Dolar 34,2923
%0.06
Euro 37,5181
%0.06
Altın 2.931,520
%0.11
Bist-100 8.876,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Engelliler, üniversiteli olmanın heyecanını yaşadı

Engelliler, üniversiteli olmanın heyecanını yaşadı

Türkiye’de temsili askerlik yapan engelliler, artık üniversiteli de olacak.     Bülent Ecevit Üniversitesi(BEÜ) tarafından Temsili Üniversite Eğitim ve Mezuniyet Töreni uygulaması başlatıldı. Sabah saatlerinde eğitime...

  • Ege Postası
  • 28.05.2013 - 13:55
Türkiye’de temsili askerlik yapan engelliler, artık üniversiteli de olacak.

    Bülent Ecevit Üniversitesi(BEÜ) tarafından Temsili Üniversite Eğitim ve Mezuniyet Töreni uygulaması başlatıldı. Sabah saatlerinde eğitime alınan 32 engelli vatandaş, bir gün boyunca üniversiteli oldu. Fen-Edebiyat Fakültesi’ne gelerek üniversite öğrencisi olma heyecanı yaşayan engellilere, 8 saatlik ders programı kapsamında 8 akademisyen tarafından 'Bilim Tarihi, Tıp ve İnsan, Mühendislik ve Toplum, Çevre Bilinci ve Sosyoloji' konularında eğitim verildi. Engelli öğrencilere ilk dersi ise kendisi de engelli olan Engelsiz BEÜ Koordinatörü Sosyolog Hakan Kalyon verdi.

    Dersleri dikkatle izleyen engelli vatandaşlar için tekerlekli sandalyeler ise sınıf kapısında hazır tutuldu.

    Zonguldak Sakatlar Derneği başkanı Hüseyin Şirin, “BEÜ, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek engelli arkadaşlarımıza büyük bir mutluluk yaşattı. Bunun ülke genelinde de yaygınlaşacağını düşünüyoruz. Bilindiği gibi İl Jandarma Komutanlıklarında yıllardır engelliler için temsili askerlik yaptırılıyordu. Şimdi buna üniversite eğitimi de eklendi. BEÜ Yönetimi, engelli olup okuyamayan arkadaşlarımıza bu mutluluğu tattırmak için böyle bir uygulama başlattı. İlk olduğu için sınırlı sayıda katılım oldu. İnşallah ileriki yıllarda sınıfları dolduracağız. Ayrıca uygulamanın yaygınlaşarak bütün illerdeki engellilerin de bu duyguyu tadacağına inanıyoruz.” dedi.

    Derse katılmak için Devrek’ten gelen 1 çocuk annesi engelli Reyhan Yukarıbaş(43), ilçede sertifikalı baston ustalığı yapıyor. Koltuk değneğiyle okula gittiği için ilk okuldan sonra eğitim görememesinin halen içinde ukde kaldığını belirten Yukarıbaş, “Türkiye’de engellilerin de yüksek öğretim görebileceğini ispat ettiğim için çok mutluyum. 4 yaşında bir oğlum var, onun okuması için elimden gelen her şeyi yapacağım. Ben okumak istemiştim. İlkokula koltuk değnekle gittiğim için ortaokul ve liseyi okuyamayacağımı söylediler. Bunun ezikliği hala içimdedir. Ama şimdi yüksek okulda eğitim görmüş oldum. Zaten Devrek’te baston ustalığı yapıyorum ve yeni nesillere ustalık eğitimi veriyorum” dedi.

    Zeliha Dereli(24) isimli genç de en büyük hayalini gerçekleştirdiğini ifade ederek, şunları söyledi: “Üniversiteli olmak güzel bir duygu. Benim en büyük hayalimdi ama olmadı. İmkanlarım vardı; fakat sağlığım beni engelliyordu. Böyle bir etkinlik olması beni çok sevindirdi. Her yıl engelli erkekler temsili olarak askerlik yaptığı için bu duyguyu tadıyordu. Engelli bayanlar olarak bizim de üniversiteli olma heyecanımız vardı. Bu hayalim gerçek oldu. Bunu bize yaşatan üniversite yönetimine ve hocalarıma teşekkür ediyorum.”

    ASIL AMAÇ DİPLOMA DEĞİL, ENGELLİ FARKINDALIĞI OLUŞTURMAK

    Kendisi de engelli olan Engelsiz BEÜ Koordinatörü Sosyolog Hakan Kalyon, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Temsili üniversite eğitimi, Sürekli Eğitim Merkezi ve Engelsiz BEÜ tarafından üretilmiş, üniversite yönetimimiz tarafından uygun görülmüş bir projedir. Burada bizim asıl amacımız, bir günlük de olsa engelli bireylerin üniversiteyi tanımaları ve üniversite eğitiminin nasıl olduğunu görmeleridir. Burada vurucu nokta engelli farkındalığı oluşturmaktır. Yani bu bir diploma programı değildir. Engellilerin üniversite öğretiminde daha fazla yer almasının önünün açılmasını istiyoruz. Bu kapsamda 8 saatlik bir ders programı düzenledik. 32 engelli birey için bir günlük eğitim planlandı. Bundan sonra da katılımcılarımıza katılım belgesi takdim edilecek.” diye konuştu.

    Gazetecilerin “Kendiniz de bir engelli olarak ilk dersi vermeniz nasıl bir duygu'” şeklindeki sorusuna şu cevabı verdi: “Benim için gerçekten heyecan verici bir deneyim oldu. Bugüne kadar yaşamış olduğum güzel deneyimlerin en üstünde bir şey. Burada ders anlatmak değil, engellilerin üniversitelerde daha fazla yer alması için elimizden geleni yapacağız.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.