Esnaf 2016 yılından umutlu
İZMİR Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, 2015 yılının zorlu ekonomik ve siyasi koşullarla yaşandığını belirterek, son dönemdeki gelişmeler nedeniyle 2016'ya umutla baktıklarını söyledi. Başkan Mutlu'dan 'yerli malı kullanımı' vurgusu
- Ege Postası
- 03.01.2016 - 12:01
YERLİ MALI KULLANIMI
Yerli malı kullanımının önemine de değinen Mutlu, "Türkiye üretim ve tüketim desenlerini birbirine yakınlaştırmalı, yerli üretime ağırlık vermeli, mümkün mertebe yerli mallar tercih edilmeli, ithal ürünlerin yoğun tüketildiği ekonomik iklim terk edilmelidir" diye konuştu.
2015 yılının dokuz aylık bölümünde Türk ekonomisinin yüzde 3.4 oranında büyüdüğünü kaydeden Mutlu, "Büyümenin üretim cephesine bakıldığında; tarım sektörünün yüzde 8.9, sanayi sektörünün yüzde 2 ve hizmetler sektörünün yüzde 4.4 büyüdüğü görülmektedir.
Harcamalar cephesinde ise özel tüketimin yüzde 4.5, kamu tüketiminin 5.9, yatırımların yüzde 3.3 oranında arttığı, mal ve hizmet ihracatının yüzde bir oranında gerilediği ve ithalatın yüzde 1.4 oranında arttığı anlaşılmaktadır. Veriler, yaşanan büyümenin tüketime ve ithalata dayalı olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca büyümede kredilerdeki artışın da etkisi görülmektedir. Yılın ilk dokuz ayında tüketici kredilerinde artış görülürken, toplam kredi hacminde de yüzde 24 oranında büyüme görülmüştür. Ayrıca hem ticari kredilerin hem de takibe düşen kredilerin yüzde 20'nin üzerinde artması, ticari hayattaki zorlu koşullara işaret etmektedir" dedi.
2016 yılında döviz kurları, faiz oranları ve iç talebin ekonomiyi doğrudan etkileyeceğini de sözlerine ekleyen Mutlu, "Yüksek oranlı sürdürülebilir büyüme için yatırım çekişli, ihracata dayalı büyüme gerekmektedir" diye konuştu.
2015 yılının, AVM'lerin büyük baskısı altında bulunan esnaf sanatkarlar için pek parlak geçmediğini ifade eden Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü:
"Üyelerimiz adına açıklanan reform paketlerini takip etmekte ve kesimimiz için açıklanan tedbirlerin gerçekleşmesini beklemekteyiz. Esnaf sanatkarların 2016'da kendilerini yenilemeye çalışması günün getirdiği bir zorunluluktur. Yatırımların verimli, uzun ömürlü ve düşük maliyetli olabilmesi de Ar-Ge araştırmalarına ve kullanılan teknolojiye bağlıdır. Bu çerçevede üyelerimizin reform paketleri kapsamında devletin uygun koşullarda sunduğu kaynaklardan faydalanmalarının önü açılmalıdır. Hükümetin son dönemde esnaf sanatkarların sorunlarına daha duyarlı yaklaşmasından memnuniyet duyuyoruz. Çalışan emeklilerimizin maaşlarında sosyal güvenlik destek primi (SGDP) kesintisinin kaldırılması çalışmaları, prim borcu bulunan esnafın sağlık hizmeti alma süresinin uzatılması, KOSGEB destek limitinin artırılması ve kesime yönelik faizsiz kredi çalışmaları gibi bazı beklentilerimizin dikkate alınması, esnaf sanatkarların yeni yıla daha umutlu bakmasını sağlamaktadır." (DHA)
Yorum Yazın