Dolar 35,8440
%0.2
Euro 37,2194
%-0.26
Altın 3.228,840
%0.41
Bist-100 10.004,00
%-0.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Eksikliği otizm hastalığına yol açan proteinin yeni rolü keşfedildi

Eksikliği otizm hastalığına yol açan proteinin yeni rolü keşfedildi

Uluslararası Antalya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hilal Kazan(28), doktora çalışmasında otizm hastalığı ile ilişkili olan RBFOX1 proteininin yeni bir rolünü söyledi. Uluslararası araştırmacıların...

  • Ege Postası
  • 18.07.2013 - 14:17
Uluslararası Antalya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hilal Kazan(28), doktora çalışmasında otizm hastalığı ile ilişkili olan RBFOX1 proteininin yeni bir rolünü söyledi. Uluslararası araştırmacıların da katkı sağladığı projede RNA moleküllerinin sentezlenmesinden proteine dönüşmesine kadar geçen süreci kontrol eden birçok şifre bulundu.

Uluslararası araştırmacıların da katkı sağladığı 5 yıllık çalışma, dünyanın en prestijli dergilerinden Nature'da yayımlandı. Haftalık uluslararası bilim dergisi Nature’nin 11 Temmuz 2013 tarihli 7 bin 457. sayısında yer alan makaleyle ilgili bilgi veren Kazan, insan geninde yüzlerce RNA'ya bağlanan protein olduğunu ve bunların çok önemli olduğunu söyledi. Kazan, proteinlerle ya da bu proteinlerin RNA'da bağlandıkları noktalarla ilgili düzensizliklerin birçok hastalığa neden olabildiğini açıkladı. Söz konusu doktora çalışmasıyla elde edilen bilgilerin bu tür hastalıkların oluşum nedenlerini anlamaya yardımcı olacağını aktaran Kazan, ayrıca tedavi yönetiminde de önemli rol oynayacağını kaydetti.

Otizm hastalığıyla ilişkili RBFOX1 proteinin de yeni bir rolünü keşfettiklerini belirten Kazan şunları söyledi: “RBFOX1, otizm hastalarının beyinlerinde olması gerekenden daha az bulunuyor. Bu proteinin RNA'ların işlenmesinde (splicing) görev aldığı biliniyordu. Biz bu proteinin RNA'ların istikrarını da kontrol ettiğini bulduk. Bu yeni fonksiyon, otizme neden olan biyolojik mekanizmaları ve otizmin belirtilerini daha iyi anlamamızı sağlayacak. Ayrıca, otizme karşı tedavi geliştirilmesinde de fayda sağlayacak.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.