Dolar 34,6599
%0.04
Euro 36,6811
%0.83
Altın 2.941,410
%0.34
Bist-100 9.640,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dünya Zeytin Günü’nde Türkiye'ye çağrı:

Dünya Zeytin Günü’nde Türkiye'ye çağrı:

Akhisar ev sahipliğindeki Dünya Zeytin Günü'ne, "zeytine sahip çıkın" çağrısı damga vurdu. Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat ile Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Mehmet Ulusoy, "Yerli ve milli üretimin eseri zeytin ve zeytinyağımıza Türkiye sahip çıkmalı” dedi. Dünya Zeytin Günü’nde Türkiye'ye çağrı

  • Ege Postası
  • 25.11.2018 - 09:32

14 milyon zeytin ağacıyla Türkiye’deki tüm rakiplerini geride bırakan, zeytin ve zeytinyağı kalitesiyle en üst sıraya oturan Akhisar, Dünya Zeytin Günü'ne ev sahipliği yaptı. Akhisar Kaymakamlığı, Akhisar Belediyesi, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası, Akhisar Ziraat Odası ile Akhisar Ticaret Borsası işbirliğinde düzenlenen ve iki gün süren kutlama "Zeytine Minnet" yürüyüşüyle başladı. Zeytin sevdalıların katıldığı korteje vatandaşlar alkışlarıyla destek verdi. Ertesi gün Taş Konak'ta düzenlenen kutlamaya ise "Zeytin ve zeytinyağında tüketiminin artırılması" talebi damga vurdu. Manisa Valisi Ahmet Deniz, zeytin ve zeytinyağının Türkiye'nin "kadim" değeri olduğunu belirterek marka değeri yüksek, kaliteli ürünler üretmek için her türlü imkanın bulunduğunu söyledi. Vali Deniz, "Bu değere, bu lezzete sahip çıkın. Zeytin ve zeytinyağsız gününüz olmasın" dedi.

MİLLİ VE YERLİ ÜRÜN

Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, Türkiye’nin zeytin başkentinin Akhisar olduğuna dikkat çekti. Alhat, “Zeytin ve zeytinyağımızın bol olduğu bir sezondayız. Üreticimizin dertleri olduğunu, sektörümüzün çözüm bekleyen sorunları olduğunu biliyoruz. Raflarda zeytin yağı fiyatlarının normal seviyelere düşürülmesi için geçen yıl marketlerle barış anlaşması yaptık. Onların destekleriyle bunu başardık. Şimdi ki sorun ise şu. Halkımız zeytin ve zeytinyağını yeterince tüketmiyor. Bunun önüne geçmeliyiz. Zeytin ve zeytinyağımız, bizim milli ve yerli ürünümüz. Türkiye'nin, Türk halkının buna sahip çıkmasını istiyoruz. İthal zeytin yağı yerine Türkiye'deki 800 bin üreticinin alın teri olan zeytin ve zeytinyağı kullanılırsa tüketimin de üretimin de artacağını biliyoruz. Tüketim artarsa üreticinin fiyatları da herkesin istediği seviyeye gelecektir” dedi. Alhat zeytinin özellikle sağlık için faydalarını da hatırlatarak “Biz Türkiye’nin sağlıklı beslenmesini istiyoruz. Anne ve babalara büyük görev düşüyor. Çocuklarınız için zeytini sevin, sevdirin ve zeytinyağını yemeklerde kullanın" diye konuştu.

TÜRKİYE'YE DEĞER KATIN

Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Mehmet Ulusoy üreticinin ağaçlarını "evlatları" gibi büyüttüğünü vurgulayarak “Akhisarlılar evlatlarından ayırmadıkları bu ağaçların bakımını sevgiyle aşkla yapıyorlar. Akhisar’da zeytin aşkı başkadır. 300 bin ton ile Akhisar önde gelen üretim merkezidir. Türkiye için üretiyoruz, Türk halkının yerli ve milli üretime, zeytinine sahip çıkmasını istiyoruz" dedi. Dr. Ulusoy coğrafi işaret konusuna da vurguda bulunarak şunları söyledi:

“Akhisar Domat ve Akhisar Uslu zeytinimiz için Coğrafi işaret alındı. Bu coğrafi işaretleri kullanarak ürününüze değer katın. Hiç bir yatırımcı bir ilçenin kara kaşına, kara gözüne gelip yatırım yapmaz. Neden yapa? Hammaddeye ve kaliteye kolay ulaşmak için yapar. Onun için Türkiye'nin en önemli zeytin firmaları Akhisar'a yatırım yapıyor"

Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, zeytini "insanlık mirası" olarak gördüklerini belirterek "Bir iddiamız var o da Akhisar zeytinini dünya markası yapmak. Bu iddiamızı gerçekleştirmek için de ne gerekiyorsa yapılacak" dedi. Akhisar Ziraat Odası Başkanı Ahmet Akbuğa ise zeytin tüketiminin artırılması ve ihracatıyla ilgili yüksek tempolu çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Akbuğa "Bu sadece bizlerin değil, Türkiye'nin birlikte hareket etmesiyle olur. Gelin bu hareketi Akhisar'dan başlatalım” diye konuştu. AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, zeytin ve zeytinyağında ihracatın artması için yurtdışı tanıtımlara ağırlık verilmesi gerektiğini söylerken CHP Manisa Milletvekili A. Vehbi Bakırlıoğlu, üreticinin prim desteği beklentisini hatırlattı. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürü Muharrem Selçuk ise taklit ve tağşiş oranlarının düştüğünü belirterek hedeflerinin bunu sıfırlamak olduğunu söyledi.

MARKALI ÜRETİM 

BloombergHT iş dünyası programının sunucusu Hande Berktan yönetimindeki panele Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdullah Hakan Güldağ, Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Abdurrahman Yıldırım, Marketing Türkiye Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Günseli Özen, Yunanistan Tadım Uzmanı Konstantinos Liris, İtalya'nın zeytinyağ sevdalısı olarak tanınan ismi Prenses Marina Colonna, Tarihçi-Yazar İlber Ortaylı, Ayhan Sicimoğlu, Diyetisyen Selahattin Dönmez konuşmacı olarak katıldı. Panelistler Akhisar’ın bugüne kadar sektörde aldığı yol ile bundan sonra izleyeceği “markalı üretim” konusunda görüşlerini paylaştı. Panelin ardından ise ilkokul öğrencilerinden oluşan Zeytin Fidanları Korosu konseri alkış aldı. Zeytinyağ ve resim yarışmasında dereceye giren firmalara da ödülleri verildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.