Dolar 33,9917
%-0.21
Euro 38,0034
%0.26
Altın 2.829,400
%0.95
Bist-100 9.976,00
%2.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Emekliye yeni maaş sistemi

Emekliye yeni maaş sistemi

Eylül ayıyla birlikte ekonomi gündemi yoğunlaşırken Orta Vadeli Program (OVP) da gündeme gelecek. OVP'de yer alan çalışmalardan birisi de emeklilere yönelik olacak. Çalışmayla prim gün sayısının emekli aylığını etkilemesi bekleniyor. İşte emeklinin yeni maaş sistemi.

  • Ege Postası
  • 31.08.2024 - 10:07

Eylül ayı ekonomi açısından yoğun bir ay olacak. Büyüme, ihracat ve enflasyon rakamlarının açıklanacak olmasının yanı sıra Orta Vadeli Program'da (OVP) gündeme gelecek. Eylülde piyasalar açıklanacak verilere ve OVP'ye kitlenecek.

Türkiye'deki emeklilik sistemi, şu anda yaklaşık 16 milyon emekli dosyasıyla çalışıyor. Mevcut durumda her 1.8 çalışana bir emekli düşerken, ideal oran 4 çalışana 1 emekli olarak belirlenmiş durumda.

 

OVP'de, emeklilik sistemine yönelik bir dizi düzenleme yapılması planlanıyor. Bu düzenlemelerle, sigortalıların sistemde daha uzun süre kalmaları teşvik edilecek. Ayrıca, emeklilik maaşı hesaplama yöntemlerinde de değişiklikler öngörülüyor.

 

Yeni model ile, sadece prim ödemeleri değil, aynı zamanda çalışma gün sayıları da maaş hesaplamalarında dikkate alınacak. Böylece, daha yüksek emekli maaşı almak isteyenler sistemde daha uzun süre kalmayı tercih edecekler.

 

Mevcut emeklilik hesaplama sistemi, 1999 öncesi, 1999-2008 arası ve 2008 sonrası olmak üzere üç ayrı dönem için farklı hesaplamalar yapıyor. Bu hesaplamalar, dilekçe verilen tarihe göre belirlenen güncelleme katsayısı ile güncellenerek maaş belirleniyor.

 

Yeni düzenleme ile maaş hesaplamalarında kullanılan güncelleme katsayılarının sabitlenmesi düşünülüyor. Bu değişiklik, yıllık maaş farklılıklarını ortadan kaldırarak daha tutarlı bir maaş sisteminin oluşmasına katkı sağlayacak. (Halk Tv)

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.