Ege Denizi'nde korkutan deprem
İzmir'in Karaburun İlçesi açıklarında, Ege Denizi'nde bugün saat 15.28'te Richter Ölçeği'ne göre 6.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, başta İzmir ve Çanakkale olmak üzere, Edirne'den Muğla'ya kadar Türkiye'nin batısındaki birçok merkezde hissedildi ve paniğe yol açtı. Kentte büyük panik yarattı
- Ege Postası
- 12.06.2017 - 15:29
EGE POSTASI- Ege Denizi Karaburun açıklarında saat 15.28'de 6.2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem İzmir'in yanı sıra İstanbul, Bursa, Yalova, Çanakkale, Edirne, Manisa gibi çok sayıda ilde şiddetli şekilde hissedildi. Deprem sonrası vatandaşlar panikle sokağa döküldü. İlk depremin ardından AFAD verilerine göre saat 15.35'te 4.9, 15.47'de ise 4.5 büyüklüğünde sarsıntılar kaydedildi. AFAD verilerine göre ilk depremin ardından 20'den fazla artçı sarsıntı kaydedildi. İzmir Valisi, şu ana kadar kendilerine ulaşan bir can kaybı olmadığını duyurdu. Çalışmalar devam ediyor. AFAD da son durumla ilgili açıklama yaptı.
BİNALAR AYRILDI
İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Ege Denizi'nde meydana gelen depremde, Alsancak Semti'nde bazı binalarda küçük çatlaklar ve ayrılmalara neden oldu. Bazı binalar birbirinden ayrıldı. Polis bazı yolları önlem amacıyla trafiğe kapattı. Ev ve işyerlerindeki vatandaşlar ağlayarak kendilerini sokağa attı. İzmir Adliyesi'nde çalışanlar ve bina içinde bulunanlar da panik halinde dışarı çıktı. Çığlık atarak ağlayanları polis sakinleştirdi. Avukatlar, büyük panik yaşadıklarını söyledi.
KEMERALTI'NDA PANİK YAŞANDI
Öte yandan Kemeraltı Çarşısı'nda alışveriş yapanlar deprem anında büyük panik yaşadı. Konak'ta İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU Genel Müdürlüğü binalarında çalışan personel panikle dışarı çıktı. Herkes cep telefonlarıyla yakınlarını aramaya çalıştı. Vatandaşlar, kamu kurumlarına ait binalar önünde toplandılar ve saatlerce içeri girmediler. Korku ve endişe içinde yakınlarını cep telefonlarıyla arayanlar hatlarda yaşanan sorun nedeniyle ulaşmakta zorluk çekti. Kamu binalarında asansörlerin önüne binişi engellemek amacıyla şerit çekildi.
İZSU Genel Müdürlüğü binasına bitişik olan sekiz katlı Anadolu Pasajı arasında iki binanın bitiştiği yerde ayrılma meydana geldi. Bu nedenle bina önünden geçişi engellemek için emniyet şeridi çekildi. İzmir'de bazı işyerleri depremden sonra mesaiyi sona erdirdi ve çalışanlarını evlerine gönderdi.
METRUK EV HASAR GÖRDÜ
Depremin hissedildiği Balıkesir'in Edremit ilçesinde, 2 katlı metruk bir ev büyük çaplı hasar gördü. Evden çevreye yayılan molozlar, seyir halindeki bir cipte maddi hasara yol açtı. Ölen ve yaralanan kimse olmaması sevindirdi. Edremitliler depremle birlikte büyük bir korku yaşadı. Halk sokağa dökülüp depremin geçmesini bekledi. Vatandaşlar, "İlk olarak yavaş bir sarsıntı oldu. Birkaç saniye sonra depremin şiddeti arttı. Büyük korku yaşadık, kendimizi dışarı attı" dedi.
ÇEŞME'DE DE KORKU
İzmir'in Çeşme İlçesi'nde de deprem bir marketin güvenlik kamerasınca kaydedildi. O anlarda marketin raflarındaki içeceklerin sarsıntıyla birlikte yere düşüp patladığı ve etrafa saçıldığı görüldü. Çeşme'de de deprem ölüme ya da yaralanmaya yol açmadı.
Ege Denizi'nde meydana gelen depremin ardından açıklama yapan İzmir Valiliği, deprem nedeniyle can ve mal kaybının olmadığını bildirdi.
Kandilli depremin büyüklüğünü önce 6.3, sonra 6.0 olarak duyurdu. Depremin 10 kilometre derinde meydana geldiği belirtildi.
AFAD ise depremin büyüklüğünü 6.2 olarak duyurdu. (AFAD) Deprem Dairesinin tespitine göre saat 15.28'de, merkez üssü İzmir'in Karaburun ilçesinin 22,98 kilometre açığı olan 6,2 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Depremin 6,96 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi. Reuters'ın haberine göre, Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi (EMSC) depremin şiddetinin 6.3 olduğunu açıklarken, merkezinin İzmir'in 84 kilometre kuzeybatısında olduğunu duyurdu.
