Dolar 34,5424
%0.18
Euro 36,0063
%-0.62
Altın 3.005,890
%1.48
Bist-100 9.550,00
%1.94

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
EBSO önerdi, Kurul kabul etti

EBSO önerdi, Kurul kabul etti

EGE Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'ın il genelindeki 118 meslek lisesinde açılacak ve kapanacak bölümlere detaylı bir inceleme ve araştırma sonrası karar verilmesi çağrısı kabul gördü.

  • Ege Postası
  • 29.07.2015 - 12:38
İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu, İzmir Valisi Toprak'ın başkanlığında Vali Yardımcısı Hüseyin İçten, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, İŞKUR İl Müdürü Kadri Kabak, Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, EBSO Meclis Başkan Yardımcısı Işın Yılmaz, il düzeyinde kurum müdürleri, yerel yönetim ve sendika temsilcilerinin katılımıyla EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'ın yönetim kurulu başkanIığını yürüttüğü İzeltaş'ta (İzmir El Aletleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi) toplandı. Toplantıda, istihdam ve mesleki eğitim politikalarının oluşturulması, istihdamı koruyucu, geliştirici ve işsizliği önleyici tedbirler ile uygulanacak aktif işgücü programlarının belirlenmesi, istihdam etkinlikleri ve mesleki eğitim uygulamalarına yönelik çalışmalar değerlendirildi. Toplantının önemli gündem maddesi ise, kent genelinde 30 ilçede 118 mesleki eğitim kurumunda açılacak ve kapanacak bölümler oldu. 

SEKTÖRÜNDEN ÖRNEK VERDİ

Türkiye'de eğitim sistemindeki sıkıntılara dikkat çeken EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 1 milyon ton cam üretimi gerçekleştiren Avrupa'nın ikinci büyük cam üretim tesisinin sahibi olduklarını belirterek, "Bunun 700 bin tonunu iç piyasaya, 300 bin tonunu yurtdışına ihraç ediyoruz. Böylesine güçlü bir sektörün elemana ihtiyacı yok denilerek, varolan mesleki eğitimle ilgili bölüm kapatılmak isteniyor. Sebep, öğrenci yok. Oysa bunun analizini yaparken sanayi odasından, esnaf odasından, ticaret odasından mutlaka destek alınmalı. Kapatıyoruz demek çözüm değil" diye konuştu. 

"ÜLKEYİ ELBİRLİĞİ İLE KALKINDIRACAĞIZ"

Yorgancılar, Almanya'nın Münih kentinde faaliyet gösteren Maximilians Üniversitesi'ni örnek göstererek, “Oradaki sistemi buraya getirmek gerekiyor. Bu ülkeyi el birliği ile birlikte kalkındıracağız. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, 81 ilde 81 meslek lisesi yapma kararı aldı. Sanayi Bakanı'na 'ruhsat verdiğiniz her Organize Sanayi Bölgesi'ne meslek lisesi yapma mecburiyeti getirin' önerisinde bulunduk. İşbaşı eğitim sistemin en güzel uygulanma yöntemi OSB'lere kurulacak olan meslek liseleridir. Dolayısıyla sektör temsilcilerinin de olduğu bir alt komisyon kurulmalı ve meslek liselerinde açılacak, kapanacak bölümler, milli eğitim, İŞKUR, sanayi odası, esnaf teşkilatı, ticaret odası, belediye ve sektör temsilcilerinin de yer aldığı bir komisyon tarafından detaylı biçimde analiz edilmeli. Kurul, komisyonun hazırlayacağı analizden sonra karar vermeli" dedi. 

"BEKLEYEN DEĞİL GİDEN OLMALIYIZ"

İzmir Valisi Mustafa Toprak da, işsizliğin neden olabileceği sorunlara dikkat çektiği konuşmasında yeniliklere açık olunması gerektiğini söyledi. Vali Toprak, “Eğitim, mesleki eğitim çok önemli. Bu konuda işbirliği, koordinasyon içinde çalışmak durumundayız. Biz bekleyen değil, giden olmalıyız. Yani eleman ihtiyacı olan firmalar, sektörler gelip milli eğitimi ziyaret etmiyorsa onların gelip talepte bulunmasını sağlamalıyız. Bölüm açmakla olmuyor. Kurulumuzun amacı da arz ve talep edenleri bir noktada buluşturmak. Mesele budur" dedi.

Vali Toprak, bu hedef doğrultusunda mesleki eğitimde açılacak ve kapanacak yeni bölümlere milli eğitim, İŞKUR, sanayi odası, esnaf teşkilatı, ticaret odası, belediye, ilgili meslek örgütleri ve sektör temsilcilerinden oluşan komisyonun incelemesinin ardından karar verileceğini açıkladı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.