Efes 2018 Tatbikatı'nın gündüz bölümü nefes kesti
Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, İzmir'in Seferihisar İlçesi Doğanbey mevkisinde uluslararası çapta düzenlenen Efes Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nın seçkin gözlemci gününün gündüz bölümü, başarıyla gerçekleştirildi. Tatbikatı Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, kuvvet komutanları ve konuk genelkurmay başkanlarıyla birlikte izledi. Hibrit savaşın yapıldığı jenerik senaryo, tatbikatta birlikler tarafından başarıyla uygulandı. Orgeneral Akar, konuk başkanlar ve kuvvet komutanlarıyla izledi
- Ege Postası
- 10.05.2018 - 13:23
Efes 2018 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nda, seçkin gözlemci gününün gece bölümünün başarıyla tamamlanmasından sonra, gündüz bölümü de gerçekleştirildi. Tatbikat, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanlarının yerini almasıyla saat 09.25'te başladı. Tatbikatı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın yanı sıra, Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov ile 10 ülkenin genelkurmay başkanı, kuvvet komutanları, 38 yabancı ülkeden 65 seçkin gözlemci ile askeri ataşeler takip etti. Tatbikat için ayrıca, 10'u yabancı, 118 gazeteci akreditasyon yaptırdı.
TCG BAYRAKTAR'IN TOP ATIŞIYLA BAŞLADI
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve diğer katılımcılara, savaş senaryosu hakkında bilgi verilmesinden sonra, tatbikatın dün yapılan gece bölümünün devamı olarak, gündüz bölümüne de hava hücum ve çıkarma harekatlarıyla devam edildi. Gündüz bölümü, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler'in, tatbikatla ilgili bilgi vermesiyle başladı. İlk olarak bu yıl ilk kez tatbikatta kullanılan, MİLGEM projesiyle yapılan TCG Büyükada top atışı yaptı. Ardından çok namlulu roketatarlar da atış yapılması planlanan bölgeye helikopterlerle taşındı.
YARALI ASKER HELİKOPTERLE KURTARILDI
Tatbikatın bu bölümünde, savaş senaryosunda yaralanan askerler de helikopterlerle kurtarıldı. Nefes kesen helikopterli kurtarma bölümünü gözlemciler ilgiyle izledi. Bu anlarda amfibi çıkarması öncesinde de F4 savaş uçaklarıyla havadan bombardıman gerçekleştirildi. Karadan da top atışları yapıldı. Temsili yabancı ülke topraklarındaki mayınlı saha ise AKSAR (Roketle sevk edilen hat imha hakkı) ve İYGAS (İnfilaklı yaya geçit açma sistemi) sistemleriyle temizlendi. 70 botla yapılan harekatın ardından amfibi birliklerinin ikinci çıkarması başladı. TCG Bayraktar gemisi kapak attı, SAT komandoları da keskin nişancı atışları gerçekleştirdi. Çıkarma gemilerinin kapak indirmesiyle zırhlı araçlar ve OBÜS'ler de karaya çıkartıldı. Bu sırada hücum marşı çalındı. Savaş uçakları ve helikopterler, sortilerle önceden belirlenen hedefleri imha etti. Savaş uçaklarının, önceden belirlenen noktaları büyük bir başarıyla vurduğu tatbikatta, yakın noktalara top atışları yapıldı. Bu sırada temsili olarak yaralanan bir asker, helikopterle alandan alınıp sahra hastanesine kaldırıldı. Tatbikatın gündüz bölümünün ilk safhası, jenerik senaryoya göre, kıyı bölgelerinin kurtarılmasıyla sona erdi.
ARNLAND VE TORRİKE ÜLKELERİNİN TEMSİLİ SAVAŞI YAPILDI
Tatbikatın jenerik senaryosunda, komşu ülkeler Arnland ve Torrike arasında savaş yer aldı. Jenerik senaryoya göre, Torrike'nin adasını işgal etmesi üzerine Arnland, üyesi olduğu Birleşmiş Milletler'den yardım istedi. Birleşmiş Milletler'in de çağrısı üzerine, Türkiye'nin liderliğinde ABD, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Bosna Hersek, Cezayir, Gürcistan, İngiltere, İtalya, Katar, Kazakistan, Kosova, Kuveyt, Macaristan, Makedonya, Malezya, Moğolistan, Özbekistan, Pakistan, Romanya, Slovakya, Ürdün ve Suudi Arabistan'ın katılımıyla dost birlikler oluşturuldu. Dost birlikler de temsili ülke Torrike'nin işgal ettiği adayı kurtardı.
