Esad: 'Hama'dan çekiliyoruz'
Suriye Rejimi, Hama'dan çekildi. Kuzeydoğu yönünde yoğunlaşan HTŞ saldırısı sonrası Rejim güçlerinin çekilmesiyle şehrin kontrolünü ele geçirdi. HTŞ batı yönünden de ilerleyerek Attizin'den Hama'nın hemen girişindeki Al Şiha'ya doğru ilerledi.
- Ege Postası
- 05.12.2024 - 16:32
- Güncelleme: 05.12.2024 - 17:22
Suriye Rejimi Başkanı Beşar Esad, Hama'dan çekildiklerini duyurdu. Beşar Esad, 'Siviller için Hama'dan çekiliyoruz' dedi. Şehrin dışındaki bölgelerde savaşa devam edeceklerini duyurdu.
HTŞ'nin Operasyon Odası, 'Saldırganlığın Caydırılması' operasyonu kapsamında kuzeydoğu tarafından Hama'nın içerisine doğru ilerleyemeye başladığını söyledi.
AHMET YAVUZ: BU ORDU İÇİNDE SABOTAJDIR
Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, Hama'nın HTŞ'nin eline geçişini Sözcü için değerlendirdi. Yavuz, Suriye ordusunun 'sivilleri korumak için' çekilmesini kabul edilemez bir açıklama olarak değerlendirdi.
Yavuz, böyle bir çekilmenin Suriye ordusunun savaşmaktaki isteksizliğini gösterdiğini belirtti. Böyle bir durumun, Suriye rejimindeki bazı subayların Suriye Rejimine yaptığı bir sabotaj olabileceğini ifade etti.
YAKINDA ŞAM DA DÜŞEBİLİR
Hama'nın, HTŞ hareketi için öneminin altını çizen Yavuz bu hareketin Hama'dan bol miktarda yeni militan kazanacağını ve silah depolarını da yağmalayarak daha büyük bir silahlanma yoluna gideceğini söyledi.
Emekli Tümgeneral, böyle bir durumda Humus'un da düşmesinin ve ardından da Şam'ın fethedilmesinin yakın olabileceğine değindi.
SIRADA HUMUS VAR
HTŞ'nin Şam hedefine ulaşması için bir sonraki hedefi Humus şehri olacak. Gün boyunca Hama'daki birçok zırhlı aracın ve ağır silahın Humus şehrine doğru ilerlediğini aktarıldı.
Gelecek HTŞ saldırısına karşı Humus'un dayanamaması halinde HTŞ ve Şam arasında hiçbir engel kalmayacak. Eğer Humus düşerse, Esad rejiminin sonu olabilir.
RUSYA ÜSSÜ TEHDİT ALTINDA
Tartus'taki Rus donanma üssü tehdit altında kaldı. HTŞ milislerini hava saldırıyla vuran ve bu üsteki gemilerinden füzeler Rusya'nın hedef alınması artık mümkün. Zira Tartus ve HTŞ arasında duran tek engel, Humus'tu.
Yavuz, Hama'nın düşmesi halinde Rusya'nın iki seçeneği olduğunu belirtti.
Yavuz, Rusya'nın ya Suriye'ye tam desteğini vereceğini ve asker göndereceğini, ya da muhaliflerle anlaşmaya vararak Tartus'taki üslerini korumak isteyeceğini belirtti.
Rusya'nın Ukrayna'da verdiği mücadelede askeri gücünü büyük oranda sınırına taşımış olmasıyla birlikte, Rusya'nın elinin Tartus'ta anlaşmaya gitmek konusunda zorlandığını ifade etti.
İKİ YÖNDEN SALDIRI
Saldırıdan önce Suriye Milli Ordusu'na ait birliklerin sınırın dışına konuşlandıklarını gösteren bir video, SMO tarafından yayınlanmıştı. Bu videonun paylaşılmasından kısa süre sonra Hama'nın kuzeydoğusundaki taarruz başladı.