ÇOK SAYIDA İLDE HİSSEDİLDİ
Sarsıntı İzmir, İstanbul, Çanakkale, Tekirdağ, Kütahya, Manisa, Aydın, Balıkesir, Bursa, Yalova, Edirne, Kırklareli, Eskişehir'de de hissedildi, büyük panik yaşandı. Telefon hatlarında kısa süreli aksamalar yaşandı.
DİKİLİ VE KARABURUN'DA KEŞİF ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Depremin en çok hissedildiği İzmir'in Dikili ve Karaburun ilçelerinde İzmir Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü'nden ekiplerce keşif çalışmalarına başlandı. AFAD'ın İzmir, Bursa, Sakarya, Afyonkarahisar, Ankara, Manisa, Uşak ve Aydın il müdürlüğüne bağlı ekipleri, bölgeye sevk edildi. İzmir, Aydın, Manisa ve Bursa il sağlık müdürlüğüne bağlı sağlık ekipleri de olası bir duruma karşı hazır bekletiliyor.
Ayrıca, Manisa lojistik deposundan 16,5 metrekarelik 240 aile çadırı tedbir amaçlı bölgeye sevk edildi.
KARABURUN DEPREMİ YAŞADI
Ege Denizi Midilli adası açıklarında meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki deprem yurdun batısında geniş bir alanda hissedildi. Depremin en şiddetli hissedildiği nokta olan İzmir'in Karaburun İlçesi'nde vatandaşlar büyük panik yaşadı. İlçeye bağlı köyleri gezen Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır herhangi bir mal veya can kaybı olmadığını söyledi.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü depremin büyüklüğünü önce 6.3, sonra 6.0 olarak duyurdu. Depremin 10 kilometre derinde meydana geldiği belirtildi. Depremin merkez üssüne en yakın bölge olan Karaburun ilçesinde de deprem hissedildi. Vatandaşlar depremi hissettikleri anda binaları terk etti. Panik anları güvenlik kameralarına yansıdı. Bir marketin güvenlik kamerası kayıtlarında vatandaşların paniği ve sallanan raflardan düşen ürünler görülüyor. Vatandaşlar depremin çok şiddetli olduğunu ve uzun sürdüğünü söyledi. Bir berber dükkanında çatlaklar oluştu. Dükkan sahibi Levent Soğuksu, "Deprem anında duvarın çatladığını gördüm. Dışarıya çıkmaya fırsatım olmadı. Çatlağın 4 parmak genişliğine geldiğini gördüm" dedi.
Sarsıntı İzmir, İstanbul, Çanakkale, Tekirdağ, Kütahya, Manisa, Aydın, Balıkesir, Bursa, Yalova, Edirne, Kırklareli, Eskişehir'de de hissedildi, büyük panik yaşandı. Telefon hatlarında kısa süreli aksamalar yaşandı. Depremin en çok hissedildiği İzmir'in Dikili ve Karaburun ilçelerinde İzmir Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü ekiplerince keşif çalışmalarına başlandı. AFAD'ın İzmir, Bursa, Sakarya, Afyonkarahisar, Ankara, Manisa, Uşak ve Aydın il müdürlüklerine bağlı ekipleri bölgeye sevk edildi.
Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, köylerin büyük bir kısmını gezdiklerini belirterek, "Şu ana kadar hiç bir köyümüzden can ve mal kaybı haberi almadık. Ama gerçekten korkuttu bizi. İnşallah bu kadarla geçirmiş oluruz. En güzel tarafı, köylerimizde panik havası yok. Beni en çok mutlu edenlerden biri de bu. Ben deprem sırasında Mordoğan'daydım. Avukat arkadaşımla telefonda konuşuyordum. Tam konuşma anında arkadaşıma deprem oluyor dedim. Aradan 4 saniye geçtikten sonra biz de sallanıyoruz dedi. Demek ki 3-4 saniye zaman içinde Mordoğan'dan sonra İzmir de sallanmış" dedi.
Artçı sarsıntılar nedeniyle endişeli olan Karaburun ve çevre köylerindeki vatandaşlar, akşam saatlerinde yeniden evlerine döndüler.
MİDİLLİ'DE BAZI BİNALARDA HASAR VAR
Reuters, Midilli'deki Plomari kasabasında bazı yapılarda hasar bulunduğunu duyurdu. Haberde, ciddi bir yıkım ya da yaralıların bulunduğu konusunda bir bilginin bulunmadığı belirtildi.
