Eğitimde eşitsizlik isyanı: Özel okul sahipleri değil öğrenci düşünülsün
Eğitim Sen İzmir 5 No'lu Şube Başkanı Özcan Çetin, geçtiğimiz gün uzaktan eğitime ve LGS’ye ilişkin açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un söylemlerini sert bir dille eleştirdi. Eğitimde fırsat eşitliğinin yaratılmadığını ve eşitsizliğin daha da derinleştiğini belirten Başkan Çetin, “MEB aldığı kararlarda ve uygulamalarında özel okul sahiplerini değil öğrencilerin üstün yararını gözetmek durumundadır” dedi.
- Ege Postası
- 13.12.2020 - 19:12
EGEPOSTASI- Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, uzaktan eğitim sisteminin başarılı bir şekilde işlediğini, öğrencilerin ulaşabileceği birçok kaynak olduğunu ifade etmiş ve eğitimcilerle alınan ortak karar neticesinde LGS’ye girecek öğrencilerin müfredatın tamamından sorumlu olacağını söylemişti.
Bakan Selçuk’un açıklamalarını eleştiren Eğitim Sen İzmir 5 No'lu Şube Başkanı Özcan Çetin, uzaktan eğitim sistemiyle, eğitimdeki eşitsizliklerin daha da derinleştiğini ve birçok öğrencinin teknik yetersizlik nedeniyle eğitim alamadığını söyledi. Nakil işlemlerinin durdurulması üzerinden Bakan Selçuk’a seslenen Çetin, “MEB aldığı kararlarda ve uygulamalarında özel okul sahiplerini değil öğrencilerin üstün yararını gözetmek durumundadır” ifadelerini kullandı.
“Milli Eğitim Bakanının yaptığı son açıklamalar uzunca bir süredir dile getirdiğimiz eleştirilerde ne kadar haklı olduğumuzu göstermektedir” diyen Başkan Çetin, pandemiyle birlikte eğitimde zaten var olan eşitsizliğin daha da derinleştiğini belirterek, “Uzaktan eğitime erişim başta olmak üzere yaşanan pek çok sorunun yoksullukla ilişkisini kurduk. Yoksulların, çocuk işçilerin, mülteci çocukların, mevsimlik tarım işçisi ailelerin çocuklarının, kız çocuklarının, anadili Türkçe olmayan çocukların ve özel eğitime gereksinimi olan çocukların yaşadıkları eşitsizlikleri sürekli olarak gündemde tutmaya çalıştık. Milli Eğitim Bakanının yaptığı açıklamada yaşanan eşitsizliklerin MEB tarafından yok sayıldığını, sorun olarak kabul edilmediğini bir kez daha gördük. Bir sorunun çözülebilmesi için öncelikle onun sorun olarak kabul edilmesi gerekmektedir. Milli Eğitim Bakanı, sanki tüm öğrenciler eşit koşullara ve olanaklara sahipmiş gibi, öğrencilerin tüm kazanımlardan sorumlu olacağını belirtti. Özellikle LGS’de öğrencilerin tüm kazanımlardan sorumlu olacak olması öğrencilerin geleceklerini olumsuz etkileyecektir. Uzaktan eğitime erişimi olmayan öğrencilerin LGS’de durumunun ne olacağı sorulduğunda ise EBA altyapısının güçlendirildiği ve EBA TV’de her konunun bulunduğu, bundan dolayı da sınavda sorun olmayacağını anlatmaya çalıştı. Sayın bakan bu düşüncesinin eğitimcilerin ortak görüşü olduğunu ve bu konuda bir mutabakat oluştuğunu belirtti” diye konuştu.
“TARAFIMIZ ÖĞRENCİLERİMİZİN YANIDIR”
Eğitim-Sen olarak verilen kararı doğru bulmadıklarını ifade eden Çetin, “Tarafımız öğrencilerimizin ve halkımızın yanıdır. Öğrencilerimizin üstün yararını gözetmeyen, eşitsizlikleri yok sayan ve yaşanan sorunlara çözüm üretmeyen politikalara karşı mücadelemiz aralıksız olarak devam edecektir. Öğrencileri eleyen ve yarıştıran her eğitim sistemine karşı olduğumuzun bilinmesi gerekmektedir. Her öğrencinin istediği okul türünde ve okulda eğitim alması en temel haktır. Yapılan açıklamada öğrencilere 150 bin tablet dağıtıldığı ve 300 bin tabletinde Aralık ayında yapılacağı belirtildi. Şeffaflık ve bilginin zamanında verilmesi var olan durumu değerlendirmek için ön koşuldur. Bu nedenle söz konusu tabletlerin nerede ve kimlere dağıtıldığını bilmek istiyoruz. Tablet dağıtılacak öğrencilerin belirlenmesinde kullanılan ölçülerin kamuoyu ile paylaşılması gerekmektedir. Bazı illerde gelen okullardan tablet satın alınmasına dair taleplerin olduğuna dair iddialarında MEB tarafından açığa kavuşturulmalıdır” dedi.
Son olarak Milli Eğitim Bakanı’nın önceliğinin öğrenciler olması gerektiğinin altını çizen Başkan Çetin, şunları söyledi; “Milli Eğitim Bakanı kendisine öğrenci nakillerinin özel okullar istediği için durdurulup durdurulmadığına dair soruya ise açık ve kesin bir cevap vermeyerek aslında eleştirilerimizin haklılığını göstermiş oldu. MEB aldığı kararlarda ve uygulamalarında özel okul sahiplerini değil öğrencilerin üstün yararını gözetmek durumundadır. Özel okulların öğrenci kaybetmemesi için öğrenci nakillerini durduran MEB’in hızla bu yanlıştan dönmesi ve nakilleri açması gerekmektedir. Öğrencilerin hangi eğitim kurumunda eğitim alacağını seçme özgürlüğü engellenemez.”
Yorum Yazın