HTŞ, Batı yönünde ilerleyerek Hama'nın girişindeki Al Şiha'da Suriye Ordusu güçleriyle çatışmaya başladı.
Kuzeydoğu tarafında yapılan taarruzla birlikte HTŞ güçleri, Hama'ya çift taraftan saldırıyor.
Hama'nın içerisine giren muhalif milisler, Mezarib semtinde ilerleme kaydetti. İlerleyişleri, İHA'lar ve topçu birlikleriyle desteklendi.
Bu esnada, Suriye Rejim helikopterleri ve Rus uçakları ilerlemekte olan muhalif milisleri vurduğu aktarıldı. Yerel kaynaklar, bu hava müdahalesinin taarruzu yavaşlattığını aktardı.
Suriye ordusu, militanların taarruzunu yavaşlatmak için Mezarib köprüsünü saldırı helikopterleri kullanarak yıktığı belirtildi.
Suriye Rejimi Devlet televizyonu SANA'ya konuşan bir Suriye ordusu kaynağı, militanların Al Mazrab semtine girdikleri iddialarını yalanladı. Tüm Suriye Ordusu güçlerinin 'Hama çevresinde, delinemez bir savunma hattı' kurduklarını iddia etti.
Ancak, Mezarib köprüsünün hemen karşısındaki Alarbeen mahallesinde çekildiği iddia edilen bir videoda, bir kişinin HTŞ militanlarının Hama'nın içine girişini kutladığı görülüyor. Aynı videoda, adamın arkasında bir HTŞ militanı görülebiliyor. Bu ve benzeri videolar, Esad güçlerinin şehirde ilerlediği izlenimini vermekte
Bunun yanında HTŞ, doğu tarafında Hama Merkez hapishanesini ele geçirdiklerini ve tüm mahkumları serbest bıraktıklarını duyurdu.
HTŞ'ye destek vermek için Hama bölgesine gelen Suriye Milli Ordusu ise, Zeyn El Abidin dağında Suriye rejim güçleriyle çatıştı. Görüntüler, Suriye Ordusu'nun bu bölgeden çekildiği yönünde.
MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI
Milli Savunma Bakanlığı, "Suriye'deki muhalif grupların Halep'te başlattığı faaliyetler yakından takip ediliyor, bölgedeki muhataplarımızla iş birliği devam etmektedir" açıklaması yapıldı.
MSB'den yapılan açıklamada, "Suriye'deki muhalif grupların Halep'te başlattığı faaliyetler yakından takip ediliyor, bölgedeki muhataplarımızla iş birliği devam etmektedir. Suriye'nin toprak bütünlüğünü desteklediğimizi, Suriye'nin kuzeyindeki mutabakatlara uyduğumuzu, PKK/YPG terör örgütünün bölgedeki istikrarsızlıktan faydalanmasına izin vermeyeceğimizi ve bölgede varlık gösteren terör örgütleriyle mücadele konusundaki tutumumuzun net olduğunu vurguluyoruz." denildi.
PESKOV KONUŞTU
Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Suriye'yle sürekli temas halinde olduklarını belirtti ve Şam yönetimine yapılacak Rus yardımının kapsamının yapılacak değerlendirmelere bağlı olacağını belirtti.
Peskov, "Şu anda Suriye'de neler olduğunu yakından izliyoruz. Suriye'deki dostlarımızla, Şam ile sürekli bir diyalog halindeyiz," dedi.
Kremlin sözcüsü, "Durumun değerlendirilmesine bağlı olarak, Suriyeli yetkililerin militanlarla başa çıkması ve bu tehdidi ortadan kaldırması için ne ölçüde yardıma ihtiyaç duyduğuna beraber karar vereceğiz," diye ekledi.
Rusya’nın Suriye’ye yönelik desteği, bölgede hem Esad rejiminin geleceği hem de uluslararası güç dengesi açısından büyük önem taşıyor.
Rusya'nın tek Akdeniz donanma üssüne ev sahipliği yapan Tartus, Hama'nın düşmesi halinde muhalifler için açık hedef haline gelebilir. (Sözcü)
Yorum Yazın