Dolar 34,1969
%0.1
Euro 38,1760
%0.03
Altın 2.902,100
%-0.62
Bist-100 9.666,00
%-1.14

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
EXPO'yu yine kaybettik: İlk yorumlar

EXPO'yu yine kaybettik: İlk yorumlar

İzmir, Paris'teki BİE Kongresi'nde 2020 EXPO oylamasında ikinci turda elendi. EXPO 2020'yi Dubai kazandı. İzmir’in EXPO hayallerinin ikici turda sona ermesi sonrası hem Paris’te hem de İzmir’de oylamayı takip eden isimlerden ilk açıklamalar geldi.

  • Ege Postası
  • 27.11.2013 - 19:14
EGE POSTASI - İzmir, Paris'teki BİE Kongresi'nde 2020 EXPO oylamasında ikinci turda elendi. Dubai 87, Rusya'nın Ekaterineburg kenti 41, İzmir ise 36 oy aldı.İzmir’in ilk turda düşük oy alması ve ikinci turda da veda etmesi herkesi şoke etti. İzmir’in EXPO hayallerinin ikici turda sona ermesi sonrası hem Paris’te hem de İzmir’de oylamayı takip eden isimlerden ilk açıklamalar geldi.

2. TUR ÖNCESİ TARTIŞMA!
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ikinci tur öncesi salonda isyan ettiği öne sürüldü. Kocaoğlu’nun “Keşke 2020’ye hazırlanacağımıza 2015’i kazanmış gibi kente yatırım yapsaydık… Bundan sonra EXPO yok” ifadelerini kullandığı iddia edildi.
KocaoğlU’nun sözleri üzerine canlı yayında açıklama yapan AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ EXPO’nun siyasi rant konusu yapılamayacağını belirterek, “Eğer kazanılsaydı Cumhuriyet Meydanı’nda halkımızla bunu kutlayacaktık. ‘Biz kazandık’ demeyecektik, ‘İzmir kazandı’ diyecektik. Başkan’ın bu tavrı sanki kaybedilmeyi istemiş etkisi yaratıyor” dedi.

KARA HABERE İLK YORUMLAR

AB BAKANI EGEMEN BAĞIŞ
Hipokrat'ın dünyanın ilk hastaneli şehri İZMİR sağlık temalı EXPO'ya ilaç gibi gelecekti
Kaybeden İzmir değil dünya sağlığı ve barışı oldu.

SAĞLIK BAKANI MEHMET MÜEZZİNOĞLU
Temamız herkes için anlamlıydı. Türkiye, İzmir yoluna devam edecek. Motivasyonumuzu bozmaya gerek yok. buradaki oyunlardan ders çıkarmalıyız, çok net oyunlar var. Bu işte vicdanlar hakim olmadı, tabiî ki bu tür sonuçlar ortaya çıkıyor. İzmirliler morallerini bozmasınlar. Aynı mesajlarımızı vermeye devam edeceğiz. Burada bize düşen ufak hesaplara teslim olmadan güçlü yolculuğumuzu yapacağımıza inanıyorum



ULAŞTIMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI BİNALİ YILDIRIM

Oylama bizim açımızdan tamamlandı. Bu oylama bir gerçeği daha ortaya koydu. Bu tür organizasyonların güvenilirliği bundan sonra biraz daha fazla sorgulanacak. Aslında kaybeden İzmir değil, kaybeden Türkiye değil. Hiçbir etik değeri dikkate almadan yapmaya çalışan, sonuç alma gayretinde olan bazı adaylar. Bence bundan sonra yapılacak şey, bu organizasyonların seçim sistemleri ve usül esaslarının çok daha sağlam ilkelere kurallara bağlanması gerekir. Bu vesileyle milletimiz, İzmirliler iyi bilsin bizim açımızdan değişen bir şey yok. İzmir kaybetmedi, kazandı. İzmir ruhu olarak çalışmaya devam edeceğiz. Herkes çok büyük gayret gösterdi. Meşruiyet içinde yapılması gereken her şeyi yaptık. Bizim temamız hala geçerli herkes için sağlık diyoruz. Sağlık olsun dünyanın sonu değil.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEİDYE BAŞKANI AZİZ KOCAOĞLU
8 senedir EXPO’nun peşinde koşuyoruz.Yarışın nasıl olduğunu bu çalışmanın adil olmadığı herkes tarafında malum. Buna başka bir yöntem bulmak gerek. Bulunmazsa bu tür yarışlara girmemek gerekiyor. Bu tür kurumlarında kendi geleceklerini gözden geçirmeleri gerek. İzmir gibi bir kentte bu kadar zenginliği varlığı olan bir kentte, Fuar geleneği olan EXPO’yu açık ara kazanması gereken bir kentin yarışı kaybetmesi herkesi üzdü. Önemli olan bizim kalkınmamız. EXPO bir araçtır. Amaç değil. Başka araçlar koyarak uluslar arası organizasyonlar değil sadece kendi araçlarımızla İzmir’i kalkındırabiliriz. 2008 oylamasından sonrada dedim. Hep birlikte duralım yasal düzenlemeleri yapalım hükümetle ele ele verelim. İnciraltı’nı nasıl düşünüyorsak planlamayı yapalım, uygulayalım. EXPO şovunu yapmak için finanse edeceğimiz 2-3 milyar doları 4 bin dönümlük kampüs için teşvik olarak kullanalım. EXPO 2020’den çok daha önce amacımıza ulaşırız. İzmir’i şifa dağıtan bir kent haline getiririz. İzmir bir yerde hata yapmadı. Koşullar farklıydı.İzmir’in kendi dinamikleriyle kalkındığına inanıyoruz. Biz İzmir’i kalkındıracağız. Emin adımlarla ilerliyoruz. Zaten birçok gösterge bunu başardığımız teyit ediyor. Hep birlikte İzmirlileri daha refahlı bir hale getirmek içn azimliyiz kararlıyız.



MHP İZMİR MİLLETVEKİLİ KENAN TANRIKULU
Hesaplarımız bu yönde değildi. Ümitliydik. Birinci tur oylama şansımızı beli etti. Yüzde 20 civarında oy alınca ne olacağı belli oldu. Kabahatli aramaktan ziyade geleceğe dönük nasıl taze başlangıçlar yaparız ona bakmak lazım. Eve dönünce herkes bunu düşünsün. Bütün katmanların ortak akılla bir çözüm bulması gerek. İzmir’İ ileriye götürecek heyecanlandıracak flaş işlere bu kentin ihtiyacı var.

İL GENEL MECLİS BAŞKANI SERDAR DEĞİRMENCİ
EXPO’da artık şehirler yarışmıyor. Ülkelerin diplomasisinin yarıştığı bir noktaya gelmiş. Türk dış politikası ne kadar başarılıysa biz de İzmir olarak Paris’te o kadar başarılı olduk.

EGİAD BAŞKANI BÜLENT AKGERMAN
İzmir derken burada hükümetimizi de konuşmamız lazım. Bu aynı zamanda bir devlet projesiydi. Dubai gibi güçlü bir ekip Rusya gibi iyi motive gibi olmuş rakipilere karşı iyi bir bütçe oluşturamadık kanısındayım. Dubai’nin İngiliz gizli servisiyle çalıştığı da söyleniyor. 33 oyumuz aldığımız niyet mektuplarının bile altında. Son anda iki delegeyi bile değiştirebilmişler. Bu da ne kadar güçlü bir şekilde eğildiklerini ve para harcadıklarını gösteriyor. Son 2’ye kalsaydık bile zaten yarışı Dubai göğüslemişti. Şahsi fikrimi söylemek gerekirse bir daha aday olunmamalı. 3’üncü kez yenilmek kaldırılamaz. Enerjimizi önümüzdeki olaylara kitlememiz gerekiyor. EXPO bizim için artık rafa kalkmalı diye düşünüyorum.


AK PARTİ İL BAŞKANI ÖMER CİHAT AKAY
İzmir EXPO'yu hak etmişti. Sonuca üzüldük. Ancak yılmak yok, kent olarak kenetlenerek çalışmaya devam edeceğiz. İzmir'in önü açıktır. İzmir'in geleceği aydınlıktır, umut doludur. Bu kentte yaşayan tüm fertler el ele verip çalışarak mutlaka başaracağız. İzmir'in EXPO yolculuğunda üzerine düşen görevleri fazlasıyla yerine getiren tüm paydaşlara teşekkürü bir borç biliyorum. Durmak yok İzmir, çalışmaya devam. Geleceğe yürümeye, dünya kenti İzmir'i oluşturma yolunda gayret etmeye devam.