Efes 2018 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı, konvansiyonel savaşın yanı sıra, terörizmle mücadele, siber savaş ve psikolojik harbi içerisine alan hibrit savaş düzenini de kapsadı. İşgal edilen adayı kurtarmak için ülkeyle savaşan dost kuvvetler, aynı zamanda jenerik senaryoya göre var olan bir terör örgütüyle de mücadele etti. Terörle mücadele harekatında Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı'ndan elde edilen tecrübe tatbikata yansıtıldı. Tatbikatta 945'i katılımcı ülkelere ait, toplam 7 bin 500 asker görev aldı.
TATBİKATA KAMU KURUMLARI DA DESTEK VERDİ
Tatbikata, Dışişleri, İçişleri, Kültür ve Turizm, Milli Savunma, Sağlık, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme bakanlıkları ile Savunma Sanayi Müşteşarlığı, Kızılay Genel Müdürlüğü, AFAD, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, BM Türkiye Temsilciliği'nin de aralarında bulunduğu kurumların görevlileri de destek verdi.
TAARRUZ HELİKOPTERLERİ KULLANILDI
Efes Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nın gündüz bölümü ikinci safhası, taarruz helikopterlerinin bombardımanıyla başladı. Bu safhada, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve beraberindekiler, jenerik senaryoya göre, çıkarma yapan birliklerin kıyı kesimlerini temsili olarak ele geçirmesinden sonra daha ilerideki bölümlerin kurtarılmasını izlemek üzere ikinci gözlem evine geçti. Tatbikatın bu bölümünde, konvansiyonel savaş taktiklerinin uygulanması, savaş uçakların bombardırmanı, top ve tank atışları belirlenmiş noktalarda sürdü. Bunların yanı sıra tatbikatta hibrit savaş seneryosu da hayata geçirildi.
HELİKOPERLİ BASKIN
Tatbikatta vurulan bir uçaktan atlayan pilotun kurtarılması için operasyon düzenlendi. Arama kurtarma ekibi, pilotu kurtardı. Denizde de arama kurtarma faaliyetleri sürdürüldü. Bunun yanı sıra meskun mahal mücadelesi kapsamında da karşıt grupların bulunduğu evlere operasyon yapıldı. Jenerik senaryoya gore, temsili evlerde meskun mahal çatışmaları yaşandı. Bu sırada SİHA'lar da meskun mahal çatışmalarında kullanıldı. Jenerik senaryonun başarılı uygulamalarından sonra tatbikatın fiili bölümü sona erdi.
AKAR, TCG BAYRAKTAR'I GEZDİ
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile konuk genelkurmay başkanları, yerli ve milli imkanlarla yapılan TCG Bayraktar'ı gezdi.
EFES-2018 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Tatbikatı'nın seçkin gözlemciler gününe katılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile konuk genelkurmay başkanları, yerli ve milli imkanlarla yapılan çıkarma gemisi TCG Bayraktar'ı ziyaret etti.
Akar ve konuk komutanlar, İzmir'in Seferihisar ilçesinde gerçekleştirilen tatbikatın ardından helikopterle TCG Bayraktar'a gitti.
Gemiyi gezen Akar ve beraberindekiler, geminin güvertesinde bir süre sohbet etti. Akar, diğer genelkurmay başkanlarına gemi hakkında İngilizce bilgi verdi.
Öğle yemeğini, konukları ve gemi personeliyle yiyen Akar, tatbikatta gösterdikleri başarı nedeniyle gemi personelini tebrik etti.
