EBSO'da 'Mahir eller' seferberliği
TOBB öncülüğündeki ‘Mahir Eller’ projesiyle, mesleğinin ehli Suriyeliler tespit edilerek ekonomiye kazandırılacak. Türk vatandaşların da yararlanabileceği projeyle mesleki becerileri yüksek 3 bin kişi istihdam edilecek 30 bin kişiye ulaşılacak ve 15 bin kişiye sertifika verilecek. İzmir’de Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) bünyesinde gerçekleştirilen proje kapsamındaki çalışmalarda 200 Suriyeli ile görüşme yapılarak mesleki becerileri tespit edildi. Suriyeliler ekonomiye kazandırılacak
- Ege Postası
- 06.12.2018 - 11:37
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) önderliğinde ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ortaklığı ve Avrupa Birliği finansmanı ile hayata geçirilen ‘Mahir Eller’ projesi 14 Kasım’da Ankara’da tanıtıldı.
Türkiye’de geçici koruma altında bulunan Suriyelilerin ve Türkiye vatandaşlarının mesleklerini ve becerilerini belgelendirmek yoluyla istihdam edilebilirliklerini artırmayı hedefleyen, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Mahir Eller Projesi’nin, TOBB koordinatörlüğünde ve TEPAV ortaklığıyla 12 ilde ilgili odalar tarafından yürütüldüğü kaydedildi.
İzmir’de Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) yerel oda koordinatörlüğünü yürüttüğü Mahir Eller projesi kapsamında Türkiye genelinde 30 bin kişinin beceri haritası çıkarılacak.
Mesleki yetkinlikleri belirlenecek 20 bin kişinin sınavlara katılımının sağlanacağını kaydeden yetkililer “Katılımcıların 15 bin’i Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun (MYK) sınavları aracılığıyla belgelendirilecek. Sınavlarda başarılı olanları işverenlerle buluşturmak ve 3 bin kişiye istihdam sağlamak için yola çıkan Mahir Eller projesinde ayrıca 2 bin kişi Türkçe dil kurslarından yararlanabilecek. Proje, Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kilis, Konya, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa illerinde yürütülmektedir” dediler.
İzmir’de EBSO bünyesinde temmuz ayında çalışmalarına başladıklarını kaydeden proje yetkilileri, Mahir Eller proje ekibinin, bir yandan anket aracılığıyla İzmir’de yaşayan geçici koruma altındaki Suriyelilerin mesleki becerilerini ve projenin yoğunlaşması gereken sektörleri tespit ederken, diğer yandan, çalışan ihtiyacının en yoğun olduğu sektörleri ve firmaları belirleme çalışmalarını sürdürdüklerini kaydettiler. Şu ana kadar İzmir’de yaklaşık 200 geçici koruma altındaki Suriyeli ile görüşmeler yapıldığını kaydeden yetkililer hem arz hem talep yönlü işgücü piyasasına yönelik katkı sağlamayı amaçlayan projenin, Suriyeliler ve Türk vatandaşları için kayıt dışı ve olumsuz koşullarda çalışmanın önüne geçme ve ihtiyaç duyulan sektörlerde işgücü talebini doğru eşleşmelerle karşılamayı öngördüğünü hatırlattılar.
Projeyle ilgili bir takvim oluşturulduğunu da belirten yetkililer açılacak MYK sınavlarının alanları, başvurular arasından bu sınavlara kimlerin katılacağının belirleneceğini; sınavlarda başarılı olanlar için, ilgili alanlarda faaliyet gösteren işverenlerle buluşma fırsatının oluşturulacağının söylediler. Öte yandan MYK sınavlarına katılım ücretleri ile proje kapsamında istihdam edilen kişilerin çalışma izin ücretlerinin proje tarafından karşılanacak, işverenlere de ek mali teşvikler verilecek.
Yorum Yazın