Dolar 34,2508
%0.03
Euro 37,6307
%0
Altın 2.918,640
%-0.1
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Durak: “bakanlığın projesi Karşıyaka’ya vurulan hançerdir”

Durak: “bakanlığın projesi Karşıyaka’ya vurulan hançerdir”

Karşıyaka’nın merakla beklenen Yat limanı (Marina) projesi Ulaştırma Bakanlığı ile Karşıyaka Belediyesi arasında sıkışıp kaldı. Kurumlar arasında yer sebebi ile çıkan anlaşmazlık nedeni ile çıkmaza giren proje hakkında açıklama yapan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, İZSU’dan emekli olan Danışman Mehmet Gülay’ın seneler öncesinde hazırladığı projenin Merhum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Priştina’nın da vasiyeti olduğunu hatırlatarak, projeye sahip çıkılmasını istedi. Kendisinin marinaya karşı olduğuna dair söylemlere de tepki gösteren Durak, “Ben marinaya değil, bakanlığın yer seçimine karşıyım. Bu proje için en uygun yer Mavişehir’dir” diyerek son sözünü söyledi.

  • Ege Postası
  • 14.08.2013 - 10:46
 ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Belediye meclis kararı ile çarşı yakınında yapılması planlanan projeyi reddettiklerini hatırlatan Başkan Durak, “Biz projeye değil, yerine karşıyız. Biz projenin Mavişehir’de hayata geçmesini istiyoruz. Marina zaten bizim projemiz” diyerek “Cevat Durak marina projesine karşı çıkıyor”, “Belediye marina istemiyor” tarzında söylemlere tepki gösterdi. Bakanlığın Nikah Sarayı ile Karşıyaka İskelesi arasında kalan bölgeye dair yer seçiminin hatalı olduğunu da söyleyen Durak, söz konusu alanın ticari amaçlarla seçilmesine de tepki gösterdi.

“SORUN BÜROKRASİDE”

Başkan Cevat Durak, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile konuya dair görüştüklerini de hatırlatarak, “Durumun içerisinde aslında karmaşa filan yok. Bakanla aramızda bir sorun da yok. Durum gayet aşikardır. Sorun bürokraside. Biz bakanla bu konuyu bizzat konuştuk ve her şeyi kendisine aktardık. Kendisi de müsteşarı ile görüştü. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da kendisi ile görüşerek aynı şeyleri iletmiş. Ancak, müsteşar ısrarla inşaat ve kazı maliyetlerini gerekçe göstererek, gecikecek bahanesi ile Mavişehir’i reddediyor. İlginç olan bir durum daha var. Çarşıya yakın olan aynı bölgede başka bir bakanın da stat projesi var” dedi.

“TİCARİ AMAÇLARLA HAREKET EDİYORLAR”


Belediye olarak 5 yıl öncesinde projeleri hazırladıklarını söyleyen Durak, bölgeye yapılması düşünülen marinanın olumsuz etki getireceğine de değinerek, “Bizim özellikle söylemeye çalıştığımız şey, bunun için en uygun bölgenin Mavişehir olduğudur. Karşıyaka tarafında tersaneyi kaldıralım derken, buraya bir başka yoğunluk getiriliyor. Hem deniz trafiği açısından, hem de çarşının ikinci plana atılacak olmasından dolayı olumsuz eleştirilerimizi defalarca dile getirdik. Kara trafiği ve denizin doldurulacak olması da ayrı faktörler. Dolgu alanları üzerine ticaret bölgesi yapılacak ve 50 bin metrekare kapalı alan gelecek. Otopark ve trafik büyük bir sorun olur. Denizi zaten yok edip tükettik. Bir de dolgu yapacağız. Sahilde rahatlama alanı yaratalım derken, böyle bir yapılaşma sıkıntıdır. Bunun yerine Karşıyaka’nın gelişen bölgesi olan Mavişehir’i seçtik. Orası nefes alınan bir yer. Halkımız nefes alsın diye, rahatlasın diye sahili açıp alan yaratmaya çalışıyoruz. Ama gelin görün ki, orayı ticari amaçlarla açmaya çalışıyorlar ve bu konuda ısrar ediyorlar. Evet, biz de bir an önce yapılsın istiyoruz. Ama Mavişehir’e. Biz Mavişehir’i bir turizm alanı olarak düşündük ve Çiğli ile birlikte o bölgenin de gelişmesini istedik, buna göre plan yaptık” dedi.

“BU ISRAR NİYE, ANLAMAK GÜÇ…”

Mavişehir’de yapılacak yat limanının 2 bin gemi kapasiteli olduğunu ve gerekirse büyütülebileceğini açıklayan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak sözlerini şöyle sürdürdü; “Başından beri denizi temizleyip, Mavişehir’e iskele yapacağız derken, oranın yükünü hafifletmek adına mutlak lazım dedik. Buraya bir kanal açılacak. Temizleme yapılacak. 2 bin kapasiteye sahip böyle bir iskele yaparken çevreye de zarar vermeden, tabiatı koruyup denizi tüketmeden, dolgu yapmadan projeyi hayata geçirmek varken, böyle güzel bir yapılaşma yaratmak varken, neden çarşı tarafında ısrar ediliyor bunu anlamak güç.”

“MARİNA HEM KARŞIYAKA’NIN, HEM DE ÇİĞLİ’NİN KURTULUŞU”

Marina projesinin Karşıyaka’nın kurtuluşu olmakla birlikte, bir turizm planı olarak da değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Durak, “Getirip de başka türlü bir proje koyarsak yeni sıkıntılar ortaya çıkacak. Çarşıda zaten otopark sorunu var, şimdi oraya böylesine bir proje ile yeniden hançer daha vurmamak lazım. Merhum Priştina’nın mirası diyebileceğimiz bu evrak üç yıl önce elimize geldi. Seçimlere hazırlanırken, tek tek bunları konuşmuştuk. Bizim için çok önemli bir proje. Bu projenin mutlak surette savunmasını yapamazsak, arkasında durmazsak, Karşıyaka’ya ihanet etmiş oluruz. Ulaştırma Bakanımız’ı sağduyulu olmaya ve İzmir için bir şeyler yapacaksa doğru şeyler yapmaya davet ediyorum. Kendisinin verdiği bir talimat var; “Bu işi belediye başkanı ile birlikte yapın” diye. Ben bunu yerine getirmesini istiyorum. Doğru olan da budur. Bu işin masa başında yapılması bizden çok şey götürür. Geç olsun ama, doğru olanı yapalım. Marina için en uygun yer Mavişehir’dir. Ana hedefimiz burası. Bu yer aslında Karşıyaka’nın ileriye dönük projesi. Bu proje hayata geçerse, Çiğli de bundan yararlanır. Bu işin partisi olmaz. Tüm AK Partililerden ve tüm CHP’li başkanlardan bu projeye destek vermesini istiyorum. Bu proje Priştina’nın vasiyetidir” diye konuştu.

“İŞİN SİYASETİ YAPILIYOR”

Başkan Durak son olarak, “Yanlıştan dönülmesi adına bu açıklamaları yapma zorunluluğu hissettim. Priştina vefat ettiğinde elinde bulunan özel bir çalışma söz konusu. Bu proje geçmişte böyle düşünüldü, şimdi de böyle düşünülüyor. Bürokrasi yanlış yapabilir. Tıpkı stat projesinde olduğu gibi. Ama ne yazık ki masa başında kararlar veriliyor ve bu işin siyaseti yapılıyor” diyerek sitemde bulundu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.