Ege'de deprem fırtınası
EGE Denizi'nde, Richter ölçeğine göre, yaklaşık beş saat arayla 5.1 ve 5 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Depremler İzmir'in merkez ilçelerinde de hissedildi.
- Ege Postası
- 06.12.2014 - 10:12
AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı Deprem Bilgilendirme Servisi, ilk depremin saat 03.45'te Ege Denizi'nde meydana geldiğini açıkladı. Yerin 17 kilometre derinliğinde meydana gelen depremde can ve mal kaybı olmadı. Deprem İzmir'in merkez ilçelerinde hissedildi.
İKİNCİ DEPREM 5 BÜYÜKLÜĞÜNDE
Ege Denizi'nde bugün saat 08.20'de bu kez Richter ölçeğine göre, 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Ege kıyılarında da hissedildi.
Ege Denizi Midilli açıklarında sabaha karşı 03.45'de meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremden sonra saat 08.20'de yine Ege Denizi'nde bir deprem daha oldu. Deprem Ege'ye kıyısı olan Çanakkale, Balıkesir'in ilçeleri ve İzmir'de hissetti. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 5, erinliğini de 13.4 kilometre olarak açıkladı. Dehrem kıyı kentlerinde hafif hissedildi. Deprem, hasar veya paniğe neden olmadı.
Alsancak Semti'nde taksici, 52 yaşındaki Yücel Gezer depremin çok kuvvetli hissedildiğini belirterek, "Çok korktuk, irkildik" dedi. Sokakta yürüdüğü sırada depremi hissettiğini söyleyen 60 yaşındaki Oğuz Topçuoğlu ise, "Çok şiddetli bir depremdi. Tedirgin olduk, Allah daha büyüğünden korusun" diye konuştu.
PROFESÖRDEN KRİTİK UYARI
Ege Denizi'nde son 7 saatte 3'ünün büyüklüğü 4'ün üzerinde, Midilli Adası civarında 37 deprem kaydedildi. Sabah saatlerinde 5 şiddetinde iki depremin ardından saat 10.36'da 7,83 kilometre derinliğinde 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremler İzmir, Balıkesir, Çanakkale çevresinde yaşayanlara korku yaşatırken Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan önemli açıklamalar yaptı.
10 yıldır Midilli Karaburun Foça üçgeninde deprem olacağını söylediğini belirten Ercan, “2011’de üç sene içinde Midilli’nin güneyinde vuracak dedim. Tam dediğim gibi oldu. Depremin olduğu yer de tam isabet oldu. Ancak arka arkaya olması bilimsel olarak da şaşırtıcı olarak gidiyor. Burada beklediğim deprem daha büyüktü. 6.5’ten daha büyük 7.3 civarında bekliyorum. Bugün meydana gelen depremler bu üçgendeki gerginliğin bittiğini sanmıyorum. ‘Ben gerginim daha büyük bir depremle gelerek vuracağım’ diyor“ dedi.
EN KÖTÜ SENARYO 7.3
Ercan, depremin alışılmışın dışında seyrettiğini de kaydederek şunları söyledi:
“Genelde büyükten sonra küçükler olur ya da küçükten sonra büyük. Burada gerginlik boşalımında bir olağan dışılık var. Bu gelecek hafta oradaki davranışı açısından önemli ve izlenmesi gerek. Derinliğin 7-8 kilometrede olması Ege’deki gevrek kabukluğun kırılması olduğunu gösteriyor. Bu kırılma sürecektir. Gerginlik güney batı Ege’de sürerken orta Ege’ye sıçradı. Deprem kolyesi dediğim bir bölge var. Gerek Yunanistan kıyıları, gerek Trakya kıyıları ve gerekse Batı Anadolu kıyılarından Rodos ve Girit üzerinden tam bir gerdanlık gibi. Ben buna deprem gerdanlığı diyorum. Bugüne kadar hep batı ve güneyi etkilerdi, Şimdi ilk defa orta kısımda bir deprem etkinliği görülüyor. En kötü senaryoya göre burada 7.3 bir deprem olursa İzmir ve çevresi bunu 6, 6.5 büyüklüğündeymiş gibi duyumsayacak. Bana göre bu deprem bilimsel açıdan fevkalade önemli. İzmir’le ilgili de ümit verici. Beklenen depreminde Midilli’nin güneyinde Yunan sularında oluşu Türkiye’nin daha az etkileneceğini gösteriyor. Burada 6.5 civarı büyüklüğünde hissedileceğini gösteriyor. Ancak yine de bir an önce kentsel dönüşümü hızlandırmak gerek.”
SAAT KULESİ YIKILMIŞTI
Öte yandan 5.2 şiddetindeki 1974 İzmir Depremi sırasında kentin simgesi saat kulesi bile hasar almış kulenin saat kadranları üzerindeki son kat yıkılmış ve saat depremin oluş saati olan 02:04'te durmuştu
En son kenti etkileyen 2005 depremi ise 17-20 Ekim arası üç gün sürmüş 5.7, 5.9 arası depremlerin dışında 100’ü aşkın artçı meydana gelmiş can kaybı ve önemli mal kaybı olmamıştı.
Yorum Yazın