Dolar 34,1939
%-0.04
Euro 37,8936
%0.32
Altın 2.917,760
%-0.4
Bist-100 9.351,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Edirne Valisi Hasan Duruer: Ele alınmadık tarihi eser bırakmayacağız

Edirne Valisi Hasan Duruer: Ele alınmadık tarihi eser bırakmayacağız

Edirne Valisi Hasan Duruer, tarihi yapıların etrafındaki görüntü kirliliğine unsurlara karşı savaş açtı.    Osmanlı Devleti’ne 92 yıl başkentlik yapmış olan serhat şehir Edirne’de bu döneme ait birbirinden değerli...

  • Ege Postası
  • 30.04.2013 - 16:24
Edirne Valisi Hasan Duruer, tarihi yapıların etrafındaki görüntü kirliliğine unsurlara karşı savaş açtı.

    Osmanlı Devleti’ne 92 yıl başkentlik yapmış olan serhat şehir Edirne’de bu döneme ait birbirinden değerli tarihi tarihi eserler bulunuyor. Başta Selimiye, Eski, Üçşerefeli, Muradiye camileri olmak üzere çok sayıda kervansaray, hamam, köprü ve tarihi çarşı bulunan şehirde abide eserlerin etrafına sonradan ilave unsurlar görüntü kirliliğine neden oluyor.

    Yapılan orijinal haline zarar veren formu bozulmuş ağaç, tabelalar ve kablolar Edirne Valisi Hasan Duruer’in talimatıyla temizlendi. Temizlik ve peyzaj çalışmalarının ardından asırlık yapılar bütün ihtişamıyla ortaya çıkmaya başladı. Çevre düzenlemesi çalışmalarını yerinde incelemek üzere Edirne Vakıflar Bölge Müdürlüğü bahçesine gelen Duruer, “Ağaç dikmeyi peyzaj sanan bir milletiz.” sözünü tekrarladı.

    Göreve başladığı zaman Vakıflar Bölge Müdürlüğü bahçesinin karma karışık bir durumda olduğunu anlatan Vali Duruer, “Bahçe gelişigüzel formsuz bitkilerle doluydu. Aynı zamanda burada domates, biber ve salatalık yetiştiriliyordu. Bir adet de asma vardı. Hatta ismine asmalı müdürlük konulmuştu.” dedi. Ağaç dikmenin peyzaj olmadığını, onun nasıl ve nereye dikileceğinin bir bilim konusu olduğunu vurgulayan Duruer, açıklamasını söyle sürdürdü: “Peyzaj mimarlığı diye bir bölüm vardır. İnsanlar 4 yıl burada okuyor ve bu üzerinde ihtisas yapıyor. Biz ağaç dikmeyi peyzaj sanan bir milletiz. Burası profesyonel olarak bahçe tanziminin en güzel örneklerinden bir tanesidir. Profesyonel bir arkadaşımız bu konuda bize destek veriyor. Ağaç parklara ve bahçelere ve çevreye dikilir. Ağaçların da farklı türleri vardı. Çok büyük ve bodur ağaçlar vardır. Şu anda bodur ağaçlarla bir çevre düzenlemesi yaptık. Hem güzellik ortaya çıktı hem de tarihi eserlerin önünü kapanmamış oldu. Burada daha çok diktiğimiz cinsler şimşir, porsuk cinsi bitkilerdir.”

    Şu anda Selimiye'nin bahçesini düzenlediklerini anlatan Duruer, “Son bahardan itibaren ise diğer resmi kurumların tarihi eserlerin bahçelerini tanzim etmeye devam edeceğiz. Öncelikle Selimiye’den başladık. Burada yapılması gerekenleri yapıyoruz. Şu anda bahçe tanzimi yapıyoruz. Elektrik tesisatından aydınlatmasına kadar yeniden ele alıyoruz. Ele alınmadık tarihi eser bırakma niyetinde değiliz. Bazı ufak tefek masraflarla eseri kurtarabiliyorsunuz. Şu an çalışmalarımız o yönde. Arkasından da çeşmeler gelecek. Camilerde gözü rahatsız eden şeyleri kaldırmaya başladık. Belediye ile birlikte gözü rahatsız eden tabelaları temizliyoruz. Bundan sonra sürekli tarihi eserlerle olacağız. Çünkü bunlar ecdad yadigarıdır. Atalarımızdan mirastır. Bunları gelecek nesillere bırakmamız gerekir. Edirne’de çok sayıda tarihi eserimiz var Allah’a şükür. Her ne kadar büyük tahribat olduysa da kalanlar bile birkaç şehri donatacak şekildedir. Bunlara sahip çıkmak insanlığın ve valiliğin bir görevi olarak görüyorum.” açıklamasında bulundu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.