EGİAD Kemeraltı raporunu açıkladı
EGE Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Seda Kaya, hazırladıkları "Kemeraltı Raporu"nu açıkladı. Kemeraltı'nın gençliğin daha fazla yaşabileceği, sosyal etkinlik alanlarına kavuşturulması, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının bölgeye yerleşebilmesi için yasal kolaylık ve teşvikler sağlanması gerektiğini belirten Kaya, turistlerin alışverişi için özel programlar, tarihi yapıların onarılması ve üst örtü projesinin yapılmasını önerdi. EGİAD Kemeraltı raporunu açıkladı
- Ege Postası
- 29.09.2015 - 10:02
KEMERALTI'NDA DEĞİŞİM UZUN BİR SÜREÇ
Kaya, Kemeraltı'ndan mevcut müşterilerinden farklı kesimlerinde alışveriş etmesinin sağlanması gerektiğinin, bunun da sosyal kültürel değişimle uzun süreçte gerçekleşebileceğini söyledi. Kemeraltı'nın bir proje olarak ele alınması, bir anlamda satış pazarlanmasının yapılması gerektiğini belirten Kaya, "Program önceden yapılmalı. Her ayın etkiniği duyurulmalı. Sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerle işbirliği yapılmalı. Gençlerin Kemeraltı'na gelmesini sağlayacek etkinlik ve düzenlemeler gerçekleştirilmelidir. Bunlar değişimi tetikleyecek. İşyerleri de bugüne kadar Kemeraltı'na hiç girmemiş kesimin gelmesi sağlanacak, işyerleri de bu değişime ayak uyduracaktır. Değişecektir" dedi.
İŞTE EGİAD'IN KEMERALTI ÖNERİLERİ
Kaya'nın açıkladığı rapora göre EGİAD'ın Kemeraltı için önerileri şunlar:
- Kemeraltı ve tarihi bölgenin cazibesini arttıracak, gençliğin daha fazla yaşabileceği, sosyal etkinlik alanlarına kavuşturulmalı.
- Üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının bölgeye yerleşebilmesi için yasal kolaylıklar ve teşvikler sağlanmalı
- Bölgenin tanıtımına hizmet verecek rehberlik merkezi veya birimleri kurulmalı.
- Bölgedeki yaşam ve ticaretin akşamları da olabilmesi için güvenlik ve aydınlıtma sistemlerinin arttırılması gerekir.
- Kemeraltı ve tarih projesi kapsamında ele alınan tüm bölgeleri kapsayacak, bölge aktörlerinin en az bir temsilcisinin yer aldığı, izleme, yönlendirme, dayanışma ve kontrol mekanizmasını yürütecek bir kurul oluşturulmalı.
- İşporta ve çığırtkanlığa karşı mücüdeleye devam edilmeli.
- Esnafın sorunları daha fazla gündeme alınmalı ve çözümler aranmalıdır.
- Kemeraltı günleri ve etkinlikleri tüm aktörlerin birlikte veya bağımsız olarak yapabileceği şekilde arttırılmalı.
- İzmir Büyükşehir Belediyesi, Valilik ve diğer aktörlerin öncülüğünde Kemeraltı vurgulu reklam, tanıtım ve sosyal medya organizasyonları yapılmalı.
- Kemeraltı yaşam ve ticaret temalı bu böglede faaliyet gösteren yatırımcı ve yaşayan insanları teşvik edici yarışma veya organizasyon yapılmalı.
- Özellikle havralar bölesinde din turizimine yönelik projeler ve organizasyonlar geliştirilmeli. Bölge tanıtımında bu bölgeye ayrı bir yer verilmeli.
- Tüm tarihi sokakların gezilmesini sağlayacak özel çevreci ring araçları ücretsiz olarak hizmet vermeli.
- İzmir Büyükşehir Belediyesi, Valilik ve Konak Belediyesi tarafından bölge içerisinde atıl durumda bulunan yapıların belli düzeyde iyileştirilmesi için mükiyet sahiplerine süreli olacak şekilde bilgi verilmeli veya yeni yatırımcılarla mülkiyet sahipleri arasında iletişimi kolaylaştırcak yasal birimler oluşturulmalı.
- Kemeraltı üst örtü projesi zorunlu yerlerde hayata geçirilmeli.
- Ayrıca gençlik olmak üzere çeşitli kişilerin ilgisinin yeniden çekilebilmesi için foto safariler, gurme turları, otantik ve nostaljik ürünler tadım günleri, kadınlara yönelik özel gösteriler ve diğer etkinlikler düzenlenmeli.
- Kemeraltı bölgesinde üniversite öğrecileri başta olmak üzere sokak müzisyenlerinin çeşitli noktalarda yapacakları müzikle keyifli ve kaliteli bir alışveriş deneyimini yaşatmak açısından güzel bir atmosfer oluşturulmalı.
- Yıl içinde belirli dönemlerde Kemeraltı Alışveriş ve Kültür festivali benzeri organizasyonlar ile halkın ilgisi yeniden çekilmeli.
- İzmir'e Cruise seferleriyle gelen, gemide ve şehirde kalmayı tercih eden turistlerin gün içinde alışveriş ve kültür deneyimi yaşayacakları özel programlar yapılmalı.
- Kemeraltı bölgesindeki acil onarım bekleyen tarihi yapıların restorosyanı ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik, -Yerel Yönetimler ve diğer ilgili paydaşaların katımı ile bir eylem planı hazırlanmalı.
- Kemeraltı'nın sağlıklaştırılması ile ilgili olarak daha önce hazırlanmış bütün bilimsel ve teknik çalışmalar gözden geçirelerek imar, koruma, yenileme ve güzelleştirme boyutuyla ortak paydalarda buluşan çözümleri içeren yeni bir master plan hazırlanmalı. (DHA)
Yorum Yazın