Erkeklerin saçı neden dökülür'
Ege Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ufuk Bilkay, erkeklerde saç dökülmesine yol açan nedenleri açıkladı, erkeklerin alın ve tepe bölgesindeki saç köklerinin testosteron hormonuna duyarlı olduğunu, bu yüzden dökülmelerin yaşanabildiğini söyledi.
- Ege Postası
- 12.08.2016 - 11:23
Saç kaybının genetik , hormonal değişiklikler ve yaşlılık nedeniyle oluşabildiğini belirten Estetik Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. Ufuk Bilkay, bu durumun hem kadınlarda hem de erkeklerde fiziksel ve psikolojik sorunlara sebep olabildiğini söyledi. Dr. Bilkay saç kaybının aynı zamanda çeşitli dermatolojik hastalıklar, yanıklar ve kazalara bağlı olarak da meydana gelebileceğini söyledi. Erkeklerde genellikle tepe ve alın kısmında saç kökü kaybı nedeniyle saçlarda seyreklik veya belirgin saçsızlık görülürken, ense bölgesinde iki kulak arasında kalan bölgede saç dökülmesi olmadığına dikkat çeken Dr. Bilkay, "Bunun nedeni iki farklı saç kökünün bulunmasıdır. Alın ve tepe bölgesindeki saç kökleri testosteron hormonuna duyarlıdır ve bu hormon etkisiyle saç kökleri zarar görmekte dolayısıyla saçlar dökülmektedir. Ensedeki saç kökleri ise testosteron hormonuna duyarlı değildir ve bu sebeple dökülmezler. İşte saç ekimi işlemi; kafanın arka kısmında bulunan hormona duyarlı olmayan saç köklerinin alınarak, alın ve tepe bölgesindeki saçsız alanlara ekilmesidir. Bu şekilde ekilen saç kökleri hormona duyarlı olmadıklarından bir daha dökülmezler" dedi.
SAÇ EKİMİ YÖNTEMİ
Günümüzde gerçekleştirilen saç ekimi operasyonları hakkında da bilgi veren Dr. Bilkay, "Estetik ve plastik cerrahideki son yıllardaki en önemli gelişmelerden biride mini ve mikrogreft transplantasyonu ile saç restorasyonudur. Bu teknik ile diğer yöntemlere göre çok daha doğal ve başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Bu yöntem ensenin üzerindeki bölgeden uzun elips şeklinde bir şaçlı derinin çıkartılarak (FUT) bu deri şeridindeki kıl köklerinin 1 ila üçlü gruplara bölünmesi veya köklerin özel motor yardımıyla tek tek greftler şeklinde alınıp (FUE), restore edilmesi istenen bölgeye teker teker nakledilmesi şeklinde özetlenebilir. FUT yönteminde ense bölgesinde iz kalir iken FUE yönteminde ise iz kalmaz" dedi.
Yorum Yazın