Ege DASK'ta sınıfta kaldı
Yaşar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Banu Özgürel, Türkiye'nin şu anda sadece yüzde 40.5'i zorunlu deprem sigortasına sahip olduğunu, Ege Bölgesi'nde bu oranın yüzde 36.7 ile Türkiye ortalamasının altında kaldığını söyledi.
- Ege Postası
- 17.08.2015 - 12:01
Yaşar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Aktüerya Bilimleri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Banu Özgürel, deprem gibi doğal afetlerde, sigorta yaptırmanın, risklere karşı mallarımızı güvenceye almanın en kolay, güvenilir ve az maliyetli yöntem olduğunu hatırlattı, “Türkiye'de sigortalılık oranı şu anda geçen yılın Mart ayına göre yüzde 4,3'lük artışla yüzde 40,5. DASK sistemi, 15 yıl önce kurulmasına karşın sigortalılık oranı istenilen düzeye ulaşamadı. Yaşanan bunca can ve mal kaybına karşın Türkiye'de risk bilincinin hala düşük seviyelerde olması ve 'bir şey olmaz' anlayışı, risklere karşı önlem alınmasını ve halkın bilinçlenmesini geciktiriyor. O nedenle sigortalanma oranının artması, DASK'ın sadece elektrik ve su bağlatmak, tapu almak için kullanılan bir zorunluluk olarak algılanmasından daha farklı bir amacı olduğunu iyi anlatmamız gerekiyor" diye konuştu.
DASK sisteminin 2000 yılında kurulmasına karşın poliçe sayısındaki asıl artış 2012 yılının Ağustos ayında çıkan yasadan sonra yaşandı. Yürürlüğe giren Yeni Afet Sigortaları Kanunu uygulanmaya başlanınca, 'Zorunlu Deprem Sigortası' yaptırmayanlar tapunun ardından, elektrik ve su aboneliğini yaptıramadı. Sigorta yaptırmayan ayrıca, devletin deprem konutu yardımı ve kredisinden de yararlanamıyor. Yasanın yürürlüğe girmesinden önce 3 milyon 950 bin olan zorunlu deprem sigortalı konut sayısı, artarak 7 milyon 152 bin 581'e ulaştı. 15 yıl önce, DASK kurulduğunda yalnızca 500 bin konut depreme karşı sigortalıydı.
EGE'DE DURUM
Ege Bölgesi'nde Zorunlu Deprem Sigortası oranı yüzde 39,4 ile Türkiye ortalamasının altında. Bölgede, en az sigortalılık oranı yüzde 22,5 ile Afyonkarahisar, en fazla ise yüzde 49,1 ile Muğla'da. Ege, oran sırasına göre, Marmara ve İç Anadolu bölgelerinin ardından 3. sırada yer alıyor. (DHA)
Yorum Yazın