Dolar 34,1623
%0.08
Euro 38,1653
%-0.21
Altın 2.918,510
%-0.51
Bist-100 9.777,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Engellinin bitmek bilmeyen çilesi

Engellinin bitmek bilmeyen çilesi

Engellilerin kente adaptasyonu ve şehir merkezindeki yollar ile bulvardan daha rahat faydalanabilmesi için alınan onca önlem ve hayata geçirilen onca proje vatandaşların, ticari işletmelerin ve resmi kurumların ihmalleri sonucu havada kalmaya devam ediyor. Kent merkezinde ortaya çıkan bazı manzaralar, engellilere olan bakış açısını bir kez daha sorgulatırken, resmi kurumlar arasındaki koordinasyon sıkıntıları ve denetim boşluğu da engellinin çilesini bir kat daha arttırıyor.

  • Ege Postası
  • 10.06.2014 - 12:57
ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri tarafından engellilerin kullanımı için kentin işlek noktalarında aldığı onca önlem havada kalmaya devam ediyor. Milyonlarca lira harcanarak yapılan sarı şeritler ve engelli dostu kaldırımlar, engellilerin kullanımından uzak olmakla beraber, kurumların denetim eksikliği sebebi ile sosyal hayata adaptasyon sıkıntısı yaşayan engelli vatandaşlar için çile olmaya devam ediyor.
 
BELEDİYE HEM YAPTI, HEM DE OTOPARK OLARAK KULLANIYOR
Son iki yıl içerisinde yerel yönetimlerin engelli dostu politikalarına ağırlık vermesiyle birlikte, toplu taşıma araçları, resmi ve sosyal tesisler, halkın ortak kullanım alanları ve kent merkezindeki birçok güzergaha yerleştirilen engelli dostu sarı kaldırımlar, amacından hizmet etmekten çok “Göstermelik” birer önlem olarak kalmaya devam ediyor. Kentin en işlek noktaları arasında yer alan bazı bölgelerde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan sarı şeritli kaldırımlara yine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketlerinden İZELMAN A.Ş. bilet kesilerek otopark olarak kullanımına izin verilirken, yine engellilerin kullanması gereken kaldırımlar üzerinde bizzat ilçe belediyeleri ve Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen inşaat ruhsatı ile, bina yapan yüklenici firmalar engelli yollarını inşaat alanlarına dahil etti.
 
OTELLER BİLE SÖKTÜ!
Engelli vatandaşlara gösterilen saygı sadece otopark gibi işgaller ya da restoranların attıkları sandalye ve masalarla  da sınırlı kalmazken, yine kentin göbeğinde yer alan milyon dolarlık değere sahip bazı otellerin de bizzat kapılarının önünde yer alan sarı şeritleri sökerek giriş kapılarının önünü açık bırakmayı tercih ettikleri gözlendi. Yine engelli dostu kaldırımlar üzerinde yer alan bölümleri işgal ederek burada çalışan bazı inşaat firmaları ise, yoldan geçmekte zorlanabilecek engelli yurttaşlara aldırış etmeden, kaldırımlar üzerinde hafriyat çalışmalarına gün boyunca devam ediyor.
 
YETKİLİ ÇOK, CEZA KESEN YOK
Yaşanan sıkıntının esas kaynağı ise, yasal mevzuata göre kesin olarak tek bir merciinin ortaya çıkan aksaklılıkları denetleme yetkisinin bulunmaması ve kurumlar arasında yaşanan koordinasyon sıkıntısı olarak görülüyor. Polis, zabıta, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı il müdürlükleri ve yerel yönetimleri temsil eden belediyelerin elindeki ayrı ayrı denetleme görevlerinin bulunması ve engelli haklarının ihlaline dair cezai yaptırım yetkilerin caydırıcı etkisi bulunmaması sebebiyle yaşanan sıkıntılara çözüm bulunamıyor.  


 
“ENGELLİNİNN YÜRÜMESİ DEĞİL, YAŞAMASI BİLE MUCİZE…”
Yaşanan tüm bu sıkıntılar ve engelli vatandaşların karşı karşıya kaldıkları zorluklarla ilgili son dönemde şikayetlerin yoğunlaştığını belirten Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şube Başkanı Erdem Çerçioğlu, kaldırım ihlalleri, rampaların önüne araç park edilmesi,  bazı iş yerlerinin bu kaldırımlar üzerine masa yerleştirmesi, ticari faaliyetler için şeritleri sökmesi gibi durumlar karşısında yerel yönetimlerin gerekeni yapmamasından ötürü dernek olarak çok rahatsız oluyoruz. Kaldırımlarda bırakın engellileri, diğer vatandaşlarımızın bile yürümesi mümkün değil. Engellilerin Türkiye’de bırakın sokağa çıkıp yürümesini, yaşaması bile bir mucize. Kaldırımlarda gidemediğimiz zaman evimizden dışarı çıkamıyoruz, sosyal hayatımız olmuyor. Hep dışlanmış oluyoruz. Bizler yaşanmak istiyoruz, lütfen araçlarımız park ederken dikkatli olalım. Nasıl diğer insanlar gün batımını deniz kenarında seyredebiliyorsa,  bizler de çıkıp aynı güzelliği görmek istiyoruz” dedi.
 
“DENETİMLER VE YASAL YAPTIRIMLAR ARTMALI”
“Hiçbirimizin birbirimizden farkı yok. Lütfen birlikte insanca yaşayabilmek için bu kurallara uyalım ve kaldırım işgallerinden vazgeçelim” diyen Çerçioğlu, denetim mercilerine de çağrıda bulunarak, “Bugün kaldırımları döşeyen belediyenin dahi bu alanlara sahip çıkmadığını, gereken denetimleri yapmadığını görüyoruz. Bizzat belediye işgaliye belediye alarak bu kaldırımın işgaline müsaade ediyor, hatta kendi belediye araçlarını bile bu kaldırımlara park ediyor. Yaşamamamız için ellerinden geleni yapıyor. Denetimlerin artmasını, cezai işlemlerin uygulanmasını istiyoruz. Ancak bu da engellilerin şikayet etmesi gerekiyor. Vatandaşların da bu konuda duyarlı olması lazım” diye konuştu.
 
“BM SÖZLEŞMESİNE UYULSUN”
Dernek Başkanı Çerçioğlu, son olarak engelli haklarının yasal güvence altına alındığı sözleşmeleri de hatırlatarak “Ulusal anlamda engelli hakları ile ilgili BM (Birleşmiş Milletler) Engelli Hakları Sözleşmesi var. Ona uyulduğu takdirde zaten hiçbir problem kalmayacak. Bizim esas problemimiz bu yasaya uyulmaması. Biz bu sözleşmede yer alan haklarımızın tamamına uyulmasını istiyoruz” .  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.