ARTÇILAR MEYDANA GELDİ
AFAD'ın verilerine göre saat 15.31'de 4.9, saat 15.35'te 3.4, saat 15.47'de 4.5 büyüklüklerinde yine Karaburun merkezli artçı sarsıntılar daha meydana geldi. Uzmanlar artçıların süreceğini belirtirken, başta İzmir olmak üzere Ege kıyısındaki merkezlerde birçok kişi ev ve işylerine girmedi. İlk depremin ardından 20'den fazla artçı sarsıntı kaydedildi.
AFAD DA AÇIKLAMA YAPTI
AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada da şöyle denildi:
"12.06.2017 tarihinde saat 15.28'de Ege Denizi İzmir Karaburun açıklarında 6.2 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. İstanbul, İzmir, Balıkesir, Manisa ve Çanakkale illeri ile yapılan görüşmelerde, depremin hissedildiği ancak can ve mal kaybına yönelik henüz bir ihbar ulaşmadığı bilgisi alınmıştır. Depremin en çok hissedildiği yer olan İzmir Dikili, Karaburun, Foça, Aliağa ilçelerinde İzmir Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü'nden ekipler keşif çalışmalarına başlamıştır. İzmir, Bursa, Sakarya, Afyon, Ankara, Manisa, Uşak ve Aydın İl AFAD'dan ekipler bölgeye sevk edilmiştir. İzmir, Aydın, Manisa ve Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı sağlık ekipleri teyakkuzda beklemektedir. Manisa lojistik deposundan 16,5 m2'lik 240 aile çadırı tedbir amaçlı bölgeye sevk edilmiştir. An itibarıyla herhangi bir can kaybı bilgisi alınmamıştır. Deprem sonrası artçı sarsıntılar devam etmektedir. Söz konusu depremin muhtemel İstanbul Depremi ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Gelişmeler AFAD Başkanlığı'nca takip edilmektedir."
İZMİR VALİSİNDEN İLK AÇIKLAMA
İzmir Valisi Erol Ayyıldız, yaptığı açıklamada, şu ana kadar kendilerine intikal eden olumsuz bir durumun, can ve mal kaybının olmadığını belirtti. İzmir İl Afet ve Acil Durum Müdürü Osman Metin Saroğlu da depremle ilgili merkeze ulaşan can kaybı, yaralanma ya da maddi hasar bilgisinin bulunmadığını, tüm ekiplerin Karaburun, Mordoğan ve kıyı yerleşimlerde incelemelerini sürdürdüğünü kaydetti.
VALİLİK, CAN VE MAL KAYBI YOK!
İzmir Valiliği, Ege Denizi'nde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından bir açıklama yaptı. Depremde can ve mal kaybının yaşanmadığı belirtilen açıklamada, "AFAD Başkanlığından alınan bilgilere göre, ilimizde bugün saat 15.28’da İzmir Karaburun açıklarında 6.2 büyüklüğünde deprem meydana gelmiştir. Depremin ardından yapılan ilk belirlemelere göre herhangi bir can ve mal kaybı bulunmamaktadır. Meydana gelen deprem nedeniyle AFAD, kaymakamlıklar, mahalli idareler ve ilgili kurumlar derhal harekete geçerek depremin muhtemel etkileri konusunda çalışmalara başlamışlardır" ifadeleri kullanıldı.
BAŞKAN KOCAOĞLU: TEYAKKUZ HALİNDEYİZ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocağolu da, "İzmir’de bize ulaşan bir problem görünmüyor ama baya şiddetli bir depremdi. Belediyede çalışıyordum, arkadaşlar dışarı çıktılar. Teyakkuz halindeyiz, bir yerde birşey olursa tüm hemşehrilerimizin yardımına koşacağız. Bekliyoruz, görevimizi yapmaya hazırız. Karaburun üs olarak görünüyor, oraya da ulaştık. Bir kayanın kayması söz konusu. Bir can veya mal kaybı görünmüyor şu anda" şeklinde konuştu.
KARABURUN KAYMAKAMI KONUŞTU
Karaburun Kaymakamı Muhammet Özyüksel "Şu an için can ve mal kaybı olmadığını söyleyebilirim. Çok şükür. Çok güçlü bir depremdi. Emin olun bulunduğumuz binanın yıkılacağını sandık. 10 saniye kadar sürdü. Çok şükür herhangi bir sıkıntı olmadı. İlçemizdeki konutlarda şu an itibarıyla herhangi bir problem yok. Ancak arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Şu ana kadar bize ulaşan bir can kaybı yok. Deprem çok güçlü olduğu için tedirginlik hakim. Halkımız da bu ani durumla baş etmeye çalışıyor, sokağa döküldüler. Onlar da tedbirli şekilde hareket ediyorlar. Kendilerine de teşekkür ediyorum sükunetli tavırlarından dolayı" dedi.
