Engelli hayvanların umudu oldu
Mardin'de yaşayan 22 yaşındaki Hasan Kızıl, sokaklarda bulduğu sakat hayvanlara protez ve yürüteç yaparak onlara umut oldu. İnsanların sokak hayvanlarına karşı daha duyarlı olmasını isteyen Kızıl'ın en büyük hayali ise beyin gücüyle çalışan biyonik protez yapmak. Ücretsiz yapıyor, hayatlarını değiştiriyor
- Ege Postası
- 02.08.2017 - 17:49
Mardin'de yaşayan İzmir'e tatil için gelen Hasan Kızıl'ın hayatı, bir yakının otomobiline sıkışan kedinin felç kalarak ölmesiyle değişti. Kedinin ölümünden çok etkilenen Kızıl, o andan sonra sokak hayvanları için protez bacak ve yürüteç yapmaya başladı. Eline geçen her türlü malzemeyi değerlendiren Kızıl, engelli hayvanların umudu oldu. "Bu gezegen hayvanların, biz bu gezegene sonradan geldik" diyen Kızıl, insanların hayvanlara daha saygılı olmasını belirterek, şunları söyledi:
"Ben engelli hayvanlara ücretsiz protez ve yürüteç tasarlıyorum. Bugüne kadar 200'e yakın engelli hayvana protez sağladık. Türkiye'nin hemen hemen her yerine protez yolladık. Bunu yapmamın tek nedeni hayvanlara duyduğum sevgi. Hayvanları çok seviyorum. Onları engelli şekilde görünce çok üzülüyorum ve onların engellerini kaldırmak için çalışıyorum. Elime geçen her türlü malzemeyi kullanıyorum. Bisiklet tekeri olsun, çöpte bulduğum bir demir parçası olsun kullanıyorum. Ayağı sakat bir kartala çamaşır makinesinden söktüğüm bir parçadan protez yapmıştım. Bu işe başlama nedenim bir yakınımızın arabasının motoruna kedi sıkıştı. Kedinin ayakları parçalandı ve felç kaldı. Veterinere götürme şansım olmamıştı. Tedavi edilemeyince kedi öldü. Bu beni çok etkiledi. Ondan sonra hayvanlara yürüteç ve protez yapmaya karar verdim. Yurtdışına dahi gönderdiğim oldu. Irak'a kedi, Azerbaycan'a köpek için protez yolladım."
"BEYİN GÜCÜYLE ÇALIŞAN BİYONİK BACAK YAPMAK İSTİYORUM"
En büyük hayalinin dört ayağını kullanamayan hayvanlar için beyin gücüyle çalışan biyonik bacak yapmak olduğunu söyleyen Kızıl, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İnsanlara şunu söylemek istiyorum. Onlar bizden çok şey istemiyorlar. Onlar bizim işimize yaramayan parçalarla bile mutlu olabiliyorlar. Ben bu protez ve yürüteçlerden herhangi bir ücret almıyorum. Bunu ticarete dönüştürmem için teklif edenler oldu. Ama benim amacım hayvanların mutlu olması. Onların koşması mutlu olması onların adımlarını görmek benim için en büyük kazanç. İnsanlardan garip tepkiler alıyorum. Gurur duyanlarda oluyor, hayvanlar için bu kadar uğraşmaya değmez diyenlerde oluyor. Şuan üzerinde çalıştığım proje, arkadaşımın kedisi dört ayağını kullanamıyor. Bio sensör yardımıyla beyin gücünü kullanarak hayvanların biyonik bacakla yürümesi üzerinde çalışıyorum." (DHA)
Yorum Yazın