küçükbaş hayvan sevkiyatının yapılacağını tahmin ediyoruz. Bizde bu kapsamda gerekli kontrollerimizi yaparak vatandaşlarımızı bilgilendiriyoruz. Şuana kadar yapılan denetimlerde ve incelemelerde herhangi bir olumsuzluğa rastlamadık." dedi.

Hayvan üreticileri de girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı sıkıntı yaşadıklarını belirterek, Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekiplerine kendilerine gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür etti. Yozgat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hacı Selvi, "Sağ olsun tarım müdürlüğümüz yetkilileri her zaman gelir hayvanlarımızın gerekli sağlık kontrollerini yaparlar. Bugün de gelelerek kurban sevkiyatı öncesi kurbanlıklarımızın son sağlık kontrolerini yaptılar. Kurbanlık fiyatlarında her hangi bir değişikliğin olacağını düşünmüyorum. Önceki yıllarda ki fiyatlarla aynı olacağını tahmin ediyoruz. Kurban Bayramı yaz dönemine geldiği için hayvanlar doğal besinle yani merada otlatılarak beslendi. Bu yüzden eti daha lezzetli olur. Tek sıkıntımız ithal Angus cinsi hayvanların ülkemize getirilmesi. İnşallah bu yıl devlet büyüklerimiz ithal hayvan getirilmesine izin vermez." şeklinde beklentilerini dile getirdi.

Besiciler de Birlik Başkanı Hacı Selvi gibi hayvan girdi maliyettlerinin yüksek olmasından dolayı sıkıntı yaşadıklarını ifade ettiler.

Öte yandan Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Yozgat Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik ekipleri, E-88 karayolu üzerinde hayvan yüklü TIR ve kamyonları sıkı kontrole tabi tutuyor. Kurban Bayramı öncesi besledikleri hayvanları satmak için batı illerine götüren üreticiler, Yozgat'ta trafik ekiplerince durdurulup denetleniyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri araçlarda taşınan hayvan sayıları, kulak küpeleri ile sağlık raporlarını kontrol ediyor.

Yozgat Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Denetleme Şube Müdür Yardımcısı Süleyman Tuğrul, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla denetimleri artırdıklarını söyledi. Tuğrul, "Rutin denetimlerimizde canlı hayvan taşıyan araçları durdurarak gerekli denetimlerimizi yapıyoruz. Ayrıca hayvan hırsızlıklarını engellemek için bu denetimlerimizi bayramın birinci gününe kadar Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekpleriyle birlikte sürdüreceğiz." diye konuştu.

Sivas’tan İstanbul’a büyükbaş kurbanlık hayvan götüren Kadir Güler, isimli besici kurallara uygun hayvan sevkiyatı yapan besiciler açısından bu denetimlerin memnuniyet verici olduğunu söyledi. Güler, "Her yıl kurbanlık götürüyorum, şuan 19 tane büyükbaş hayvanımı satmaya götürüyorum. Kamyonda 4 bin liradan 9 bin TL’ye kadar kurbanlık hayvan var." diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.