Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ege'de mülteci faciası; iki botta 31 ölü

Ege'de mülteci faciası; iki botta 31 ölü

Balıkesir'in Ayvalık İlçesi Altınova Mahallesi’ndeki sahile ve İzmir'in Dikili İlçesi Kumburnu mevkiinde kıyıya çocuk ve kadınların da bulunduğu toplam 31 kişini cesedi vurdu. Öte yandan İzmir'in Dikili İlçesi’nden yola çıkan umut yolcularının içinde bulunduğu lastik bot da su alıp battı, Afgan uyruklu 2 kadın yaşamını yitirdi. Didim'den Yunanistan'a geçmek isteyen bir başka kaçak botunun batması sonucu Suriye uyruklu 2 yaşındaki Khalid isimli çocuk, hipotermiye girerek öldü. Felaket: Ege Denizi'nde bir günde üç facia

  • Ege Postası
  • 05.01.2016 - 10:32
İzmir'in Dikili İlçesi ile Balıkesir'in Ayvalık İlçesi Altınova Mahallesi arasında kilometrelerce uzanan kumsal mülteci faciasına sahne oldu. Midilli'ye geçmeye çalışan 2 lastik botun fırtına yüzünden alabora olması sonucu aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun bulunduğu 31 mültecinin cesedi sahile vurdu. Kurtarılan 12 mülteci, Midilli'ye çok yaklaştıklarını, Yunan Sahil Güvenlik Botu'nun kendilerini yakalayınca Türk karasularına doğru yönlendirdiğini, bu sırada şiddetini arttıran fırtına yüzünden sulara gömüldüklerini anlattı. 



Olumsuz hava koşulları, soğuk, fırtına yüzünden son günlerde mültecilerin Ege kıyılarından Yunan adalarına geçişi hız kaybetti. Ancak günlerdir denize açılmayı bekleyen bir grup mülteci bu sabah saat 05.00 sıralarında İzmir'in Dikili ilçesi ile Balıkesir'in Ayvalık İlçesi, Altınova mahallesi arasında kalan sazlık bölgeden Midilli adasına geçmek üzere hareket etti. Ancak iki bot da şiddetini arttıran fırtına yüzünden alabora oldu, onlarca sığınmacı üzerlerinde incecik can yelekleriyle Ege'nin soğuk sularında saatlerce can pazarı yaşadı. 

Facianın ilk sinyali Altınova'nın Fenerönü mevkiinde minik bedenlerin kumsala vurmasıyla ortaya çıktı. Kısa süre içinde onlarca mültecinin cansız bedeni sahile vurdu. Jandarma ve Sahil Güvenlik ilk ihbarın ardından bölgede arama, kurtarma faaliyetine başlarken, 2 yaşında bebeklerin de bulunduğu mülteci cesetleri Bodrum'daki Aylan bebeği hatırlattı. Bir süre sonra da Fenerönü açığındaki mendireğe 6 mültecinin yüzerek çıktığı görüldü. Fırtına yüzünden Sahil Güvenlik botu mendireğe yanaşamadı. Helikopterle kurtarma çalışmasına başlanırken mültecilerin bazıları yüzerek kıyıya ulaştı. Hipotermiye giren mültecilere bölgedeki yazlıkçılar kapılarını açtı. 



DİKİLİ TARAFINDA DA AYNI MANZARA 
Kilometrelerce uzanan kumsalın Dikili tarafından da öğleye doğru kötü haber geldi. Burada da kıyıya cesetler vurmaya başlayınca arama kurtarma faaliyeti bu bölgeye kaydırıldı. Kumsalın Dikili tarafında da 8 ceset belirlendi. Jandarma yetkilileri cesetleri tek tek ceset torbalarına koyarak bölgedeki hastanelerin morglarına gönderdi. 

Sahil Güvenlik ve Jandarmanın saatler süren çabası sonucunda faciadan 12 mültecinin kurtulduğu, Ayvalık tarafında 23, Dikili tarafında da 8 olmak üzere, iki botun alabora olması sonucu 31 sığınmacının hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Ölenler arasında 6 aylık hamile bir kadın, küçük çocuklar, gençler, kadınlar olduğu görüldü. Ölenlerin hangi ülke vatandaşı olduğu henüz belirlenemezken, kurtarılan 12 mültecinin Irak ve Cezayir uyruklu olduğu anlaşıldı. 