Milli teknolojiler EFES-2018'de göz doldurdu
Bu yıl uluslararası birlik ve unsurların yoğun katılımıyla gerçekleşen EFES-2018 Fiili Atışlı Tatbikatı'nda milli ve yerli savunma teknolojileri ilk kez denenirken geleceğin teknolojileri de görücüye çıktı. Tatbikatta ilk kez sahne alan milli tank çıkarma gemisi Bayraktar, milli korvet TCG Büyükada, hava savunma silah sistemi Korkut, lazer güdümlü füze Cirit, lazer güdümlü uzun menzilli tanksavar füzesi Umtas, modern piyade tüfeği MPT-76, amfibi zırhlı muharebe iş makinesi Kunduz ve 203 milimetrelik obüs, görevlerini başarıyla tamamladı.
Bu yıl yüksek düzeyde uluslararası katılımla gerçekleşen Efes-2018 Fiili Atışlı Tatbikatı, Türkiye'nin milli harp teknoloji ve ürünlerini başarıyla test ettiği, geleceğin teknolojilerini ise görücüye çıkardığı bir organizasyona sahne oldu.
Ege Ordusu Komutanlığının sevk ve idaresinde Batı Anadolu, Orta Ege, İzmir Körfezi ve Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesi'nde 7 Mayıs'ta başlayan tatbikata dost ve müttefik 23 ülkeden birlik ve unsur katıldı.
Türkiye ev sahipliğinde konuk birlik ve unsurların katılımıyla birleşik ve müşterek harekat kabiliyetlerinin test edilmesini hedefleyen tatbikat, nisan ayı sonunda birliklerin tatbikat bölgesine intikaliyle başladı.
Tatbikat öncesi eğitim çalışmaları kapsamında 4 Mayıs'ta 19 nakliye helikopterinin katılımıyla hava hücum harekatı gerçekleştirildi. Hava hücum harekatı eğitimine 8 ülkeden 155'i Türk 318 askeri personel katıldı.
Amfibi harekat ve bot eğitimleri kapsamında ise gece de dahil olmak üzere tank, helikopter, zıhlı muharebe aracı (ZMA), tanksavar, top, havan ve hava savunma atışları gerçekleştirildi.
Bu yıl tatbikatın en dikkati çeken organizasyonlarından biri de 7 Mayıs'ta açılan Savunma Sanayi Sergisi oldu.
İhtisas fuarı niteliğinde Türkiye'nin önde gelen 35 savunma sanayi şirketinin stantlarıyla katıldığı sergi, milli ve yerli olarak geliştirilen savunma teknoloji ve ürünlerinin gösterisine sahne oldu.
Bir bölümü tatbikatta da denenen teknolojilerden TSK envanterinde yer alan ilk ve tek milli silahlı insansız hava aracı (SİHA) sistemi olan Bayraktar TB2, ilk kez EFES-2018 tatbikatında canlı atış faaliyeti gerçekleştirdi.
BMC'nin insansız, uzaktan kumanda ile idare edilebilen AMAZON 4x4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Aracı'nı ilk kez tanıttığı sergide, zırhlı taşıyıcılardan telsiz ve harita sistemlerine, simülasyon teknolojilerinden patlamaya dayanıklı yapılara kadar çok sayıda teknoloji, yerli ve yabancı ilgililere tanıtıldı.
Bayraktar, Büyükada, Korkut ve Cirit...
Dün yapılan gece faaliyetlerinin ardından bugün fiili atışlı bölümü tamamlanan tatbikat, TSK envanterinde bulunan ve bir bölümü Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarında kullanılan milli ve yerli harp silah ve sistemlerinin gövde gösterisine sahne oldu.
Tatbikatta ilk kez sahne alan milli tank çıkarma gemisi Bayraktar, MİLGEM projesi kapsamında üretilen TCG Büyükada, silahlı insansız hava araçları, hava savunma silah sistemi Korkut, lazer güdümlü füze Cirit, lazer güdümlü uzun menzilli tanksavar füzesi Umtas, modern piyade tüfeği MPT-76, amfibi zırhlı muharebe iş makinesi Kunduz, 203 milimetrelik obüs ile ağır yük helikopterleri CH-47 Chinook görevlerini başarıyla tamamladı.
Tatbikatta 950'si katılımcı ülkelerden olmak üzere yaklaşık 7 bin 500 personel görev alırken, etkinliği izlemek için ise 38 ülkeden 65 gözlemci hazır bulundu.(DHA-AA)
Yorum Yazın