CHP İZMİR İL BAŞKANI ALİ ENGİN
 EXPO 2020’yi kazanmak adına hepimiz çok umutluyduk ve gerçekten bu organizasyonun kentimize gelmesini çok istiyorduk. Ancak ikinci kez bu organizasyonu kazanmanın kıyısından döndük. Adaylığımızın başından beri, hem yerelde, hem de genel de tüm dinamikler elinden geleni yaptı ve iyi niyetle çalıştı. Bu süreçte, Büyükşehir belediyemizin, Hükümetin, Sivil Toplum Kuruluşlarının birlik içinde çalışması gerçekten önemliydi. Bu birlikteliğin ve uyumun bundan sonrada sürdürülmesi İzmir’e çok şeyler katacaktır. İzmir her alanda örnek olduğu gibi, iş birliği konusunda da örnek teşkil edecek çalışmalara umarım devam eder.EXPO’ nun kazanılamaması sonrasında kimsenin suçlu aramaması ve süregelen uyum sürecine darbe vurmaması gerektiğine dikkat çeken Ali Engin, sözlerini şöyle sürdürdü. Elbette bu EXPO 2020 için yapılan çalışmalarda bazı aksaklıklar veya gözden kaçan unsurlar olmuş olabilir. Kaldı ki, bu EXPO yolunda rakiplerimizin hiçte etik olmayan yollara başvurduğu herkesin malumu. Ancak artık sona eren bir yarış için kimse günah keçisi aramamalı ve bu konuda İzmir’de gereksiz bir tartışma başlamamalıdır. İstenildiği takdirde herkesin birbirini suçlayacak bir sebep bulabileceğini biliyoruz ama en son ihtiyacımız olan şey, kentimizde yeni bir tartışma başlatmaktır. Dilerim ki, hiç kimse bu türden bir çaba içine girmez. EXPO için çabalayan, İzmir için emek harcayan herkese teşekkür ediyorum. Bu, içinde yer aldığımız ne ilk ne de son yarıştı. Gelişen ve büyüyen İzmir’de daha nice büyük organizasyonlar yapacağımıza kimsenin şüphesi olmasın.

İZMİR ESNAF ODASI BAŞKANI ZEKERİYA MUTLU
Çok üzgünüm. Çabalara emeğe özveriye. Sonucun bu olmaması lazımdı. İzmir’e yapılan bir haksızlık bu…2015’te de aynı hüznü yaşamıştık. Biz de hata yok. Herkes elinden geleni yaptı. Şunu da yapsaydık diyebileceğimiz bir şey yok. Bana göre dünya ülkeleri güven testinden geçti. Hükümetten isteğim EXPO yapılmıyorsa da alınması halinde kent için yapılması gerekenlerin yapılması…

İZKA BAŞKANI KEMAL ÇOLAKOĞLU

Gerçekten çok üzgünüm. Bu kadarını beklemiyordum Yadırgadım bir sonuç oldu. Çok sıcak bir yara. Nasıl oluyor da EXPO Yürütme Kurulu üyesi Geza Dologh '88 oyumuz var’ diyor ve biz 30 küsurlu oylarda takılıyoruz. Bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Herhalde işin başında takımı kurarken yanlış yaptık. Hem EXPO hem İZKA derken birbirinin ilgi alanına girince taraflardan bir taraf zayıfladı diye düşünüyorum. Ama olsun bu bizim için çok önemli bir tecrübe kaybeden tarafı yok bu işin. Hem 2015’te hem 2020’de İzmir’in tanıtımı başarılı oldu. Bence bu yeter ama şimdi yapmamız gereken 2015’teki hataya düşmeden 2020 EXPO’sunu yapacakmış gibi İzmir’i ihya etmeye İzmir’deki düzenlemeleri yapmaya devam edelim. Bugünün acısını öyle atlatırız."


Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.