Dolar 34,2735
%0.01
Euro 37,4793
%-0.04
Altın 2.926,710
%-0.05
Bist-100 8.876,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dünyanın 15. ekonomisi olmanın yolu Afrika’dan geçer

Dünyanın 15. ekonomisi olmanın yolu Afrika’dan geçer

Eski Birleşmiş Milletler Batı Afrika Özel Temsilcisi Ahmedou Ouhd Abdallah, Türkiye’nin 15’inci ekonomi olmasının yolunun Afrika yatırımlarından geçtiğini söyledi. Abdallah, Afrika’nın en başta enerji ve bankacılık sektörlerinde yatırıma...

  • Ege Postası
  • 30.06.2013 - 16:56
Eski Birleşmiş Milletler Batı Afrika Özel Temsilcisi Ahmedou Ouhd Abdallah, Türkiye’nin 15’inci ekonomi olmasının yolunun Afrika yatırımlarından geçtiğini söyledi. Abdallah, Afrika’nın en başta enerji ve bankacılık sektörlerinde yatırıma ihtiyaç duyduğunun altını çizdi.

Abant Platformu’nun düzenlediği “Tecrübe ve İlhamlarıyla Afrika” konulu toplantının son gününde, “Afrika’nın Ekonomik Kalkınması ve Sürdürülebilir Büyüme ve Alternatif Politikalar” tartışıldı.

Özel temsilci Abdallah, “1990’larda Afrika Balkanlar gibiydi. Çatışmalar, katliamlar, açlık vardı. Şimdi özgürlükler genişledi. Ekonomik figürlere bakarsak, 2000’den bu yana Afrika ortalama yüzde 4 büyüdü. Son 10 yılda gayri safi yurtiçi hasıla 800 milyar dolardan 1. 8 trilyon dolara ulaştı. 735 milyon cep telefonu var. Asya’dan sonra en büyük rakam. 5.4 milyon iş fırsatı anlamına geliyor. 600 milyon Afrikalı 3 bin dolarlık gelire sahip. 52 şehrin nüfusu 1 milyondan fazla. Nüfus artışı yüzde 30-40. Geçtiğimiz yıl Çin Eximbank 67.2 milyar dolar, Dünya Bankası ise 54 milyar dolar kredi verdi Afrika’ya. Japonya ile 1993’ten beri kalkınma toplantıları yapıyoruz. Hızla gelişen Türkiye de Afrika’da önemli roller oynayabilir.” dedi.

Oturumun moderatörlüğünü yapan Eski Başbakan Yardımcısı Ekrem Pakdemirli, Afrikalıların çevre sorunlarından önce gıda ve barınak gibi hayati ihtiyaçlarının karşılanmasının önemine vurgu yaptı.

Afrika’nın Brezilya, Malezya, Türkiye gibi kendi ekonomik sistemlerini kurmalarının gerektiğinin önemine vurgu yapılan panelde, kalkınmanın önündeki en büyük engelin yolsuzluk olduğuna dikkat çekildi.

Yolsuzluk vurgusu ardından bir anısını anlatan Pakdemirli, ”1984’te Afrıka ülkelerinden birine 20 işadamı ile ziyaret gerçekleştirdik. İhracat yapmak için geldik dedik ve 6 proje sunumu yaptık. 200 milyon değerinde projelerdi. Afrikalı yetkili benim payım ne olacak dedi. Ben çok utandım, yüzüm kızardı. Yetkili bana bunlar çok normal ülkemizde. Geçenlerde 4 bin ton patates ithalatına imza attım 4 bin dolar aldım." dediğini aktardı.

AFRİKA KARİKATÜRLERİ DEĞİŞİYOR

Toplantıya Güney Afrika Wits Üniversitesi'nden katılan Rektör Yardımcısı Tawana Kupe, Türkiye’nin diğer ülkelerden farklı olmasının yolunun Afrika içi ticareti geliştirmekten geçtiğini söyledi. Kupe geçenlerde Afrika kıtası üzerinde bir gökkuşağı ve onun da üzerinde çocukların resmedildiği bir karikatürün kıtanın geleceğini çok güzel resmettiğini ifade etti.

TÜRKLERİN 800 YILLIK YARDIMSEVERLİK GELENEĞİNİ AFRİKALILAR DA ÖĞRENMELİ

Fatih Üniversitesi Profesörlerinden Mohamed Bakarı, Anadolu’nın 800 yıllık yardımseverlik geleneği olduğunu, binlerce vakfın işletildiğini, Afrikalı zenginlerin de bu geleneği takip etmelerinin Afrika’nın fakirlik proplemini çözebileceğini söyledi.

HASTAYDIM, ABANT’IN HAVASI BENİ İYİLEŞTİRDİ

Türk kobilerinin ufuklarını açtığını söyleyen Kongo Demokratik Cumhuriyeti İletişim Çevre ve Yükseköğretim Bakanı Therese Olengha, “Buraya gelmeden önce hastaydım, Abant’ın havası bana çok iyi geldi. Bize katıldığımız konferanslarda Batılılar öğrenciye hitap eder gibi 'anladınız mı' derlerdi. Burada böyle bir tavır içine girilmedi, bizim fikrimiz de soruldu” dedi.

“Tecrübe ve İlhamlarıyla Afrika” forumu öğleden sonra okunacak sonuç bildirgesiyle sona erecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.