Dolar 34,2398
%0.28
Euro 37,6309
%-0.37
Altın 2.922,340
%0.22
Bist-100 9.109,00
%2.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Emniyet kemerini takın, hızı azaltın, kaza riskiniz düşsün

Emniyet kemerini takın, hızı azaltın, kaza riskiniz düşsün

Trafikten Sorumlu Bursa İl Emniyet Müdür Yardımcısı Süleyman Kutay, trafikte 'hız ve ölüm' arasında direkt ilişki olduğunu belirterek, “Aracın hızını kontrol etmek, kazaları önleyebilir ve meydana gelebilecek kazalarda oluşabilecek...

  • Ege Postası
  • 30.05.2013 - 11:48
Trafikten Sorumlu Bursa İl Emniyet Müdür Yardımcısı Süleyman Kutay, trafikte 'hız ve ölüm' arasında direkt ilişki olduğunu belirterek, “Aracın hızını kontrol etmek, kazaları önleyebilir ve meydana gelebilecek kazalarda oluşabilecek zararı ve kayıpları azaltarak olumsuz etkiyi azaltabilir.” dedi.

İl Emniyet Müdür Yardımcısı Süleyman Kutay, kara yolu üzerindeki gerçek hız ortalamasının azaltılmasının gözle görülür olumlu sonuçları olduğunu anlattı. Kutay, tüm dünyada özellikle yüksek gelir grubundaki ülkelerde yapılmış pek çok araştırmanın hız ve kaza riski arasındaki ilişkiyi açıkça gösterdiğini dile getirdi. Kutay, araştırmaların, tutarlı olarak kaza, yaralanma ve ölüm oranlarının hız arttıkça yükseldiğini, azaldıkça düştüğünü gösterdiğine dikkat çekti. Bursa Emniyet Müdür Yardımcısı Süleyman Kutay, şunları kaydetti:

“Ortalama hızın yüzde 5 artması, yaklaşık olarak tüm yaralanmalı kazalarda yüzde 10, ölümlü kazalarda ise yüzde 20 düzeyinde artışa yol açmaktadır. Araç ne kadar yüksek hızla seyrediyorsa çarpma anında transfer edeceği mekanik enerji de o kadar yükselmekte, kaza anında bu enerjinin transfer edildiği araç, aracın içinde bulunan insanlar ve aracın çarptığı yaya, araç ya da engel o kadar zarar görmektedir. Saatte 80 kilometre hızla seyreden bir araçta bulunan bir kişinin ölme ihtimali, saatte 30 km hızla giden bir araçta bulunan bir kişiye göre 20 kat daha fazladır. Yayalar ve bisikletliler gibi, daha savunmasız yol kullanıcıları söz konusu olduğunda kaza sonucu çok daha ağır olabilmekte; yayaların kendilerine 30 kilometre saat ya da daha düşük hızda giden bir araç çarptığı zaman hayatta kalma ihtimali yüzde 90 iken, aracın saatte 45 kilometre hızda olması halinde hayatta kalma ihtimali yüzde 50’ye düşmektedir. Saatte 80 kilometre hızda giden bir aracın çarpması halinde ise yayanın hayatta kalma ihtimali hemen hemen yok gibidir.”

EMNİYET KEMERİ TAKMAMANIN MADDİ CEZASI 77 LİRA

Kaza ihtimali ve kaza sonuçları ile ilişkisi nedeniyle hızın, temel bir risk faktörü olarak kabul edildiğini vurgulayan Süleyman Kutay, yüksek gelir grubundaki ülkelerde hızın kara yolunda meydana gelen kazaların yüzde 30’unda etkili bir faktör iken, düşük ve orta gelirli ülkelerde kara yolunda meydana gelen kazaların yaklaşık yüzde 50’sinde temel etken olduğunu söyledi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, 2013’ü hız ve emniyet kemeri yılı ilan ettiğini anlatan Kutay, "Denetimlerin yüzde 50 artırılması öngörülüyor. Ekiplerimiz, hız ve emniyet kemeri kullanımına hassasiyet gösteriyor. Emniyet kemerini takmamanın maddi cezası 77 TL ama muhtemel kazalarda ödenemeyecek kayıplara sebep oluyor. Çocuk bağlama sistemleri kullanma zorunluluğu, yönetmelikler gereği emniyet kemeri veya isofix sistemi bulundurma zorunluluğu olmayan araçlarda aranmaz. Bu araçlarda çocukların arka koltuklarda taşınması zorunludur. Sağlık sorunları nedeniyle emniyet kemeri takamayacak kişilerin resmi veya özel sağlık kuruluşlarından emniyet kemeri takamayacağına dair sağlık raporu almaları gerekir. Bu kişiler raporda belirtilen süre zarfında emniyet kemeri takmaktan muaf tutulur. Bu raporların görevlilerce istenildiğinde, ilgili tarafından gösterilmesi zorunludur." dedi.

KİME NE KADAR CEZA VERİLİYOR'

Karayolları Tarfik Kanunu'nun 51. maddesine göre, sürücülerin yönetmelikte belirtilen hız sınırlarını aşmamak zorunda olduklarını hatırlatan Kutay, şöyle devam etti: "Hız ölçen teknik cihaz veya çeşitli teknik usullerle yapılan tespit sonucu hız sınırlarını; yüzde 10'dan yüzde 30'a (otuz dahil) kadar aşan sürücülere 166 lira, (peşin ödemede 124,50 TL) yüzde 30'dan fazla aşan sürücülere 343 lira (peşin ödemede 257,25 TL) para cezası uygulanır. Hız sınırlarını yüzde 30'dan fazla aşmak suretiyle ihlal suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içerisinde aynı kuralı beş defa ihlal ettiği tespit edilenlerin sürücü belgeleri bir yıl süreyle geri alınır. Süresi sonunda psiko-teknik değerlendirmeden ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçirilerek sürücü belgesi almasına mani hali olmadığı anlaşılanların belgeleri iade edilir. Hız sınırlarının aşılıp aşılmadığını, tespit etmekte kullanılan cihazların yerini tespit veya sürücüyü ikaz eden her türlü cihazın imali, ithali ve araçlarda bulundurulması yasaktır."



Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.