KARABURUN BELEDİYE BAŞKANI: ÖLÜ YARALI YOK
CHP'li Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, "Sevindirici olan ölen ya da yaralanan kimsenin bulunmaması. Tüm muhtarlarımızla konuştum. Küçük çaptı hasarlar var ancak büyük bir hasar yok. İlk depremin erken saatlerde olması ardından gelen artçıların büyüklüğünün düşmesiyle halk rahatladı" dedi.
KÜÇÜKBAHÇE MUHTARI HASAR OLMADIĞINI SÖYLEDİ
İzmir'in Karaburun ilçesine bağlı Küçükbahçe Mahallesi Muhtarı Ahmet Akgüloğlu da köyde herhangi bir hasar olmadığını söyledi. Çevre köylerde de bir sorun olmadığı yolunda bilgi aldıklarını belirtti.
NEDEN ÇOK ŞİDDETLİ HİSSEDİLDİ'
Prof. Dr. Şerif Barış: (Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Yer Fiziği Ana Bilim Dalı Başkanı): İkişer üçer yıl arayla 6 büyüklüğündeki depremlerin olması normal. Bulunduğumuz coğrafya bu sık depremleri yaşamaya alışmamız gerekiyor. Muhtemelen biraz derin bir deprem olduğu için gerek İstanbul'dan gerekse Atina'dan erişildi. Bu depremin artçıları bir yıl sürer. 5 - 5,3'e kadar artçı deprem olabilir. Tsunami korkusunun olmaması gerekir. Ege Bölgesi’nde kırıklı çıkıklı faylı bölgeler var. Civardaki fayları etkileyebilir, onlar da büyük değil. Başka bir büyük deprem beklentisi içerisine girilmemesi lazım.Hasarlı binalara eşya alınmak için girilmemesi, birkaç saat dışarda beklenmesi, uzmanların görüşlerinin alınması gerekiyor.
MANİSA'DA KORKU DOLU ANLAR
İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin hissedildiği Manisa'da da korkulu anlar yaşandı. Binalardakiler korkuyla kendilerini dışarı attı. Şiddetli sarsıntı sırasında yaşanan korku, güvenlik kameralarına da yansıdı. Telefon satış mağazasında çalışan personelin deprem anında kendini dışarı atması anbean kaydedildi. Deprem anında yakınlarına ulaşmak isteyenler telefonlara sarıldı. Telefon hatlarında kısa süreli kesintiler yaşanırken, vatandaşlar bir süre binalara giremedi.
TİYENLİ'DE YİNE AYNI KORKU
Daha önce 5.1 büyüklüğündeki depremle sarsılan Gölmarmara'nın Tiyenli Mahallesi'ndeki vatandaşlar da aynı korkuyu tekrar yaşadı. Gölmarmara Kaymakamı Zeyit Şener, "Bölge yeniden sarsıldı, fakat önemli bir hasar yok. Daha önce hasar oluşan evlerin bahçe duvarlarında yıkımlar olduğu haberini aldık" dedi.
CAN VE MAL KAYBI YOK
Depremle ilgili Manisa Valiliği'nden açıklama yapıldı. Açıklamada can ve mal kaybının yaşanmadığı belirtilerek, şu ifadeler yer aldı:
"Bugün saat 15.28 itibariyle Ege Denizi merkezli meydana gelen deprem sonrasında Kaymakamlıklar, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri süratle harekete geçerek sahada tarama faaliyetlerine başlamışlardır. Saat 16.15 itibariyle yapılan tespitlere göre il ve ilçe merkezlerimizde herhangi bir can kaybı ve hasar bulunmamaktadır. Kırsal mahallelerde de bu ana kadar ciddi bir hasar ihbarı veya tespiti alınmamış olmakla birlikte taramalar devam etmektedir"
MİDİLLİ DE SARSILDI
İzmir Karaburun açıklarında meydana gelen depremden hemen sonra Yunanistan'ın Midilli de 4.1 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Midilli Adası'nda yayın yayan 'www.lesvosnews.gr' ve ulusal yayın yapan 'www.protothema.gr' adlı haber sitesi, Midilli'nin Plomari köyündeki depremin ilk hasarlarını cep telefonu ile çekilen fotoğraf ve videolarla paylaştı. Depremde Midilli ve Sakız adalarındaki köylerde evlerin çatılarının ve duvarlarının yıkıldığı bazı sokakların harabeye döndüğü görüldü. Midilli şehir merkezinde ise insanlar sokaklara çıktı, bazı kişilerin ambulanslarla hastanelere ve kliniklere götürüldüğü belirtildi. Hasarların büyük bölümünün eski yapılarda olduğu ve hasar meydana geldiği belirtildi. Depremin Atina ve yakınlarında da hissedildiği belirtildi. Midilli'de okulların tatil edildiği, veliler çocuklarını almak için okullara akın ettiği duyuruldu. Midilli Belediyesi ekipleri, polis ve asker alarma geçti.
Yorum Yazın