Dolar 34,6785
%0.22
Euro 36,6631
%0.14
Altın 2.963,660
%0.98
Bist-100 9.640,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Erkek yargı kocaya arka çıktı

Erkek yargı kocaya arka çıktı

Eşini bıçaklayarak öldürmeye teşebbüs eden kocaya verilen 20 yıllık hapis cezası skandal gerekçelerle bozuldu.

  • Ege Postası
  • 27.03.2018 - 06:37

Türkiye’de her geçen gün kadın cinayetleri artarken hükümetin dahi “iyi hal indirimini kaldırmayı düşündüğü” bir dönemde Yargıtay’dan sanık kocalar lehine yeni bir karar çıktı. Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 17 Kasım 2014’te meydana gelen olayda, başka bir erkekle duygusal ilişki yasadığı gerekçesiyle eşini öldürmeye teşebbüs eden kocaya verilen 20 yıl hapis cezasını tartışma yaratacak gerekçelerle bozarken; sanığa haksız tahrik indirimi ve iyi hal hükümlerinin uygulanmasını istedi. Yerel mahkemenin, “eşlerin birbirlerine yönelik sadakat yükümlülüğüne aykırı davranışlarının boşanma sebebi olduğu, haksız tahrik indirimine konu olamayacağı” gerekçesini kabul etmeyen ve sanık kocaya fazla ceza verildiğini öne süren Yargıtay, yine mahkemenin “kadın cinayetlerinin önlenmesi konusunda hâkimlere de görev düşmesi, bu suçlarda takdiri indirimin sanıklar için adeta bir ödül olması” nedeniyle iyi hal indirimi uygulamamasının da “yasal olmadığını” kaydetti.

‘Sadakat yükümlülüğü’

Yargıtay, kararında sanık kocaya haksız tahrik indirimi uygulanmasını isteyerek, “Mağdurun evlilik birliğinden kaynaklanan sadakat yükümlülüğüne aykırı davrandığı ve sanığın eylemini bu hiddetin etkisi ile gerçekleştirdiği hususunda ciddi şüphenin olması sebebiyle, şüpheden sanık yararlanır ilkesi de gözetilerek sanık hakkında haksız tahrik hükümlerini düzenleyen ve 1/4 ile 3/4 arasında ceza indirimi öngören TCK’nin 29. maddesi uyarınca asgari oranda indirim yapılması gerektiği”ni kaydetti. Yerel mahkemenin bunu gözetmediği belirtilen kararda, “yazılı şekilde ‘eşlerin birbirlerine yönelik sadakat yükümlülüğüne aykırı davranışlarının boşanma sebebi olduğu ve bu hususun haksız tahrik indirimine konu olamayacağı’ şeklindeki gerekçe ile haksız tahrik hükümlerinin uygulanmasına yer olmadığına karar verilmesi suretiyle fazla ceza tayininin” bozmayı gerektirdiği vurgulandı.

‘Hâkimlerin işi değil’

Yargıtay, üçünçü bozma gerekçesini ise sanığa iyi hal indirimi uygulanmamasına dayandırdı. Yargıtay, yerel mahkemenin, “Hâkimlerin kadın cinayetlerini önleme görevi olduğu” yönündeki gerekçesini de kabul etmedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.