Dolar 34,1777
%-0.08
Euro 37,8921
%0.31
Altın 2.917,630
%-0.41
Bist-100 9.351,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Enerji tasarrufu ve lezzet için yemekleri kısık ateşte pişirin

Enerji tasarrufu ve lezzet için yemekleri kısık ateşte pişirin

Yemeğin kısık ateşte pişirilmesi, hem daha az enerji tüketilmesini hem de yemeğin daha lezzetli olmasını sağlıyor. 52 yıllık aşçı Osman Koçak, yemek pişirmeni püf noktalarını anlattı. Bulaşıkçılıktan başlayarak baş aşçılığa...

  • Ege Postası
  • 26.12.2013 - 11:57
Yemeğin kısık ateşte pişirilmesi, hem daha az enerji tüketilmesini hem de yemeğin daha lezzetli olmasını sağlıyor.

52 yıllık aşçı Osman Koçak, yemek pişirmeni püf noktalarını anlattı. Bulaşıkçılıktan başlayarak baş aşçılığa ve restoran müdürlüğüne yükselen Koçak, yemeğin kısık ateşte pişirilmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Bir saatten önce pişen ve sofraya konan yemeğin lezzetinin iyi olmayacağını ifade eden Koçak, düşük ısılı fırınlarda uzun sürede pişen et ve kuru fasulye gibi yemeklerin ocakta pişenden daha lezzetli olduğunu anlattı. Koçak, “Yemek mutlaka kısık ateşte pişirilmeli. Yüksek ateşte pişen yemekte, hem enerji kaybı hem de lezzet kaybı oluyor. Yarım saat ya da 15 dakikada yemek pişmez. 1 ya da 1,5 saatten önce pişen yemek güzel yemek değildir. Bu mangal yaparken de önemlidir. Hararetli köz üzerinde hızlı pişen et ile düşük hararette pişen etin lezzeti ve rengi birbirini asla tutmaz.” diye konuştu.

Usta aşçı Osman Koçak, kuru fasulye ve nohudun ıslatma suyunun dökülmesinin de yanlış olduğu bilgisini verdi. Koçak, “Önceden suda bekletilerek pişirilen kuru fasulye ya da nohut gibi yemeklerin lezzetli olması için, ıslatma suyunun dökülmemesi gerekiyor. Suyla birlikte protein ve lezzet de dökülüyor. Akşamdan sabaha kadar suda bekletilen fasulye ve nohut, soğanı eti ve salçayla yapılan karışıma karıştırılıp kısık ateşte pişirilmeli. Kuru fasulye ve nohutta kesinlikle domates ve yeşilbiber olmaz.” dedi.

Obezitenin (şişmanlık hastalığı) arttığına da dikkat çeken Koçak, çok yemek tüketilmesiyle obez olunmayacağını savundu. Koçak, obeziteye, sulu yemek tüketiminin azalması, insanların fes fut gıdalara yönelmesi ve hareketsizliğin neden olduğunu vurguladı. Makineleşme ve fabrikasyon gıda üretiminin, geleneksel lezzetlerin tadını kaçırdığını belirten usta aşçı, “Teknoloji yemeklerin tadını kaçırdı.” dedi. Kayseri yemekleri yapacak aşçı sıkıntısı yaşandığını dile getiren Koçak, “Sulu yemek tarihe karışıyor. Artık kısa süreli düzenlenen kurslarla aşçılık sertifikası verir hale geldik. Bunlar çok yanlış.” uyarısında bulundu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.