YUNAN SAHİL GÜVENLİĞİ'NİN MÜDAHALESİ İDDİASI
Midilli'ye geçmek isterken Türk Sahil Güvenliği'nin bugüne kadar kurtardığı mültecilerden bazıları defalarca Yunan Sahil Güvenliği'nin yakaladığı botlarının patlatılarak Türk karasularına bırakıldığı yolunda ifade verdi. Kurtarılan 12 mülteciden de benzer ifade gerdi. Edinilen bilgiye göre mülteciler, Midilli'ye yaklaştıkları sırada Yunan Sahil Güvenlik Botu'nun kendilerini fark ettiğini, Türk karasularına dönmeye zorladığını, bir süre sonra da şiddetini arttıran fırtına yüzünden Türk tarafına sürüklenirken botlarının alabora olduğunu anlattı.



İŞE YARAMAZ CAN YELEKLERİ 
Bu arada kıyıya vuranların tamamında can yeleği takılı olmasına rağmen işe yaramadığı da ortaya çıktı. Atılan can yeleklerinden birinin içini açan yetkililer, atık malzemelerle doldurulmuş olduğunu gördü. Bu can yelekleri ile metrelerce yükselen dalgalı denizde hayatta kalmamın mümkün olmadığı da belirtildi. Meteoroloji yetkilileri Ege'de şiddetli lodosun etkisini bir süre daha sürdüreceği uyarısında bulundu.




DİKİLİ'DE KAÇAK BOTU BATTI: 2 ÖLÜ
İzmir'in Dikili İlçesi'nden yola çıkan umut yolcularının içinde bulunduğu lastik bot, su alıp batarken; Afgan ve İran uyruklu 56 kişi, Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarıldı. Afgan uyruklu iki kadının cesedine ulaşıldı. 

Dikili'den kaçak dışı yollarla Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçmek isteyen 58 umut yolcusunun içinde bulunduğu lastik bot, dün sabah su alıp battı. Suya düşen kaçaklar, korkulu anlar yaşadı. Devriye görevi yürüten Sahil Güvenlik ekipleri, kaçak grubu fark edip bölgeye yöneldi. 56 umut yolcusu kurtarılırken; Afgan 2 kadının cesedine ulaşıldı. Vücut ısısı aşırı derece düşen ve hipotermiye giren bazı kaçaklar, Dikili Devlet Hastanesi'ne ambulanslarla kaldırılarak tedaviye alındı. Ölen kadınların cesetleri ise aynı hastanenin morguna kaldırıldı. Tedavisi tamamlanan ve sağlık durumu iyi olan kaçakların daha sonra emniyete teslim edildi. 



UMUT YOLCULUĞU YİNE BİR ÇOCUĞA MEZAR OLDU 

Aydın'ın Didim İlçesi'nden Yunanistan'ın Leros Adası'na geçmek izteyen Suriyeli 20 umut yolcusunun içinde bulunduğu lastik bot, fırtınada alabora oldu. Uluslararası sularda Türk ve Yunan Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarılan kaçaklardan;



Suriye uyruklu 2 yaşındaki Khalid isimli çocuk, hipotermiye girerek öldü.



Yunanistan'da yayın yapan 'www.iefimerida.gr' adlı sitenin haberine göre; Aydın'ın Didim İlçesi yakınlarından bindikleri 6 metrelik lastik bot ile Yunanistan'a ait Leros Adası'na geçmeye çalışan Suriye uyruklu 20 umut yolcusunun içinde bulunduğu lastik bot, bu sabah uluslararası sularda alabora oldu.



Bölgedeki balıkçıların kaçakları fark etmesi üzerine durum Sahil Güvenlik ekiplerine bildirildi. Türk ve Yunan Sahil Güvenlik ekipleri, bölgeye hareket etti. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 20 kaçak, Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarıldı. Grup içinde hipotermiye giren 2 yaşındaki 'Khalid' isimli Suriyeli çocuk, kurtarıldıktan 3 saat sonra yaşamını yitirdi. Ölen çocuğun annesine henüz ölüm haberinin verilmediği belirtildi.



Ölen çocuğun kız kardeşinin sağlık durumunun iyi olduğu ifade edildi. Çocuğun cesedinin otopsi yapılmak üzere Samos Adası'na götürüldüğü belirtildi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.