Dolar 34,2298
%-0.04
Euro 37,5110
%-0.34
Altın 2.877,000
%-0.34
Bist-100 9.132,00
%0.97

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
E-atıklar çöpe değil geri dönüşüme

E-atıklar çöpe değil geri dönüşüme

Konak Belediyesi’nin günümüzün en önemli sorunlarından biri olan elektrikli ve elektronik atık eşyaların (e-atık) geri dönüşüme kazandırılması konusunda başlattığı e-atık toplama seferberliği kısa sürede başarılı sonuç verdi. İçerdiği ağır metaller nedeniyle doğaya atıldığında ciddi boyutlarda çevre kirliliğine neden olan, kullanım ömrü tamamlanmış elektronik eşyalar duyarlı vatandaşlar tarafından çöpe atılmayarak geri dönüşüme kazandırılsın diye belediye personeline teslim ediliyor.

  • Ege Postası
  • 09.12.2015 - 10:58
İZMİR - Evinde veya işyerindeki her türlü elektrikli ve elektronik atık eşyası bulunan vatandaşlar Konak Belediyesi’nin Çevre ve Koruma Müdürlüğü’ne ait 482 10 36 numaralı telefonunu arayarak ellerindeki e-atıkları bulunduğu yerden alınmasını sağlıyor. İlk etapta Konak Belediyesi’nin üç hizmet binasında, semt ve kültür merkezlerinde kurulan e-atık toplama birimlerine getirilen kullanım ömrü bitmiş elektronik atıklar ilgili personelce teslim alınıyor. Burada biriktirilen atıklar daha sonra büyük konteynırlara sahip atık toplama birimlerine taşınıyor. Daha sonra ilgili firma tarafından geri dönüşüme gönderiliyor. E-atıkların geri dönüşüme kazandırılması konusunda bilgilendirme çalışmalarını da sürdüren Konak Belediyesi, hazırlanan afişlerle kent sakinlerini geri dönüşüm konusunda bilgilendiriyor. 



ZARAR EN AZA İNDİRİLECEK
Her türlü elektrikli ve elektronik atığın görevli ekiplerce toplandığını dile getiren Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, "Elektronik eşyaların çevreye verdiği zararlar çok büyük boyutlarda ancak farkında değiliz. Sadece buzdolaplarının soğutucularındaki gaz bile doğaya korkunç miktarda zarar veriyor. Konak Belediyesi olarak biz de lisanslı firmalar ile anlaşarak bu zararı en aza indirmek için çalışıyoruz" dedi. Başlattıkları e-atık toplama kampanyasına vatandaşların göstermiş olduğu ilgiden ötürü duyduklar memnuniyeti dile getiren Pekdaş, elinde elektronik atık bulunanların Konak Belediyesi Çevre ve Koruma Müdürlüğü’ne ait 482 10 36 numaralı telefonunu aramasını istedi. 

HER YIL 500 BİN TON E-ATIK 
Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de sadece geçen yıl kullanım ömrü tamamlanan elektrikli ve elektronik cihazların toplam ağırlığı 500 bin tonu buldu. Bu rakamın her sene yüzde 10 artacağı belirtiliyor. Çevre için ciddi bir tehdit söz konusu olan e-atıklarda zararlı sera gazlarının yanı sıra kurşun ve civa gibi ağır metaller bulunuyor. Bunların lisanslı firmalar tarafından toplanıp, yeniden ekonomiye kazandırılması gerekiyor.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.