EÜ'de snayi devrimi konferansı
Ege Üniversitesi (EÜ) ile Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği tarafından üniversite-sanayi işbirliği kapsamında "Yeni Sanayi Devrimine Doğru Kapsayıcı Büyüme ve Türkiye" ve "Savunma ve Havacılık Sanayiinin İleri Teknoloji Üretime Etkisi" konulu iki konferans düzenlendi.
- Ege Postası
- 03.03.2016 - 12:12
"KALE GRUBU HEPİMİZİN GURURU"
Konferansın açılışında konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, çok önemli, güncel, aktif ve Türkiye'yi ilgilendiren bir konferansı gerçekleştirdiklerini belirtti. Prof. Dr. Yılmaz, "Bugün çok önemli, güncel, aktif ve Türkiye'yi ilgilendiren bir konferansı gerçekleştiriyoruz. Hepimiz küreselleşme denen sistemin içindeyiz. Bunun dışına çıkmak mümkün değil. Bu sistemin içinde hepimiz üretmek zorundayız. Bilgi toplumunun gerekliliklerini yerine getirmeliyiz. Bilgiyi kullanmak ve yaymak zorundayız. Artık küreselleşme bizi zorunlu olarak yeni bir sanayi devrimine itiyor. Kale Grubu hepimizin gururudur. Ar-Ge'yi şerefle gerçekleştiren bir gruptur. Uzay ve havacılık teknolojisi hayatımızda hep olacak. Ege Üniversitesi olarak Kale Grubu ile ortak çalışmalar yapacağız" dedi.
Kale Grubu Başkanı ve CEO'su Zeynep Bodur Okyay ise sanayinin gelişmesiyle günümüzdeki mesleklerin 20-25 yıl sonra ortadan kalkacağını vurgulayarak, "Herkes 4.0 sanayi devriminin öncekilere benzemeyeceği konusunda hemfikir" diye konuştu. Dünyanın hızla kirlendiğini ifade eden Zeynep Bodur Okyay, "Önceki üç sanayi devriminde karbon bazlı bir büyüme vardı. Böylelikle dünya hızlı kirlendi, çevresel sürdürülebilirlik problemi ortaya çıktı. Yoksulluk azaldı ama gelir eşitsizliği arttı. 4. sanayi devrimi büyüme ve karbonu birbirinden ayıracak deniyor. Büyük bir inovasyon dalgası geliyor ama Türkiye buna hazır değil. Türkiye'de bir an önce inovasyon yapmaya başlamalıyız. En önemlisi aynı işi yapan donanımlı çalışma arkadaşlarına ve yeni kurumsal düzenlemelere ihtiyaç var. Teknik kapasiteye sahip akıllı bir devlete ihtiyaç var. Bilgi boşluğu gelişmekte olan ülkeleri gelişmiş ülkelerden ayırır. Bu yüzden her kurumun kendi potansiyelini keşfetme zorunluluğu vardır" dedi.
Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedeflediğinin altını çizen Osman Okyay da, "2023 yılında Türkiye'nin dünyada en büyük 10 ekonomi arasına girmesini hedefliyoruz. Nitelikli insan kaynaklarını geliştirmeliyiz, Ar-Ge ve inovasyon seferberliği yapmalıyız ve üniversite-sanayi işbirliğini sağlamalıyız" diye konuştu. Ege Üniversitesi'yle ciddi bir işbirliği içinde olduklarını belirten Osman Okyay, "Üniversite için bir kompozit laboratuvarı ve yaşam ürün döngüsü merkezi açılmasına destek verdik. Kale Grubu olarak Türkiye'de ilk taktik insansız hava araçlarını keşfettik, ilk milli piyade tüfeği ürettik. Şimdi de Türkiye'nin ilk turbo jet motorunu geliştiriyoruz" dedi.
Konferansın sonunda Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ve Ege Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. H. Semih Güneş tarafından Zeynep Bodur Okyay ve Osman Okyay'a Ege Üniversitesi 60. Yıl Ormanı'nda dikilen fidan sertifikaları takdim edildi.
Yorum Yazın