Egeli ihracatçı, baharat yolunu kısalttı
KEKİK, defne, adaçayı, biberiye gibi pek çok ürünü yurtdışına ihraç eden Egeli üreticiler, daha önce dolaylı mal sattıkları ülkelerle yeni ulaşım ve iletişim olanakları sayesinde direkt ticarete geçince hem kazancını artırdı hem zamandan tasarruf etmeye başladı. Sektör bu durumu "Baharat yolumuz kısaldı" diyerek anlattı.
- Ege Postası
- 16.10.2012 - 12:15
Bu ürünlerin çoğunun doğadan temin edildiğini ancak son dönemlerde kekik ve defne üretiminin başlamasıyla önemli atılımlar gerçekleştiğini kaydeden Tarakçıoğlu, toplama, ayıklama, temizleme ve kurutma gibi aşamalarla ilgili üreticilerin sürekli olarak bilinçlendirildiğini, bu konularda Bakanlıkla koordineli bir şekilde çalıştıklarını vurguladı.
ALMANYA VE HOLLANDA ARADAN ÇEKİLDİ
Mahsullerin yeni çıktığı bu dönemden aralık ayına kadar hareketli bir dönem geçirdiklerini, yılbaşında azalan hareketliliğin yine nisan ayına kadar devam ettiğini aktaran Tarakçıoğlu, ülke tarımındaki genel sıkıntının kendilerine de yansıdığını, bazı ürünlerin rekoltelerinde azalmalar yaşandığını ifade etti. İhracat pazarlarıyla da ilgili bilgi veren Tarakçıoğlu, başlıca pazarları olan Avrupa'ya satışta şu anda herhangi bir sıkıntının olmadığını kaydetti. Fiyatların yükselmesinden kaynaklı kısa bir süre durgunluk olduğunu, ancak bunun aşıldığını dile getiren Tarakçıoğlu, şunları söyledi:
"Yeni pazarlar konusunda ise fuarlar çok etkili oldu. Bizden daha evvel dolaylı şekilde ürün alanlar şimdi direkt almaya başladı. Önceden Alman ve Hollandalı ithalatçılar bizden baharatları alır, satardı. Şimdi biz direk satmaya başlıyoruz. Güney Afrika pazarının önü bu şekilde açıldı. Hollanda'nın satış yaptığı pek çok ülke ile de aracı ortadan kalkıyor. Yani baharat yolu kısalıyor. Bunun nedeni de iletişimin ve ulaşımın bu kadar gelişmesi. Aracıların ortadan kalkması ciroları da olumlu etkiliyor."
KEKİK KOKUSU EGE VE AKDENİZ'E YAYILACAK
Denizli'de yaygın bir şekilde üretilen kekiğin daha fazla yerde üretilmesi için de çalışma yürütüldüğünü kaydeden Tarakçıoğlu, "Kekik üretimi bir bölgede sıkıştı kaldı. Talebe yanıt verebilmek için üretimi yaygınlaştırmamız gerekiyor. Ege ve Akdeniz Bölgesi'nin pek çok yeri kekik üretimine uygun. Antalya ve Mersin'e kadar pek çok kekik üretim alanı açılabilir. Örneğin Muğla doğal kekiğin en çok olduğu bölgelerden biri ama tercih meselesi. Üreticiye verimli topraklarda kekik üretimi yapmak cazip gelmeyebiliyor. Daha çok kıraç araziler tercih ediliyor" bilgisini verdi. (dha)
Yorum Yazın