Ebeveynlere 5 altın kural
Avrupa Konseyi’nin çocuk istismarını önlemeyi hedefleyen “Beşte Bir” kampanyasının parçası olan ‘’İç Çamaşırı Kuralı”, ebeveynlere çocuklarını nasıl koruyacaklarına dair 5 altın öneri sunuyor. Önerilere göre, başkaları çocukların iç çamaşırlarına ve bedenlerine dokunamaz. Çocuklar da aynı şekilde başkalarının bu yerlerine dokunmamalı.
- Ege Postası
- 26.02.2018 - 07:31
Peşi peşine gelen çocuk istismarları haberleri ve ardından başlatılan “Çocuk susar sen susma” eylemleri gözleri ailelerin neler yapması gerektiğine çevirdi. Çocuğa hangi durumların taciz sayıldığını öğretmek ise anne ve babalara düşüyor. En basit kural ‘İç Çamaşırı Kuralı’ . Avrupa Konseyi’nin çocuklara karşı cinsel şiddeti önlemeyi hedefleyen ‘beşte bir ‘ kampanyasının bir parçası olan ‘’İç Çamaşırı Kuralı’’, annebaba, büyükanne ve çocuk bakıcılarının çocuklara, yabancı kişilerin vücutlarına dokunamayacağını, dokundukları takdirde kimden ve nasıl yardım isteyebileceklerini açıklayan basit bir kuraldır. Başkaları çocukların iç çamaşırlarına ve çamaşırın iç kısmındaki bedenlerine dokunamazlar. Çocuklar da aynı şekilde başkalarının bu yerlerine dokunmamalıdır. Bu kural, aynı zamanda çocuklara, vücutlarının kendilerine ait olduğunu, iyi ve kötü sırların, iyi ve kötü temas türlerinin olduğunu anlatmaya yardımcı olur. İç Çamaşırı Kuralı’nın 5 önemli öğretisi bulunuyor:
HİKYE KİTABI İLE ANLATILIYOR
Avrupa Konseyi’nin çocuklara karşı cinsel şiddeti önlemeyi hedefleyen ‘beşte bir ‘ kampanyasının bir parçası olan ‘’İç Çamaşırı Kuralı’’, 3-7 yaş arası çocuklara Kiko hikâye kitabı ile öğretiliyor.
1 Vücudunuz size aittir: Çocuklara vücutlarının kendilerine ait olduğu ve hiç kimsenin, kendi izinleri olmadan, vücutlarına dokunamayacağı öğretilmelidir.
2 İyi bedensel temas - kötü bedensel temas: Çocuklar, uygun ve uygunsuz bedensel temasın farkını her zaman ayırt edemeyebilirler. Bu sebeple, çocuğa, başkalarının onun vücudunun özel kısımlarına bakmasının veya dokunmasının ya da bunu istemesinin doğru olmadığını söyleyin.
3 İyi sırlar - kötü sırlar: Gizlilik, cinsel istismar yapan kişilerin en sık başvurdukları taktiklerden biridir. İşte tam bu sebeple, çocuklara iyi sırla kötü sır arasındaki farkı anlatılarak bir güven ortamının yaratılması önemlidir.
4 Önleme ve koruma yetişkin sorumluluğunda: Çocuklar istismara uğradıklarında utanç, suçluluk ve korku duygularını yaşarlar. Çocuklar daima anne ve babalarıyla bu konuda konuşabileceklerini hissetmelidir.
5 Haber verme ve açıklama: Çocuklara, kendileri için bir güvenlik ağı oluşturacak yetişkinlerin kimlerden oluşabileceği hakkında bilgi verilmelidir. Çocuklar böyle bir güvenilir ağdan nasıl yardım isteyeceklerinin bilincinde olmalıdır.
Neler yapılmalı'
Sarılmaya zorlamayın
* Çocuğun çevresindeki yetişkinlerin çocuğa sevgi ve ilgi gösterirken çocuğun beden sınırlarına saygı duyması gerekir. Çocuk; birini öpmesi, kucağına oturması, sarılması için zorlanmamalı, çocuğun bedeninin çocuğa ait olduğu kabul edilmeli ve bu çocuğa hissettirilmelidir.
* Çocuklar ve gençler; cinsellik, kendi bedenlerini koruma, iyi ve kötü dokunuşu ayırt etme, yardım isteme, kendini ifade etme konularında desteklenmeli ve bilgilendirilmelidirler. Çocuklara, beden sınırlarını koruma ve kim olursa olsun “hayır” deme hakkına sahip olduğu öğretilmelidir.
* Sosyal medya, telefon, tablet gibi dijital araçlar genellikle yabancılar tarafından çocukları istismar etme amacıyla sıklıkla kullanılmaktadır. Yetişkinler bu dijital araçların güvenli kullanımıyla ilgili çocukları bilgilendirmelidir.
Yorum Yazın