Dolar 34,6425
%0.02
Euro 36,7144
%0.33
Altın 2.937,070
%0.01
Bist-100 9.640,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Emniyet müdüründen ailelere tüyolar

Emniyet müdüründen ailelere tüyolar

Anne ve babalar için çocuklarının uyuşturucu kullanıp kullanmadığını anlamanın ilk yolunun gözlerine bakmak ve çocuğunu iyi tanımak olduğu belirtildi.

  • Ege Postası
  • 26.03.2014 - 11:12
İstanbul Adile-Sadullah Polis Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi, Adli Bilimler Uzmanı ve Bağımlılık Danışmanı Emniyet Müdürü Zafer Ercan, İzmir Üniversitesi öğrencileri ile bir araya geldi, önemli açıklamalarda bulundu. 
“İnsana sonsuz, bağımlılığa sıfır tolerans” sloganıyla her türlü bağımlılığa karşı mücadele veren Adli Bilimler Uzmanı ve Bağımlılık Danışmanı Emniyet Müdürü Zafer Ercan, "bağımlılığa giden yola açılan ortamlarda bulunmamak önemlidir" dedi.
Uyuşturucu bağımlılığıyla ilgili yedi kitabı bulunan, Pars Kiraz Operasyonu sinema filmi ile Pars Narkoterör dizilerinin narkotik danışmanlığını, Arka Sıradakiler ve Çocuklar Duymasın dizilerinin konuk metin yazarlığı ve birer bölüm oyunculuğunu yapan Ercan, konuşmasına, “Bir kereden bir şey olmaz, labirentin sadece girişidir” sözleriyle başladı ve “Paketinizde kaç sigara kaldığını kontrol ediyor ve sigara alacağınız bakkal için yolunuzu hesaplayarak evinizin kapısından çıkıyorsanız, siz bir bağımlısınız demektir” dedi.
Anne ve babalara uyarılarda bulunan Ercan, sözlerine şöyle devam etti: “Çocuğunu tanıyan, alışkanlıklarını bilen bir anne ya da baba çocuğunun gözlerinin içine bakmalıdır. Gözbebekleri normalden çok büyükse uyarıcı, çok küçükse uyuşturucu kullanıyor olabilir. Eğer toplu iğne başından bile küçük gözbebekleri görüyorsanız, hemen hastaneye başvurun, ölümle karşı karşıya olabilirsiniz.”
Ercan’a sunumunda eşlik eden İzmir Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve oyuncu Volkan Severcan da, öğrencileri, bir bağımlının yaşamından kesitler sunan 27 Mart Dünya Tiyatro Gününde İzmir Özel Fatih Koleji Kültür Merkezi’nde sergileyecekleri “Sersefil (Korkuyorum Sevgilim)” oyununa davet etti. Sunumu sonunda Ercan’a plaketini Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd.Doç. Dr. Elif Öztürk Yılmaztekin takdim etti.
Uyuşturucu ve uyarıcı satanların hiçbirinin bağımlı olmadığına dikkat çeken Zafer Ercan, şunları söyledi: “Hiç başlamamaktan önce bağımlılığa giden yola açılan ortamlarda hiç bulunmamak en önemlisidir. Arkadaşlık, özenme, zaaf, sanal reklam ve bedava teklif edilen ilk deneyim sona giden labirentin giriş kapısını açıyor.” 
Ercan, aile içi şiddet ve huzursuzluğun, çocuğu ile yapıcı iletişim kurmayan anneler ve işini bahane ederek işi bitse de eve dönmeyen, çocuğu ile ilgilenmeyen babaların çocuklarını çok daha kolay bağımlılık batağına kaptırdıklarını anlattı. Anne ve babaların çocukları ile kuracakları iyi ilişkilerin, bu yolun girişindeki ilk engelleri oluşturduğunu anlatan Ercan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gözler, bağımlılık konusunda yalan söylemez. Çocuğunu tanıyan, alışkanlıklarını bilen bir anne ya da baba çocuğunun gözlerinin içine bakmalıdır. Gözbebekleri normalden çok büyükse uyarıcı, çok küçükse uyuşturucu kullanıyor olabilir. Eğer toplu iğne başından bile küçük gözbebekleri görüyorsanız hastaneye başvurun, ölümle karşı karşıya olabilirsiniz. Çünkü, uyuşturucu çocuğunuzun gözlerinden size bakıyor.”
Piyasaya sokulmak istenen tüm ürünlerin ilk denemelerinin sigara üzerinden yapıldığını hatırlatan Ercan, doktor tavsiyesi olmayan ağrı kesicilerin bile kullanılmaması gerektiği konusunda öğrencileri uyardı. 2013 yılında madde bağımlılığı nedeni ile Türkiye’de 7 kişinin hayatını kaybettiğini ve bu kayıplarının tamamının temelinde Bonzai adı ile bilinen maddenin bulunduğunu belirten Ercan, aynı madde nedeniyle felç ve benzeri pek çok kalıcı rahatsızlıkla karşılaştıklarını söyledi.

NARKOTERÖR
Dünya üzerinde uyuşturucudan kazanılan paranın 600 milyar dolar olduğu bilgisini paylaşan Ercan, “Madde kullanmak, teröre destek vermektir. Kullandığınız her madde ile siz aslında terörün finansörüsünüz çünkü uyuşturucudan kazanılan tüm para teröre gidiyor” dedi. Bir bağımlının kendisine ve ailesine aylık maliyetinin 7000 TL dolayında olduğunu ifade eden Ercan, “Hırsızlık ve fuhuşla başlayan ve cinayete hatta teröre kadar devam eden tüm suçların başlangıcında madde bağımlılığını görebilirsiniz” dedi.
Türkiye’de madde bağımlılığı yaşının son yıllarda 10-11 seviyesine kadar indiğini ifade eden Öğretim Görevlisi ve oyuncu Volkan Severcan da şöyle konuştu: “Ekmeğin üzerinde (Küflüdür, yenilmesi halinde ölüme yol açar) yazsa bir kişi bile almaz ancak sigara paketindeki uyarıyı kimse dikkate almıyor” Bir anlık hevesin bir ömür boyu bireyin peşini bırakmadığını, hayat kalitesini düşürdüğü gibi ölüme varan sonuçlara yol açabildiğini hatırlatan Severcan, Christione F.’nin Korkunç Anıları: Eroin adlı kitaptan yola çıkarak Korhan Abay tarafından yazılan ve Bora Severcan tarafından sahneye konulan 27 Mart Dünya Tiyatro Günü İzmir Özel Fatih Koleji Kültür Merkezi’nde sergileyecekleri “Sersefil (Korkuyorum Sevgilim)” oyununa tüm öğrencileri davet etti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.