Erken seçim için yeni ittifak mı geliyor'
HDP, ÖDP, Haziran Hareketi'nin bazı bileşenleri, SDP, EMEP ve CHP milletvekillerinin yanı sıra sendikalar, platformlar, dernekler ve vakıfların yer aldığı 80 civarında sivil toplum örgütünün erken seçime tek çatı altında girmesi için tabanda çalışmalar başladı.
- Ege Postası
- 12.08.2015 - 10:07
Edinilen bilgiye göre bu işbirliği HDP MYK’de konuşuldu. 7 Haziran seçimlerine sol ve sosyalist çevrelerle giren HDP, AKP’nin oluşturmaya çalıştığı savaş yanlısı milliyetçi cepheye karşı barış yanlısı geniş bir demokrasi cephesiyle seçime girilmesinden yana. Gelişmeleri doğrulayan bir HDP genel merkez yöneticisi, “Haziran Hareketi, EMEP, ÖDP, CHP içindeki arkadaşlarda ve toplumda böyle bir beklenti var” dedi. Henüz kurumsal bazda görüşmelerin başlamadığını ancak tabanda ve parlamento düzeyinde karşılıklı iyi niyet konuşmalarının sürdüğünü belirten HDP yöneticisi, söz konusu demokrasi cephesinin Türkiye’nin çıkış yolu olduğunu da şöyle ifade etti:“Bu haziran seçimleri son derece önemli bir sonuç ortaya çıkardı. Erdoğan’ı başkan yaptırmadık, AKP 13 yıllık iktidarını kaybetti. Bu onlar için sonun başlangıcı oldu. Geniş bir blokla ortaya çıkmamız en güçlü iktidar alternatifi haline dönüşür. Olası bir erken seçimde bu blok başarıyı elde eder ve halklarımız adına iktidara yürür. AKP’yi alt etmekle kalmaz, Türkiye’nin demokratikleşmesi için de büyük bir adım atar. Barış ve çözüm için güçlü bir irade ortaya çıkar. Ayrıca bütün yolsuzluk ve usulsüzlükler nedeniyle AKP’den hesap sorma vaktini başlatır.”
HDP için bu blokta CHP’nin yer alması önemli. Ancak CHP olmasa bile barış blokunda yer alan diğer bileşenlerle birlikte demokrasi cephesinin kurulmasından yana. Önümüzdeki günlerde bunun için yoğun bir görüşme trafiği başlayacak.
Alternatif yaratılmalı
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da önceki gün yapılan barış mitinginde bunun ipuçlarını verdi. Demirtaş, “Barış Bloku Türkiye’de sadece savaşı durduracak blok değildir. AKP’den ve onun dayattığı faşizan politikalardan nihai olarak kurtuluşumuzun ön adımıdır. Erken seçim mi diyorlar, korkmuyoruz. Halka, sandığa gitmekten korkan namert olsun. Barış Bloku aynı zamanda AKP’ye ders verecek en büyük siyasi blok olmalıdır. Halklarımızı AKP’ye mahkûm etmemeliyiz. Yeni bir demokratik halk iktidarı alternatifi yaratmalıyız” dedi.
Henüz genel merkez düzeyinde konuşulmasa da söz konusu seçim blokuna CHP içinde parlamento düzeyinde “sıcak” bakılıyor.
CHP cephesi
Bir CHP genel merkez yöneticisi Barış Bloku ile birlikte HDP ve Haziran Hareketi ile temas kurduklarını bunu daha ileri aşamaya taşımak istediklerini söyledi. “CHP tabanı, örgüt ve parlamento bunu istiyor” diyen CHP yöneticisine göre, “Sadece HDP ile değil, tüm Barış Bloku bileşenleri ile birlikte bir seçim bloku oluşturulmalı. Topluma bu işbirliğinin iki partinin dışında daha geniş bir tabanı kapsadığı anlatılmalı”. CHP’ye göre şu an için bunun önündeki en büyük engel çatışma ortamı. CHP’li yönetici “Çatışmasızlık ortamı sağlanırsa bu işbirliği ilerleyebilir” diyor.
Önce koalisyon
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da arayışlardan haberdar olduğu ancak koalisyon seçenekleri tükenmeden dillendirilmesini istemediği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun özellikle çatışma ortamı sürerken şehit cenazeleri gelirken topluma bir seçim işbirliğini anlatmanın zorluğuna dikkat çektiği, bunun partide çatlamalara da neden olacağı endişesi taşıdığı belirtiliyor. CHP Genel Merkezi’nde çatışmasızlık ortamının sağlanması durumunda ise konunun tartışılabileceği konuşuluyor. Bir hafta önce HDP heyeti ile yapılan görüşmenin ardından CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın yaptığı konuşmanın da bu işbirliğinin bir işareti olarak algılandığı ve Ankara kulislerinde tartışmalara yol açtığı öğrenildi.
“Demirtaş’ın son günlerde bizce de çok olumlu karşılanan samimi, iyi niyetli çabalarını, feryadını Türkiye’de duymayan kalmadı. Biz de duyduk. Barışın tesisi, ulusal bütünlüğün korunması noktasında üzerimize düşeni yapacağız. Hiç kimse umudunu kaybetmesin” diyen Altay, olası bir HDP- CHP seçim işbirliğine ilişkin soruya da “Bunlar için çok erken belki hükümet kurulur. Ama siyasette her şey mümkündür” yanıtını vermişti.
ÖDP: Birliği sağlamamız elzem
ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, son iki seçimdir bu bloku oluşturmak için çabaladıklarını ancak sonuç alamadıklarını söyledi. “Böyle giderse milliyetçi bir cephe oluşacak. Barışı isteyen zemin olarak keşke böyle bir birliktelik olabilse diyoruz” diyen Taş, Barış Bloku olarak bunu sağladıklarını ancak siyasette karşılığının ne olacağını henüz bilemediklerini ifade etti. Taş, “Solun yan yana olduğu bir sandık birliğini sağlamamız elzem. Haziran Hareketi’nin ortaya koyduğu başlıklar altında bunu sağlamamız da zor değil” dedi.
Barış Bloku: Tasarımız bu
Barış Bloku sözcüsü Gencay Gürsoy da, “Zihnimizin arkasındaki plan bu” diyerek demokrasi bloku isteğini doğruladı. Barış Bloku adına konuştuğunu ısrarla vurgulayan Gürsoy, eşyanın tabiatına uygun olanın da bu olduğunu söyledi. Kurumsal olarak herhangi bir görüşme olmadığını ancak parlamento zemininde birçok CHP ve HDP milletvekilinin de aynı görüşü paylaştığına dikkat çeken Gürsoy, “Bu birlikteliğin sadece savaşa karşı değil, ileriye yönelik bir birlikteliğe dönüşmesini istiyoruz” diye konuştu. (CUMHURİYET)
Yorum Yazın